Сряда, 10 Август 2022
23
юни
 

От ГЕРБ искат на болниците, които не са подписали КТД, да не се налагат санкции за заплатите

2 млн. лв. да се отделят за "тотални зъбни протези", предлагат от ДПС

Четвъртък, 23 Юни 2022 | 17:18:33


Да не бъдат налагани ограничения в заплащането на медицински дейности от НЗОК, свързани с възнагражденията за персонал, за лечебни заведения за болнична помощ, които не са подписали отрасловия колективен трудов договор, действащ за съответния период. Т

Да не бъдат налагани ограничения в заплащането на медицински дейности от НЗОК, свързани с възнагражденията за персонал, за лечебни заведения за болнична помощ, които не са подписали отрасловия колективен трудов договор, действащ за съответния период. Това предлагат от ГЕРБ да бъде записано в преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение на бюджета на НЗОК 2022.

„В разрез с императивни правни норми НЗОК и БЛС вмениха на лечебните заведения за болнична медицинска помощ да се съобразяват с разпоредби на Колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ (КТД) 2022г. относно възнагражденията на персонала. Разпоредбите по анекса на НРД за медицинските дейности за 2020 - 2022г. предвиждат санкционни последици за лечебните заведения за болнична медицинска помощ при неспазване на съдържащите се в тях правила за поведение под формата на определени по-ниски единични цени за изпълнената от „нарушителите“ медицинска дейност. Прилагането им ще причини на изпълнителите на болнична помощ, които не успеят да се съобразят с разпоредбите, преки финансови загуби в особено големи размери. По предварителни данни, размерът на преките загуби, които само най-големите болници страната биха калкулирали за периода 1 април – 31 декември 2022 г.,

възлизат на повече от 50 млн. лв.“,

пишат в мотивите си вносителите.

„Загуби в подобни размери са непосилни за повечето търговски дружества у нас, а лечебните заведения за болнична медицинска помощ, чиито основни приходи са от работата по договорите, сключвани с НЗОК, не биха могли по никакъв начин да компенсират такива вреди. С обжалваните текстове ще се задълбочат всички проблеми, свързани с хроничното недофинансиране на болничната медицинска помощ. Ще се влоши финансовото състояние на лечебните заведения за болнична помощ, ще се препятства изпълнението на инвестиционните им програми, възможностите за внедряване на нова медицинска апаратура, за задържане и привличане на квалифицирани кадри. Независимо, че горепосочените разпоредби на чл. 368а от НРД за медицинските дейности за 2020 - 2022г. са приети от НЗОК и от БЛС в очевидно противоречие с изричните императивни изисквания на Конституцията на Република България, Закона за нормативните актове, Закона за здравното осигуряване, те са факт. Ние, като народни представители сме длъжни да предприемем необходимите мерки, за да предотвратим настъпването на катастрофалните последици от тяхното прилагане. Имаме възможност, чрез Закона за бюджета на НЗОК, да компенсираме лечебните заведения за болнична медицинска помощ и да не допуснем същите да претърпят пагубни за тяхното функциониране и съществуване вреди“, казват още от ГЕРБ.

В предложенията им е записано още, че разликата в цените на клиничните пътеки преди и след 1 май 2022 г. трябва да бъде изплащана на лечебните заведения от Касата под формата на компенсации. „Прилагането на предложените текстове не би трябвало да има никакво отражение върху вече направените разчети за разходите на НЗОК, тъй като при изготвянето на бюджетната рамка е следвало да се вземат предвид именно цените в графи „Цена за периода 1.05.2022г. - 31.12.2022г.“, казват от партията.

ДПС пък предлагат от резерва на НЗОК да бъдат предвидени

2 000 000 лв. за „тотални зъбни протези“

„Според изчисления на Съюза на зъботехниците в България тези 2 млн. лв. през 2022 г. ще бъдат достатъчни да покрият разходите за 10 000 зъбни протези на пациенти с изцяло обеззъбена горна или долна зъбна челюст и/или на пациенти с изцяло обеззъбена долна и горна зъбна челюст. Предлагаме също така протезите да бъдат заплащани при същите условия като през 2021 г. - услугата да се предоставя само за пациенти, които са с изцяло обеззъбена горна или долна челюст, което означава, че НЗОК няма да покрива частични протези, а само цялостни (тотални) протези; по здравна каса да могат да се правят само плакови протези; право на услугата да имат пациенти над 65 годишна възраст; пациенти, които са над 18 години и са здравно осигурени и/или пенсионери.; НЗОК да заплаща цялостна плакова зъбна протеза за горна челюст при пациенти с напълно обеззъбена горна челюст и контролни прегледи за период от 4 години както и цялостна плакова зъбна протеза за долна челюст на пациентите с напълно обеззъбена долна челюст и контролни прегледи за период от 4 години; НЗОК да заплаща за горна и долна протеза едновременно, ако пациентът е в рамките на лимита от дейности, които Касата покрива, т.е. ако за 2022 г. пациентът не е ползват повече от една дейност, платена от Касата, тъй като по закон в рамките на една календарна година пациентите (на възраст над 18 години) могат да ползват до три лечебни дейности и един профилактичен преглед“, пишат вносителите.

Според ДПС в следствие на предложената промяна няма да се налага промяна в размера на резерва на НЗОК, а от там и на обшия размер на разходите и трансферите в бюджета на НЗОК. 

Доц. Джевдет Чакъров, като съвносител на предложението декларира, че съпругата му е лекар по дентална медицина, но в случая няма конфликт на интереси, тъй като тя няма сключен договор с НЗОК.

От „Възраждане“ искат спешно да бъдат увеличени

разходите в бюджета на НЗОК за скъпоструващо лечение, операции и трансплантации на лица под 18-годишна възраст с още 14 млн. лв.

и общата сума да стане 51 млн. лв. „Необходимата за това залегнало увеличение сума от 14 милиона лева може да бъде пренасочена от средствата, отделени в бюджета за 2022 г. за поставяне на ваксини срещу COVID-19. Считаме, че не е необходимо да бъдат разходвани държавни средства за подобна дейност. При положение, че разходите за това перо не са отделени в рамките на посочената обща сума от 120 милиона лева, в която са включени и разходите за заплащане на медицинска помощ, оказана в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност и така е неясно колко ще бъдат изразходвани за подобна дейност по поставяне на ваксини, то не представлява пречка 14 милиона лева да бъдат пренасочени за наистина жизнено важна дейност в НЗОК, каквато е лечението и спасението на живота на българските деца“, казват от партията на Костадин Костадинов.

От там са направили и второ предложение, с което разходите за персонал в НЗОК да бъдат увеличени с 20% от 1 юли.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
r38K


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Меджидиев: Не съм в Министерството да критикувам, а да надграждам
09.08.2022 20:28:22

Д-р Меджидиев: Не съм в Министерството да критикувам, а да надграждам

„Поради краткия мандат основната цел на служебното правителство и на МЗ е да създадем комфо ...

Правят проверки на ценообразуването на медицинските услуги по морето
09.08.2022 17:17:12

Правят проверки на ценообразуването на медицинските услуги по морето

Максимално бързо ще бъде осигурена по една допълнителна линейка в големите курорти по Черномориет ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...