!
Неделя, 10 Декември 2023
27
ян
 

От печата: Грип, НРД, 1000 студенти по медицина с кредит

Понеделник, 27 Януари 2020 | 09:14:17


Върлуващият грип е тема на почти всички централни печатни издания днес. „Бързите тестове за грип свършиха на редица места. За това алармират родители в социалните мрежи. През последните болници и поликлиники в столицата връщат пациенти, които са

Върлуващият грип е тема на почти всички централни печатни издания днес. „Бързите тестове за грип свършиха на редица места. За това алармират родители в социалните мрежи. През последните болници и поликлиники в столицата връщат пациенти, които са отишли, за да си направят изследване за инфлуенца. Причината е именно изчерпани количества на тестовете. За разлика от лечебните заведения, лабораториите са запазени и дори предлагат изследвания на промоция. В сайтовете за колективно пазаруване вече има и ваучери за грип. Една от офертите е валидна до 22 март и предлага тест за инфлуенца на цена от 18 лв. За целта се използва секрет от носа или от носоглътката, а резултатът става за 15-20 минути. Тези изследвания обаче не са достатъчно ефективни, казват експертите. Според проф. Нели Корсун, ръководител на Националната референтна лаборатория за грип и остри респираторни заболявания, бързите методи не изискват никакво оборудване и поради това те са с по-ниска чувствителност. Така могат да бъдат пропуснати същински положителни проби. Освен това, тестовете могат да определят само дали вирусът е от група А или Б, но не и какъв е конкретният щам. Такова изследване се прави единствено в лабораторията към Националния център по заразни и паразитни болести“, пише „Телеграф“.

„От началото на епидемията до момента в страната са доказани четири различни щама. Най-много са случаите на новият грип - "Канзас"(A/H3N2), следван от пандемичния свински грип (А/ H1N1). Два са доказаните случаи на неговия близнак, отново H1N1, но с ваксинален щам "Брйзбейн", а други 13 са заразени с грип В от групата на "Виктория". През тази и следващата седмица епидемиолозите очакват пик на заболелите. От днес извънредни мерки се предприемат в София-град, Хасково, Кърджали и Ловешката община Луковит“, допълва изданието.

„Монитор“ информира за новите моменти в Националния рамков договор. „Лекарите и зъболекарите ще имат право да отказват преглед и лечение на агресивни пациенти, независимо дали те им налитат с юмруци, псуват ги, или ги заплашват. Изключение се прави само ако пациентът е в тежко спешно състояние и може да умре. "На лицата, които възпрепятстват оказването на медицинска или дентална помощ или накърняват личното и професионалното достойнство на лекаря, може да не се окаже такава, с изключение на състояния, застрашаващи живота им", се казва дословно в текста на НРД. От тази година в документа е фиксирано стриктно как директорите на болници и ръководителите на центрове в доболничната помощ да разпределят парите по клинични пътеки от НЗОК между лекарите, медицинските сестри, лаборантите, фелдшерите и дори санитарите. Те трябва да заделят не по-малко от 50% от тези средства за разходите за персонала. Това означава за месечни възнаграждения и осигуровки. От този процент 80 на сто трябва да бъдат само за заплати на подчинените им. Въпросните цифри ще могат да бъдат променяни само ако министърът на здравеопазването разреши това писмено по направено от директора на болницата или управителя предложение. Минималното съотношение между разходите за лекарите и специалистите по здравни грижи в лечебните заведения от структурата на разходите за медицински персонал е 1,6 към 1, или 64% към 36%“, пише изданието.

„Труд“ съобщава, че около 1000 е очакваният брой на договорените кредити на студенти през 2020 г. 800 от тях за заплащане на таксите за обучение, а 200 - за издръжка, като се позовава на данни на Министерството на образованието и науката. „Заемите с най-високи максимални размери са за специалности от 3 области на висшето образование. Първата традиционно е "Здравеопазване и спорт", където се включват специалностите "Медицина" и "Дентална медицина". „През 2019-а очакваните заеми са били 2200 на брой. За 2020 г. държавата запазва гаранциите си от 50 млн. лв. за кредити за висше образование. През настоящата учебна година таксите в университети ни варират между 200 лева и 7700 евро, като някои от вузовете вдигнаха сумите от 15 до 100 лв. за част от специалностите. В Алма матер в специалности с недостиг като "Педагогика по..." обучението струва 200 лв. В същото време за "Медицина" сумата е 925 лв. Таксата за същата специалност, но на английски език за граждани на страни извън ЕС, е 7700 евро“, уточнява медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wNzD


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Наташа Цекова - Трайкович: Обичам да чета по кожата - това е моето призвание
10.12.2023 09:46:22 Невена Попова

Д-р Наташа Цекова - Трайкович: Обичам да чета по кожата - това е моето призвание

Д-р Наташа Цекова - Трайкович се дипломира в Медицински университет - София през 2009 г. През ...

Над 12% положителни проби, няма починали
10.12.2023 09:23:48

Над 12% положителни проби, няма починали

51 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 417 теста, което прави 12,23% по ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...