Сряда, 10 Август 2022
20
юни
6
 

От „Подкрепа“ настояват за 10 млн. лв. за заплати в НЗОК при актуализацията на бюджета

Понеделник, 20 Юни 2022 | 15:32:57
6

КТ „Подкрепа" настоява да се преразгледа политиката на замразяване на доходите на заетите в НЗОК и при актуализацията на бюджета на касата да се заложат средства за увеличение на работните заплати с минимум 20%, става ясно от становището на синди

КТ „Подкрепа" настоява да се преразгледа политиката на замразяване на доходите на заетите в НЗОК и при актуализацията на бюджета на касата да се заложат средства за увеличение на работните заплати с минимум 20%, става ясно от становището на синдикалната организация, подадено преди второто четене на проекта за изменение на ЗБНЗОК 2022. Освен това трябва да се предвидят и средства за увеличаване на щатната численост на НЗОК с минимум 200 щатни бройки за обезпечаване на дейностите по администриране на процесите, свързани с договаряне, отпускане, заплащане, предоставяне и контрол на помощните средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хора с увреждания, които от 1 юли преминават към Здравната каса.

„Тази нова дейност ще натовари служителите допълнително, като очакванията са обемът от дейности да нарасне значително. Необходимо е да се предвидят допълнителни средства в размер на минимум 10 милиона лева общо, а не 4 милиона, както е заложено в Проекта на ЗИДЗБНЗОК. Обръщаме внимание, че увеличението на средствата за трудови възнаграждения е подкрепено от Министерството на здравеопазването“, казват от синдиката.

От „Подкрепа“ са категорични, че трябва да се предвиди и увеличаване на средствата за издръжка и за капиталови разходи. „Това е крайно необходимо имайки предвид увеличаването на разходите, с оглед обезпечаване на средства за дезинфекция и предпазване, консумативи, командировъчни за извършване на проверки, повишените разходи на комуналните услуги и най-вече електроенергия, както и предвид остарелите сграден фонд, оборудване и технически средства“, казват още от организацията.

Синдикалистите подчертават, че след актуализацията на бюджета на НЗОК се прави с оглед преодоляване на негативните последствия от нарастващите цени на горивата и енергоносителите, съответно нарастващия инфлационен натиск, трябва незабавно да бъде преразгледана политиката на замразяване на доходите за служителите на Касата.

„Служителите на НЗОК са граждани на Република България и също понасят разпознатите от Вас „негативни последствия от нарастващите цени на горивата и енергоносителите и нарастващия инфлационен натиск". Какъв пример дава правителството на частния сектор, когато управляващите дават тон за замразяване на трудовите възнаграждения, въпреки изплатените на бизнеса компенсации в размер на милиарди левове?“, се казва в становището.

Синдикалистите подчертават още, че от 2012 г. досега в НЗОК непрекъснато нараства обема на работа, информационния поток, динамиката, натовареността и задълженията на служителите, изискванията за все по-висока квалификация, стреса, включително благодарение на бързо променящата се нормативна база. Консултациите с граждани и договорни партньори са ежедневни. Увеличава се и отговорността с извършване на плащания за милиони левове. Специалистите са ангажирани също с договаряния, контрол преди заплащане, последващ контрол, жалби, съдебни дела, заверка на рецептурни книжки и много други дейности както в национален, така и в европейски аспект. Неудовлетворителното заплащане води до засилено текучество, като в някои структури на НЗОК достига до неуправляеми размери. Хроничната липса на служители с медицинско образование вече рефлектира върху качеството на дейността. Мотивирани и лоялни служители не се задържат с пренебрежително отношение към техните знания и усилия“, казват от организацията.

От „Подкрепа" уведомяват, че членовете на синдиката са изразили готовност за участие в протестни и/или стачни действия за защита на правата и интересите си, в това число и ефективни стачни действия и преустановяване на изпълнение на служебните задължения.

