Понеделник, 06 Декември 2021
11
окт
1
 

От печата: Касата да поеме гръдните импланти, медсестра – бъдеща топ професия, самоубийства

Петък, 11 Октомври 2019 | 09:02:24
1

Предложенията за подобрен ред за лечение на на туморите на млечната жлеза, изготвени от 50 онколози, ще бъдат внесени в здравната каса, ресорното минестерство, БЛС и хирургичното дружество. За това съобщава „24 часа“ като се позовава на инф

Предложенията за подобрен ред за лечение на на туморите на млечната жлеза, изготвени от 50 онколози, ще бъдат внесени в здравната каса, ресорното минестерство, БЛС и хирургичното дружество. За това съобщава „24 часа“ като се позовава на информация от инициативния комитет. „Лекарите предлагат разделяне на клиничната пътека за хирургично лечение на онкозаболяванията на гърдата на две подпътеки. Така ще се регламентират дейности, които в момента не може да се обхванат пълноценно. Идеята е в едната да се включат биопсиите, хистологичното потвърждаване, хормоналното изследване и HER2 рецепторен статус, доуточняване за HER2, както и стадирането на заболяването, а в другата - самите различни по сложност операции. При една пътека за всичко предоперативните изследвания обикновено се плащат от джоба на пациентите и излизат около 200 лв.“, пише изданието.

„Гръдните онкохирурзи настояват и за актуализиране на остойностяването на хирургичното лечение на млечната жлеза. По най-груби изчисления на специалистите реалната стойност на оперативното лечение е 2 пъти по-висока от финансирането от здравната каса. НЗОК да поеме един или два импланта при пациенти, на които е направена едностранна или двустранна мастектомия (отстраняване на гърдата), призовават хирурзите. Не във всеки случай е възможна реконструкция, но тя трябва да се подпомогне, когато може да се направи, смятат лекарите. Лекарите са единодушни още, че за да се гарантира еднакво качество на лечението на злокачествените тумори на гърдата, е важно да се въведе изискване за компетентност за хирурзите и за хирургичните клиники на основата на минимум биопсии и минимум брой операции на млечната жлеза за онкологично заболяване“, пише още изданието.

„Сега“ съобщава, че до 15 години учител и медицинска сестра ще бъдат най-значимите професии у нас. „Въпреки задълбочаващата се демографска криза през следващите 15 години ролята на учителя ще нараства, а професията ще се нареди сред най-значимите заедно с медицинските сестри и акушерките. Образованието, здравеопазването и прерастващата промишленост са трите сектора, чиято роля на пазара на труда ще се засилва. Професията продавач пък ще отстъпи назад и няма да е така търсена заради очакваното свиването на сектор търговия. Същата посока на развитие очаква и хотелиерството и ресторантьорството, поради което сервитьори, бармани и готвачи също ще се котират по-слабо на трудовия пазар“, пише медията като се позовава на данни, цитирани от доц. Ралица Стоименова-Ганева, ръководител на изследване на средносрочните (2020-2024 г.) и дългосрочните (2020-2034 г.) прогнози за развитието на пазара на труда в България.

Тема в днешните всекидневници са и самоубийствата у нас. „Данните показват, че броят на самоубийствата в България намалява през последните години. През 2018 година те са 7 на 100 000 души. В Централния северен регион на България нивото на самоубийствата е високо, с изключение на едно намаление през 2015 и 2016 година. На какво се дължат тези тенденции още не е ясно, обясняват психиатрите. През последните десет години у нас се наблюдава намаляване на тревожните разстройства и депресиите,казва директорът на Националния център по обществено здраве и 'анализи доц. Христо Хинков. България започва да се "успокоява", посочва още той. По думите му стресът на популационно ниво в страната е по-нисък, отколкото в по-далечни периоди, което е добра новина“, пише „Телеграф“.

„Водеща причина за отнемане на живот са скандалите между съпрузите. Следват психичното разстройство и конфликти с родителите. Финансовите мотиви са едва на осмо място“, допълва още вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
45*W

Гост 11.10.2019 11:54:55

'доц. Христо Хинков. България започва да се "успокоява" Естествено благодарение на вашата болшевишка партия ГЕРБ, нали другаре ? Колко оптимистично предизборно. Евала на стратезите ,които внушават лъжливо положителни новини. Бочко си знае работата. Цъфнало е гетото та вързало. А професията медсестра и професията лекар ще ги видите колкото Фолксваген заводи в България . Още и някоя година и влизат природните закони за естествения подбор -който оцелее, оцелее.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Прокопова: Реваксинацията ще предпази пациентите в риск
06.12.2021 10:38:09

Д-р Прокопова: Реваксинацията ще предпази пациентите в риск

От около седмица се наблюдава известно успокояване, активните случаи намаляха и в болницата стана ...

Спрягат проф. Сербезова за нов здравен министър
06.12.2021 09:57:05

Спрягат проф. Сербезова за нов здравен министър

Председателят на Българския фармацевтичен съюз и бивш директор на Изпълнителната агенция по лекар ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...