Понеделник, 27 Юни 2022
19
май
 

МЗ иска от ЕК да получва само реално необходимите количества ваксини срещу COVID

Четвъртък, 19 Май 2022 | 16:20:19


Министерството на здравеопазването е изпратило писмо до Европейската комисия, в което информира за желанието си да получава количества ваксини срещу COVID-19, съобразени с нуждите на населението, съобщиха от МЗ. От Министерството смятат, че държавите т

Министерството на здравеопазването е изпратило писмо до Европейската комисия, в което информира за желанието си да получава количества ваксини срещу COVID-19, съобразени с нуждите на населението, съобщиха от МЗ. От Министерството смятат, че държавите трябва да имат възможността да закупуват количества, които реално са им необходими, а не да се залагат количества ваксини, които в пъти надвишават потребностите на страната.

Такъв е случаят със сключения между Европейската комисия и Pfizer/BioNTech договор за закупуване на пандемични ваксини за периода 2022-2023 г. Съгласно договора до края на 2022 г. у нас трябва да бъдат доставени още 2 710 904 дози, а през 2023 г. – над 7 млн. дози. „Ето защо България разчита на открит диалог с ЕК и производителите на пандемични ваксини за договаряне на количества, съобразени с потребностите на държавите членки на ЕС и на страната ни в частност. Необходимо е разбиране както от страна на компанията, така и от страна на ЕК по отношение гъвкавостта, която следва да имат договорите за ваксини“, казват от Министерството.

От МЗ подчертават, че страната ни желае да продължи да осигурява широко портфолио от ваксини срещу COVID-19, но в разумни количества, с което да гарантира достъпа на българските граждани до различни по вид ваксинални продукти.

От Министерството припомнят, че в опит за справяне с пандемията от COVID-19, в условията на недостиг на ваксини срещу новия коронавирус, Европейската комисия сключи договор с Pfizer/BioNTech за закупуване на пандемични ваксини за периода 2022-2023 г., с цел да осигури на държавите членки ефективна ваксинална защита. Впоследствие договорените за България и за други държави членки количества се оказаха в излишък, поради което от средата на 2021 г. страната активно и последователно, в диалог с Европейската комисия и останалите държави, търси решения за намаляване на заложените в договорите ваксини.

С писмото си до ЕК Министерството на здравеопазването на България представя и своите предложения за промяна на сключения от ЕК с производителя Pfizer/BioNTech договор.

Писмото е изпратено в момент, когато няколко други държави членки, включително Полша, са поставили пред Европейската комисия въпроса относно възможността за промяна в посочения договор. Основната причина е, че държавите членки се задължават да закупят количества ваксини, които не са им необходими. Същевременно, осигуряването на здравни услуги за гражданите, пристигащи от Украйна, изисква допълнителен финансов ресурс, какъвто би могло да бъде освободен чрез намаляване на количествата ваксини, заложени в договора на ЕК с Pfizer/BioNTech, съобразено с реалните потребности на държавите членки, допълват от Министерството.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zCxB


Всичко за коронавируса
Още новини
Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас
26.06.2022 13:57:27

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас. Това съобщи за Нова телевизия главният държаве ...

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към
26.06.2022 10:54:28 Невена Попова

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към "Пирогов" започна още като студент

Д-р Александър Стефанов завършва медицина в Медицински университет - гр. Варна през 2016 г.В ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...