Вторник, 27 Септември 2022
14
март
5
 

В печата: Лоши условия в болниците гонят лекари, присъда за хирург, антиваксърството да влезе в НК

Четвъртък, 14 Март 2019 | 08:56:42
5

Лошите условия в болниците са главната причина специалистите да ги напускат, съобщават днешните вестници. „Условията на работа не отговарят на съвременните изисквания за добра лекарска практика в Европа и света, материално-техническата база е отв

Лошите условия в болниците са главната причина специалистите да ги напускат, съобщават днешните вестници. „Условията на работа не отговарят на съвременните изисквания за добра лекарска практика в Европа и света, материално-техническата база е отвратителна, коментира д-р Добрин Бояджиев от Специализираната болница по очни болести във Варна, цитиран от „Дума“. „В отделението, където са лежащо болните, дограмата не е сменена, покривът тече и изронва мазилката над леглата. За състоянието на болницата става ясно от отворено писмо от миналата седмица“, допълва медията.

В отворено писмо, цитирано от „Телеграф“, лекари от врачанската болница също информираха за ужасните условия в лечебното заведение. „Д-р Радина Антова и д-р Димитър Цолов са работели доскоро в отделението по образна диагностика, но заради редица нередности са напуснали. "Трябваше цяло едно отделение да хвърли оставка, за да му бъде осигурен ремонт на апаратурата. В други отделения колегите организират дарителски кампании или пък вадят пари от собствения си джоб за закупуване/ремонт на апаратура", пишат вече бившите лекари. Те алармират, че дни наред не са разполагали с рентгенов апарат, а лаборантите използвали подвижни машини с риск за здравето си. Също така персоналът бил принуден да подпише декларация за поверителност, според която нямал право да изнася информация за забавени заплати, прекомерни дежурства и редица други нередности“, пише всекидневникът.

„Труд“ съобщава за нова ефективан присъда, издадена на хирург, който в момента е подсъдим заради незаконно изписване на морфин за продажба на наркопазара. Той е осъден по предишно обвинение за присвояване на лекарства и прибиране на пари от пациенти. „Присъдата на д-р Бранимир Мичев е била произнесена от Районния съд в Разград, става ясно от сайта на съда. Тя е 3 години и 6 месеца при първоначален общ режим в затворническо заведение. Хирургът вече има една присъда, има и няколко висящи дела“, пише медията.

Поставянето под наказателна отговорност на хора, които разпространяват грешна информация за ваксините, е важен аспект от разрешаването с антиваксърските настроения. За това е категорична д-р Велислава Петрова, асистент в Университета в Кеймбридж в интервю за „24 часа“. По думите й задължителните ваксинации не решават проблема. „Единствената полза е, че се изискват документи за ваксинационния статут на всички деца, което помага да се следи за нивата на неваксинирани хора в държавата. Усещането за задължение и липса на избор обаче поляризира хората особено в общества, силно вярващи в демократичния избор. Необходими са мерки за преодоляване на дезинформацията и предотвратяване на страха“, обосновава искането тя.

„Интересно е, че не във всички държави с най-високо ниво на имунизирани в Европа ваксините са задължителни. В Португалия, Исландия и Швеция те имат препоръчителен характер и въпреки това повече от 95 % от хората са имунизирани. Мисля, че е въпрос на силно гражданско общество и поемане на лична отговорност за здравето на нас и тези около нас. Ваксина има, безплатна е, съществува система за поставянето й. Това е лукс, който не всяка държава може да си позволи. На много места в Африка нямат достъп до ваксини по различни икономически причини и могат да разчитат само на хуманитарна помощ. Там нивата на детска смъртност са изключително високи. Пример за масова ваксинационна кампания от последните години е в Индия, където въвеждането на втора доза на ваксината против морбили доведе до над 50% намаляване на общата смъртност при децата. Имунизациите са най-ефективната мярка за опазване на здравето, която човечеството ни познава, и ако изберем да се страхуваме от нещо, то това са самите вируси, а не ваксините. Информираността е най-силното оръжие срещу страха“, допълва още д-р Петрова.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
K1PS

Гост 14.03.2019 11:39:58

Няма как болниците да са на печалба, след като Касата им лимитира приходите от клинични пътеки. Това е порочен кръг, от който може да се излезе по няколко начина: 1. Лимитите отпадат - кой колкото заработи, Касата го плаща. Ако няма средства - доплаща пациента. 2 Средствата от Касата отиват само за медицински услуги и заплати на персонала; останалите режийни разходи си ги поема собственика (държава, община, частник). 3. Болниците си правят различни ценоразписи на услугите (както при частните болници), при което конкуренцията няма да е само на основата на качеството на медицинските грижи и битовите условия, а и на икономическа основа.

Гост 14.03.2019 10:14:30

Условията в големите областни и общински болници са мизерни и ще стават все по-лоши, не заради нещо друго, а именно заради водената години наред държавна здравна политика. Болниците са доведени до това състояние от политиците. Порочният модел на финансиране и регулация на системата предизвика в годините огромни дисбаланси, които рано или късно ще доведат до срив. В момента повечето клинични структури в публичните лечебни заведения са в по-лошо състояние (в битово отношение), отколкото са били в началото на 20-ти век. В същото време се нароиха лъскави частни болнички, чиито интериор и екстериор наподобяват 5-звездни хотели, но които не се занимават с тежките комплицирани и ресурсоемки случаи, реално показани за истинско болнично лечение. Макар, че здравната сигурност се крепи на публичните болници, точно те са в крайно тежко финансово състояние с относително ниски възнаграждения за работещите и значителни просрочени задължения към доставчици, на фона на трупащите печалби частни лечебни заведения, които предлагат в пъти по-високи заплати на персонала си. Тези и други дисбаланси ще съборят окончателно системата. Нещата изглеждат в необратимо състояние.

Да се знае и помни! 14.03.2019 09:28:33

"Фандъкова: 1800 лева става средната заплата на шофьорите, ще има и бонуси" Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/obshtestvo/stolitsa/fandkova-1800-leva-stava-srednata-zaplata-na-shoforite-shche-ima-i-bonusi_news662521.html

Гост 14.03.2019 10:32:02

Лекар с една специалност в областна болница- основна заплата 800 лв.Да се знае и помни!!!

Гост 15.03.2019 09:38:55

Лекар с две специалности в западна държава започва с около 7000лв. след данъци


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Меджидиев: Министър съм не само на лекарите, но и на пациентите
27.09.2022 17:16:02 Надежда Ненова

Д-р Меджидиев: Министър съм не само на лекарите, но и на пациентите

Д-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г. Завършва медицина към Висшия медицински институт в Со ...

Д-р Клуге: Пандемията причини нови 53 млн. случая на депресия и 76 млн. случая на тревожност
27.09.2022 16:50:07

Д-р Клуге: Пандемията причини нови 53 млн. случая на депресия и 76 млн. случая на тревожност

„COVID пандемията не само увеличи психическия стрес и употребата на наркотици, но също така ...




Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...