Неделя, 28 Ноември 2021
27
окт
2
 

МЗ с указания към специфични групи: кой може да се ваксинира с Pfizer и кой не

Сряда, 27 Октомври 2021 | 12:38:07
2

Министерството на здравеопазването публикува разяснения за имунизацията срещу COVID-19 с ваксината на Pfizer/BioNTech, насочени към специфични групи от хора. Според информацията на ведомството, не трябва да се ваксинират хората, които са с тежк

Министерството на здравеопазването публикува разяснения за имунизацията срещу COVID-19 с ваксината на Pfizer/BioNTech, насочени към специфични групи от хора.

Според информацията на ведомството, не трябва да се ваксинират хората, които са с тежка алергия към компонент на ваксината (т.е. такъв, който причинява анафилаксия или изисква медицинска намеса); хората, които са на възраст под определената в кратките характеристики на продуктите и хората, които в момента са в изолация или имат симптоми на COVID-19. Последната група може да се ваксинира, след като приключи с изолацията и след преустановяването на всички симптоми.

След обсъждане на ползите и рисковете и след консултация с техния наблюдаващ/ лекуващ лекар, могат да се ваксинират лица с анамнеза за тежка алергия към някоя ваксина или към инжекционен лекарствен продукт; бременни; лица с имунокомпрометиращи заболявания; кърмещи жени; лица на терапия с антикоагуланти.

Специални процедури трябва да следват лица с анамнеза за тежка алергия (изискваща медицинска намеса) към нещо различно от ваксина или инжекционно лекарство. Те могат да получи ваксината, но трябва да останат за медицинско наблюдение в продължение на 30 минути след получаването й.

Хората, които наскоро са боледували от COVID-19 и са били лекувани с антитяло-базирани терапии (напр. с моноклонални антитела или реконвалесцентна плазма), трябва да изчакат до 90 дни след лечението, за да бъдат ваксинирани.

Хората с известна експозиция на COVID-19 трябва да изчакат, докато карантината им приключи, преди да се ваксинират (освен ако не живеят в места с множество хора, като старчески дом, поправителен дом или приют за бездомни, в този случай те могат да бъдат ваксинирани по време на период на карантина).

Хората, които са получили друга ваксина (не-COVID-19 ваксина), трябва да изчакат поне 14 дни, преди да получат ваксина срещу COVID-19. По същия начин, ако човек е получил ваксината срещу COVID-19, той трябва да изчака най-малко 14 дни, преди да получи други ваксини (ваксини, които не са срещу COVID-19).Коментари по темата

Правила на форума за коментари
T5DV

"некомпетентен" лекар 28.10.2021 14:15:09

Питам: Кой ще носи отговорността за евентуален летален изход или увреждане на такива пациенти? Лекарят, който им е казал, че могат да се ваксинират предвид заболяванията, които имат? МЗ, правителството? Или си играем на "руска рулетка"? Хартийката, която пациентите подписват преди ваксинация, стоварва целия акт върху тях самите. Официално документът на ЕК освобождава изцяло производителите на ваксини от отговорност. Тази декларация няма нищо общо с документа за информирано съгласие , който пациентът подписва, например при прием в болница. Защото в този случай близките могат да заведат дела за причиняване на смърт по непредпазливост, доказване на лекарски грешки, и т.н. А при подписването на хартийката за ваксините последствията носи единствено и само пациентът. Не може да не сте наясно с това!!!

Много 27.10.2021 14:07:28

изчерпателно, успокоих се. Нещо за пациентите с тромбофилия? Ааа, да - те ще плащат за безплатен тест по 10 лв, пред 48 часа.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Ивелина Петрова: Обичам професията си безкрайно
28.11.2021 10:57:53 Невена Попова

Д-р Ивелина Петрова: Обичам професията си безкрайно

Д-р Ивелина Петрова е завършила медицина в МУ - Плевен. Специализира хирургия и онкологична х ...

5% са положителните случаи, 47 са починали
28.11.2021 10:11:37

5% са положителните случаи, 47 са починали

1218 са новите случаи на коронавирус у нас, установени за последното денонощие при направени 25 0 ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...