Понеделник, 18 Октомври 2021
24
авг
14
 

И Здравната комисия прие на първо четене актуализациите на бюджетите на НЗОК и на държавата (Обновена)

Надделя мнението, че Касата не трябва еднолично да разпределя средствата за здравноосигурителни плащания

Вторник, 24 Август 2021 | 18:11:41 Надежда Ненова
14

С 11 гласа „за“ и пет „въздържал се“ парламентарната здравна комисия прие на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК. Гласовете „за“ актуализацията на държавния бюджет бяха 13, „въздържал се“ &ndas

С 11 гласа „за“ и пет „въздържал се“ парламентарната здравна комисия прие на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК. Гласовете „за“ актуализацията на държавния бюджет бяха 13, „въздържал се“ – 5 и отново нямаше против.

Законопроектът за изменение на бюджета на НЗОК обаче предизвика бурни дебати в залата, като почти всички гости и депутати се обединиха около становището, че е недопустимо да се позволява на Надзорния съвет на Здравната каса еднолично да разпределя допълнителните 120 млн. лв. за здравноосигурителни плащания.

Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов възрази срещу липсата на яснота, прозрачност и предвидимост в законопроекта относно разпределението на допълнителния ресурс. „Целесъобразно е Надзорният съвет на НЗОК да взима решения за покриване на възникналите потребности от средства в съответните направления на разходите за здравноосигурителни плащания по време на пандемичната обстановка, но

тази възможност трябва да бъде реализирана в рамките на волята на законодателя,

изразена с актуализацията на Закона за бюджета на НЗОК за 2021 г. Считаме, че е в интерес на правната сигурност и предвидимост на здравноосигурените лица и на партньорите на НЗОК, ЗИД на ЗБНЗОК за 2021 г. да разпределя осигурения допълнителен ресурс по съответните пера на бюджета“, каза той.

Проблем в проекта за актуализация за БЛС се оказа и осигуряването на 2,5 млн. лева за здравни грижи от резерва на НЗОК за непредвидени и неотложни разходи. „Това е неоправдано и неоснователно, предвид че към настоящия момент не съществува правна регламентация за извършване, отчитане и заплащане на тази дейност през 2021 г.“, каза още д-р Брънзалов.

Становището беше подкрепено и от председателя на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. „Подкрепяме актуализацията на бюджета, защото това дава стабилност за изплащането на средствата по Методиката, която приехме преди месец заедно с БЛС и която предвижда поне 50% изработена дейност. Тази методика е валидна за момента, но при това влошаване на COVID обстановката може би методиката трябва да бъде променена, тъй като първото, което се случва при по-висока заболеваемост, е да се изпразват кабинетите на лекарите по дентална медицина. Становището ни по отношение на допълнителните средства в Касата е идентично с това на БЛС, тъй като

едноличното разпределение би създало сериозни проблеми“,

каза д-р Шарков.

Той беше категоричен, че актуализацията на бюджета е стъпка към бюджета на НЗОК за 2022 г. и разпределянето му категорично трябва да стане с участието на съсловните организации, защото те знаят какво се случва по места и къде са най-необходими средства.

И председателят на пациентската организация БАЗП Пламен Таушанов заяви, че не трябва да се оставя на Надзорният съвет да разпределя еднолично средствата. „Следва не само да се изброят 7 вида дейности и тази „сума да бъде разпределена по Решения на НС на НЗОК“, а това разпределение да е детайлизирано за всяка една от тях - ПИМП, СИМП, дентална помощ, МДД, лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни, медицински изделия, прилагани в болнична медицинска помощ, болнична помощ. С такава детайлизация в предлагания законопроект ще си проличи волята на законодателя, а не на Надзорния съвет на НЗОК“, каза Таушанов.

Според директора на ARPharM Деян Денев актуализацията на бюджета на НЗОК за 2021 г. и увеличението на здравноосигурителните плащания със 120 465 000 лв. е належащо заради забавянето на диагностиката и лечението на хронично болните пациенти, но част от тези средства трябва да бъдат предвидени за увеличение на средствата за лекарствени продукти. „Така ще се ограничи нарастващата тежест на компенсациите и отстъпките заплащани от фармацевтични компании към НЗОК - основно предизвикателство за устойчивото функциониране на системата на заплащане на медикаменти от НЗОК. Налице е тревожна тенденция за прекомерно увеличение на размера на средствата за възстановяване, която може да засегне негативно пациентите поради

намаляване на икономическите стимули за доставка на лекарства на българския пазар

Съществува риск при липса на актуализация на бюджетните разходи за лекарствени продукти за 2021 г. от достигане на „критична точка“, при която фармацевтичните компании няма да могат да изпълняват ангажиментите си за доставка на някои лекарствени продукти, чиято стойност се заплаща напълно или частично от НЗОК (предмет на индивидуално решение от всяка компания), тъй като ефективната цена за доставка на някои лекарствените продукти след заплащане на компенсации и отстъпки е отрицателна величина, което води до икономическа невъзможност за предоставяне на лекарствени продукти без загуба“, каза Денев.

