Понеделник, 26 Септември 2022
02
апр
2
 

В печата: ЦФЛД отива в Касата, джипита с мерки за самозащита, 100 000 души с ТЕЛК работят

Вторник, 02 Април 2019 | 08:54:02
2

Прехвърлянето на Център „Фонд за лечение на деца“ в НЗОК и начина, по който ще функционира новата структура е тема на почти всички централни всекидневници днес. "Условията за кандидатстване остават същите. Освен това работата в каса

Прехвърлянето на Център „Фонд за лечение на деца“ в НЗОК и начина, по който ще функционира новата структура е тема на почти всички централни всекидневници днес.

"Условията за кандидатстване остават същите. Освен това работата в касата е организирана така, че да е по-бърза, тъй като комисиите, които ще разглеждат документите на децата и възрастните, както и тази, която издава нужния за заминаването формуляр S2, са ситуирани в НЗОК", обясни д-р Галя Йорданова, директор на дирекция "Лечение в чужбина и координация на системите за социлна сигурност" в НЗОК, която поема функциите на фонда за деца и Комисията за лечение в чужбина“, пише „24 часа“.

„Касата е поканила специалисти от обществения съвет към фонда да участват в експертните съвети за изпращане на лечение в чужбина. Комисиите ще заседават минимум веднъж на две седмици. Засега заявления за лечение, финансирано от здравната каса, ще се подават само в централния офис на НЗОК в София, където са обособени приемни съответно за деца и за възрастни. Планира се от октомври документи за лечение в чужбина да приемат и регионалните каси, а се обмисляла и възможността за онлайн процедура“, допълва медията.

„Джипита с нож на работа“ е водещото заглавие на днешния „Телеграф“. „Джипита започнаха да ходят на работа въоръжени. В джоба на престилките си те носят ножчета и лютиви спрейове. Причината за това са зачестилите случаи на агресия от страна на пациенти. Според повечето лекари няма смисъл от паникбутони, защото нападенията стават за секунди. Ето защо някои от тях предприемат мерки за самоотбрана. Това важи не само за джипитата, но и за спешните медици и шофьорите на линейки“, пише медията.

„Телеграф“ цитира председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров, според когото няма данни негови колеги от града да са си сложили паникбутони. „Знаете, че такива нападения стават за секунди и дори да се натисне паникбутонът, то охранителят, който ще дойде, би трябвало да не е в пенсионна възраст и да е здрав физически, за да успее да озапти нападателя. Това би могло да се случи в някоя поликлиника например, и то ако охранителите са млади и здрави мъже", обясни той. На такова мнение са голяма част от медиците с практики в по-малките градове на страната. Ето защо някои от тях предприемат мерки за самоотбрана. В много от колите със специален режим се съхраняват бейзболни бухалки и метални прътове, които в извънредни ситуации екипът може да използва, за да се защити“, информира изданието.

„Близо 100 000 българи с ТЕЛК-ово решение се трудят като мениджъри и счетоводители. Това са нашенците, които получават инвалидна пенсия, но са в трудоспособна възраст и са успели да си намерят работа. По данни на осигурителния институт 97 756 от всички 448 461 с пенсия за общо заболяване са открили подходящата за тях длъжност, което означава, че всеки пети е зает в реалния сектор“, информира „Монитор“

Медията допълва, че работодателите търсели да назначат инвалиди и на позиции като уеб дизайнери, експерти връзки с обществеността, строители, юрист-консулти и шофьори. „Най-много обявени свободни позиции има в столицата, като заплатите достигат до 1300 лв. с възможност за месечни бонуси, които са пряко свързани с професионалните постижения. Във Велико Търново пък възнагражденията са около хилядарка. За местата се изисква висше образование, свързано с длъжността“, пише „Монитор“.

„Същевременно 11 инвалиди са отказали да започнат предложената от бюрата по труда работа, сочат данни на Агенцията по заетостта за деветмесечието на 2018 г. Най-претенциозни се оказват пловдивчани, където са повечето откази, следвани от врачани и старозагорци. Причините били по-ниско от очакваното заплащане, отдалеченост от дома, работа на смени или невъзможност за съчетаване на трудовия живот със семейни и домакински задължения“, допълва още изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
cjpm

Гост 02.04.2019 21:51:44

Браво д-р Йорданова, успехи!!!

Гост 02.04.2019 21:51:43

Браво д-р Йорданова, успехи!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Отиде си д-р Кирилка Пракова
26.09.2022 16:16:39

Отиде си д-р Кирилка Пракова

Почина д-р Кирилка Пракова, дългогодишен секретар на Регионалната лекарска колегия на БЛС в Пловд ...

Протестът на РЗИ: Ниски заплати и липса на желаещи да работят в инспекциите
26.09.2022 15:48:49

Протестът на РЗИ: Ниски заплати и липса на желаещи да работят в инспекциите

Протести пред сградите на РЗИ в страната събраха десетки служители на инспекциите, предаде БТА. ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...