Припомняме, че на 13 юни 2022 г. беше проведена едночасова предупредителна стачка в регионалните здравноосигурителни каси в цялата страна, а служителите в НЗОК са готови да обявят и безсрочни стачни действия като прекратят плащанията към договорните партньори на НЗОК. Към стачнат готовност се присъедиха и членовете на другата синдикална организация - КНСБ. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
NdeP

Гост 20.06.2022 21:38:17

Заверка на рецептурни книжки не се извършва отдавна в РЗОК, също и протоколи. хартиени РК няма. Заверката се извършва електронно. Лекарите в РЗОК не работят нищо и са предостатъчно добре платени. напротив, те са в тежест на останалите контрольори, които вършат тяхната работа. Те само се подписват! Единствено натоварени са контрольорите , които отчитат дейностат на ИМП. 2/3 от персонала на РЗОК няма работа - бюджет, информ. осиг., счетоводствои т. н. никакво увеличение не заслужават. трябват съкращения, а не нови назначения

Dost 21.06.2022 06:02:03

Тези които по цял ден щракат на компа да подписват фактури извършват най_ниско квалифицираната работа! Не познават нормативната база и да най_корумпирсните!

Да видим... 21.06.2022 22:15:55

Щракането на компа по цял ден, за да обработват отчети на стотици изпълнители на медицинска помощ, да подписват фактури за милиони, за да може накрая на месеца такива като теб да си получат отчетеното.... И ти да роптаеш срещу това, не го разбирам. Благодарение на щракащите си взимаш парите, това дали ти е ясно? Ако няма кой да щрака? Как мислиш? Отстрани много лесно ви се струва, но си нямате никаква идея повечето тук за какво става въпрос! Но на вас ви е широко около врата, не получавате 1000 лв. на месец, нали така!?

Гост 22.06.2022 08:47:43

Абе вие си щракайте, ама покрай вас има два пъти по толкова, дето не щракат на компа, а щракат само с пръсти и се чудят как да им мине работния ден. Измислени отдели, с измислени длъжности, като дори самите те не знаят какво работят. А да не говорим, че повечето от служителите на РЗОК не са толкова квалифицирани. Ако бяха, нямаше да са там. Квалифицираните отдавна напуснаха касата. Останаха само некадърниците и мързеливците. Вярно е, че са с тъпи и прости физиономии, вярно е, че са невъзпитани, вярно е, че са арогантни и нахални, всичко, което се пише тук за здравната каса е вярно. Вярно е, че поставени лица се назначават за директори и зам. директори и началници, корумпирани началници, които си отглеждат екип от доверени доносници и интриганти, и с цялата си наглост тези хора искат още служители и още пари?! Че и заплашват?!

Гост 21.06.2022 21:43:58

А тия, които ходят по проверки, разбирай разходки са много квалифицирани, щото?! Липсвал подпис и печат на лекаря или липсва фамилията на лекуващия лекар върху ИЗ. Голям акъл се изсква за тая работа. Само като им видиш тъпите и грозни физиономии и ти се повръща! Че и са нахални, невъзпитани и нагли, че да им се увеличат заплатите, дето и без това са твърде високи за работата, която вършат, а някои и нищо не работят даже

Гост 20.06.2022 21:14:11

10 млн. за заплати в НЗОК ?! Абе тия чуват ли се, какво говорят ?! Главните експерти в тая Кочина са с по 2-3К чисто, отделно ДМС-тата. Я марш на село с мотиките в ръка. Наглеци такива !


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Меджидиев: Не съм в Министерството да критикувам, а да надграждам
09.08.2022 20:28:22

Д-р Меджидиев: Не съм в Министерството да критикувам, а да надграждам

„Поради краткия мандат основната цел на служебното правителство и на МЗ е да създадем комфо ...

Правят проверки на ценообразуването на медицинските услуги по морето
09.08.2022 17:17:12

Правят проверки на ценообразуването на медицинските услуги по морето

Максимално бързо ще бъде осигурена по една допълнителна линейка в големите курорти по Черномориет ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...