„Сигурността на лекарственото снабдяване у нас до голяма степен зависи от гарантирането на правната сигурност и предвидимост, която дава възможност фармацевтичните компании да планират дейността си в България и да изпълняват задълженията си за задоволяване на здравните потребности на българските граждани“, каза още Деян Денев.

Той намери подкрепа в лицето на изпълнителния директор на БГФармА д-р Евгени Тасовски. „Ще подкрепя актуализацията на бюджета на НЗОК, въпросът е как да бъдат разпределени средствата. Прекрасна е идеята да бъдат осигурени лекарства и изследвания за амбулаторно болни от COVID. Проблемът обаче е, че голяма част от лекарствата, които се използват за лечение на заболяването, са извън Позитивния лекарствен списък. Вкарването им в него, за да бъдат реимбурсирани от НЗОК, ще доведе до по-големи разходи на фармацевтичните компании. Тези разходи не са предвидени в бюджетите им и в резултат това ще доведе до критични възможности за снабдяване на пазара с лекарства за лечение на COVID“, каза той. Д-р Тасовски също настоя да има допълнително разпределение на здравноосигурителните плащания по редове.

Единствен представителят на Националното сдружение на частните болници д-р Методи Янков се обяви в подкрепа на корекцията на бюджета на НЗОК във вида, в който е представена от Касата. „Ние бихме се доверили на Надзорния съвет, не само защото той е много по-диалогичен в сравнение с предишния си състав, но и защото считаме тези пари за извънредни. Едно

преразпределяне по точки и пера прилича на редовния бюджет,

което не е редно“, смята той.

Председателят на УС на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова настоя в обхвата на лицата с допълнителни трудови възнаграждения по време на епидемия да бъдат включени и магистър-фармацевтите, които са ръководители или работят в аптеки в лечебни заведения. Председателят на НСОПЛБ доц. Любомир Киров пък настоя да се спре с твърдението, че медиците взимали по 1000 лв. за работа на първа линия. „1000-та лв. не са 1000, а са 250 и си има данъци върху тях, за сестрите бяха определени 360, а сега са 90 след данъците. Моята сестра взима 60 лв., а аз 200 лв.“, каза доц. Киров, вероятно визирайки средствата за работа на първа линия, гарантирани в бюджета на НЗОК за тази година – 600 лв. за лекарите, 360 лв. за медицинските сестри и 120 лв. за санитарите.

„Трябва да си припомним и онзи член на НРД, който не позволява прехвърляне на едно перо в друго, а тук имаме само едно перо в бюджета“, каза още той.

Депутатът от БСП проф. Георги Михайлов определи този

един-единствен ред за здравноосигурителни плащания като „празен чек“ за Надзорния съвет

на НЗОК. „Това е неразумно да се случи. Още повече, че д-р Кацаров съобщи вече съвсем точни цифри за разпределението му“, каза той.

Припомняме, че по-рано днес по време на заседанието на Бюджетната комисия служебният здравен министър д-р Кацаров обяви, че се предвиждат за първичната и специализираната извънболнична помощ, както и за денталната помощ по пет милиона допълнително. Бюджетът за медико-диагностична дейност ще се увеличи с 25 млн. лв., с 30 млн. – този за лекарствата, за болниците – с 20 млн. лв. В перото „други здравноосигурителни плащания“ влизат 30 милиона лева.

Проф. Михайлов изрази отново възражение относно твърде високите според него разходи за администрация на Касата. „Допълнителните приходи се използват само за здравноосигурителни плащания, недопустимо е за административни. В действащия бюджет е записано, че може да се одобрят плащания по дела и не е нужно да има отделно перо за това“, каза и депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

Д-р Ивайло Христов от ИТН пък беше категоричен, че

партията му ще настоява да не бъдат пипани предвидените 2,5 млн. лв. за практики на медицински сестри

и акушерки. „Ще настояваме точно да бъде фиксирана сумата, която получават медицинските сестри“, каза той.

„Принципно подкрепяме актуализацията на бюджета на НЗОК с всички елементи, които бяха казани от всички досега. Актуализацията се налага, защото има извънредна ситуация, но разходите трябва да бъдат описани“, каза и депутатът от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев.

Според управителя на НЗОК проф. Петко Салчев е редно да бъде оставено перото за административни разходи. „Административните разходи бяха отрязани наполовина от парламента миналата година, а в тези разходи са сложени лихвите и задълженията по делата, които няколко пъти отлагаме. Ако сега ги отложим отново, нашите партньори ще трябва да получат парите си догодина“, каза той.

По отношение на лекарствата за домашно лечение на COVID проф. Салчев уточни, че все още няма договорена амбулаторна процедура и предстои този въпрос да бъде решен.

По-малко промени предвиждат депутатите между първо и второ четене на проекта за актуализация на държавния бюджет. При дебатите единствено д-р Симидчиев настоя

да се отделят между 5 и 8 млн. лв. за кампания за ваксинирането

По думите на д-р Кацаров обаче тези пари биха могли да дойдат единствено от средствата, предвидени за моноклонални антитела в случай, че медикаментите не получат разрешение за употреба.

„Не може да се преразгледа споразумението за ваксините, те просто трябва да бъдат платени“, каза още д-р Кацаров.

