Петък, 06 Август 2021
17
юли
1
 

От печата: Седалището на ЕМА, профилактични прегледи, проверка в СПО

Понеделник, 17 Юли 2017 | 09:47:57
1

„Можем да пестим на Европейския съюз 85 млн. евро годишно, ако Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) бъде преместени у нас след Брекзит, пише изданието Euobserver, позовавайки се на свои изчисления”, четем днес в „Телеграф”.

„Можем да пестим на Европейския съюз 85 млн. евро годишно, ако Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) бъде преместени у нас след Брекзит, пише изданието Euobserver, позовавайки се на свои изчисления”, четем днес в „Телеграф”.

„Ако България приюти Европейската агенция по лекарствата, а северната ни съседка Румъния вземе Европейския банков орган, съюзът ще пести близо 85 млн. евро годишно. Фрапантната сума идва от разликата в заплащането на служителите в страните от Европейския съюз. В момента във Великобритания работещите в двата органа взимат солидни заплати, които в пъти надвишават дори припечеленото от колегите им в Брюксел. Коефициентът за изчисляването на заплатите е базиран на стандарта на живот в съответната страна. Именно затова преместването на агенцията по лекарствата в България ще коства на ЕС по-малко разходи за заплати на работещите в нея”, обяснява изданието. Преговорният период пък съвпада с предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС в началото на 2018 г. Това се смята за голяма възможност, ако се използва по правилния начин, уточнява вестникът.

„Състезанието за двата важни за ЕС органа ще бъде доста оспорвано. Доста страни вече са заявили желание да влязат в битката, като Франция, Хърватия, Швеция, Дания, Германия, а Испания и Италия вече съвсем открито водят кампаниите си в тази насока”, допълва „Телеграф”, като посочва още, че България ще се бори усърдно за Европейската агенция по лекарствата.

„Сега” пък информира, че все по-малко хора ходят на профилактичен преглед. „И без това ниският брой на хората, които ходят на задължителен профилактичен преглед при личния си лекар, намалява. 37 на сто от осигурените над 18 години са се обърнали към общопрактикуващия си лекар за профилактичен преглед през 2016 г., сочи отчетът за дейността на здравната каса за миналата година. През 2015 г. на такъв преглед при джипито си са отишли 39% от хората”, пише вестникът.

„Най-много ходят на профилактичен преглед във Велико Търново - цели 51 на сто от осигурените, следват хората в Пловдив - 49 на сто, и Търговище - 47%. На дъното са Габрово с 29 на сто прегледи и Силистра с впечатляващите едва 18 на сто отчетени профилактични прегледи”, информира публикацията.

„От години различни здравни министри искат по-строги санкции за хората, които не ходят на профилактичен преглед. В момента глобата за това е 100 лв., но не се налага, тъй като не е уредено кой и как трябва да го направи. Другата санкция е лишаване от здравноосигурителни права за един месец, но и тя не е налагана по същата причина. Периодично се искат по-високи вноски за непосетилите личния си лекар или даване право на ден отпуск за профилактичен преглед, но дори не са внасяни подобни промени в закона”, коментира вестникът.

И още: „Далеч по-често хората водят на профилактичен преглед децата си. 83% от децата от 7 до 18 години са се обърнали към лекаря си с тази цел, при по-малките - от 2 до 7 години, посещаемостта е средно 1.5 пъти на дете, т.е. по-малките ходят повече от веднъж на профилактика годишно.”

Няколко издания пък съобщават за инцидент с мъж, заради който започва проверка на спешно отделение на болница. „Вътрешна проверка ще започне в спешно-приемното отделение на благоевградската болница заради смъртта на 43-годишния зам.-командир на поделение подп. Пламен Пацов”, пише „24 часа”.

„В събота мъжът се почувствал зле и отишъл на преглед в спешното. Дежурният лекар му направил кардиограма, която показала, че няма проблем със сърцето. Военният се прибрал в дома си. Няколко часа по-късно състоянието му се влошило и бил извикан екип на спешния център, но мъжът починал в апартамента си в кв. „Еленово”, разказва публикацията и уточнява: „Първоначално имаше съмнения, че е получил инфаркт. Аутопсията обаче показала, че е получил белодробна тромбоемболия.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vQNU

Работещ в ЕМА 17.07.2017 15:28:40

'В момента във Великобритания работещите в двата органа взимат солидни заплати, които в пъти надвишават дори припечеленото от колегите им в Брюксел.' Лъжа - разликата е по-малко от 50% и коефициентите могат да се проверят онлайн. И второ ЕМА никога няма да се премести в България, защото дори не е кандидатствала, а за това остават по-малко от 2 седмици.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Връщат Дечо Дечев като директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“
05.08.2021 17:24:09

Връщат Дечо Дечев като директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Бившият директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и на НЗОК д-р Дечо Дечев ще бъде върнат н ...

Задължават болниците да публикуват на сайта си листи с чакащи за прием
05.08.2021 17:14:00 Полина Тодорова

Задължават болниците да публикуват на сайта си листи с чакащи за прием

Лечебните заведения ще трябва да публикуват на сайтовете си информация с листите за чакащите за х ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...