Той коментира, че е променена методиката за плащане на средствата за спешна помощ и на РЗИ за работа на първа линия и вече няма недоволни от нея. „В  момента се плащат парите за юни месец, като забавянето е заради възникналите неясноти“, добави той. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vPnp

crocodile 14.09.2021 16:12:52

Няма да плюете по Силвито, ей мушмороци! Той е стар сол-ташак на Чалгаря, още от времето, коги работи в Доверие! Ще ви подгони Славчо мултипления за Тея приказки срещу нашиот човек! Добре че бегахме с 200 от територията, та отървахме внуците да не ги обиждат един ден новите варвари, когато завинаги затрият България!

futurehealth 13.09.2021 09:30:14

банка за стволови клетки

Гост 09.09.2021 19:42:59

Когато полицията биеше наркоманите от ударните отряди на Черепа , стана голям проблем . Но когато полицията незаконно задържа , БИЕ И УНИЖАВА , български лекар , всички си траят .КЪДЕ Е ЛЕКАРСКИЯ СЪЮЗ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИТЕ РЕКАРИ ОТ ПОЛИЦИЯТА НА БОЙКО РАШКОВ.

Гост 05.09.2021 19:45:00

Един грозноват,кривоглед господин ли е Кронев?

NZOK 29.08.2021 12:32:32

Какво казва най голямата бюджетарка Жениту за актуализацията.

гост 29.08.2021 12:47:45

Тя от бюджет не разбира много, от схеми да , мисля ,че си стяга багажа за Сливен, Митьо е подкарал здраво!

Гост 28.08.2021 19:03:50

Борислав Димитров , имаше ли конкурс при назначаването на Кронев?Колко бяха кандидатите ,или както преди за жена му в РЗОК само тя кандидат.

Гост 28.08.2021 14:43:25

Този Кронев е във всички комисии по изборите,беше секретар на ВМРО а се оказа голям боклук.Внучките си да не познаваш -кощунство.

Гост 27.08.2021 20:38:51

Силви гея какво се е излегнал на стола като на шезлонг на плажа? Стар перверзен простак!

Диана Огнянова Цветкова дъщеря на мръсница Кронев 26.08.2021 17:26:46

ФАКТИ ОТ ЖИВОТА НА ОГНЯН КОСТОВ КРОНЕВ. Не е виждал третата си внучка Илияна а тя е на четири години. Не е отгледал сина си а го е дал 12 години при тъщата в Кюстендил. Не е дал и лев на сватбата на дъщеря си. Другите две внучки е виждал пет пъти а те са на 16 и 18 години. Спи десет години в различна стая от жена си. Взима от майка си,апартамент в Бургас. Не помага и с лев при следването на дъщеря си. Казва на дъщеря си,че вечерта пие и да се обръща към таксиметрова компания ако и се наложи да посети болница.(тя беше в деветия месец) Жена му е осиновена. Един въпрос към шефа на онкологичната поликлиника на бул.Сахаров. Защо държите 70 годишен човек на длъжност ,която може да я изпълнява всеки.Защо един пенсионер с 1000 пенсия заема място на някои безработен.Защото е от ВМРО,защото заедно сте в схемите или поради друга причина. Ако е лекар разбирам ,и на 90 помага с опит а Кронев с какво помага на СБАЛОЗ София. Директора на болницата се прави на разсеян ,но ще му припомня,че фирмата на мъжа ми дари 150000лв.на онкологията през 2006 год.Да попита професор В.Димитров коремния хирург. Като му задавам въпроси, ще ми отговаря защото взема заплата от моите и вашите данъци . Извинявам се,че написаното не е по темата. Диана Огнянова Цветкова

Гост 26.08.2021 18:10:06

Доктор Борислав Димитров отговорете на жената.Мъжът и е дарил 150000 а вие дарили ли сте нещо или само лапане.

Tikov 26.08.2021 12:31:15

Vsichki pari pri men.Ottam pri Dogan.Ottam -KGB !

Гост 25.08.2021 10:23:24

РЕЗЮМЕ:катунът няма пари а и по принцип си мисли,, че глупавите доктори пак ще подг ъзуват безплатно за народната власт

Гост 24.08.2021 18:57:13

Последният абзац кърти. Най-после разпищовиките се надзорници да бъдат сритани. В очакване сме на бурно възмущение от червендалестия прайд активист от КНСБ-то.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Колчаков: „Резервоарът“ на хората, които не са ваксинирани, е мястото, където се раждат новите щамове
17.10.2021 11:41:13

Д-р Колчаков: „Резервоарът“ на хората, които не са ваксинирани, е мястото, където се раждат новите щамове

Отказът от ваксинация срещу коронавирус крие риск не само са собственото ни здраве, но и здравето ...

Доц. Мария Димитрова: Безценно е да имаш около себе си млади, ентусиазирани хора
17.10.2021 10:35:59 Невена Попова

Доц. Мария Димитрова: Безценно е да имаш около себе си млади, ентусиазирани хора

Доц. Мария Димитрова завършва медицина в МУ – София през 2007 г. През 2008 г. след конк ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...