Петък, 02 Декември 2022
03
дек
4
 

И БТПП се обяви за пълна демонополизация на НЗОК

Понеделник, 03 Декември 2018 | 14:16:48
4

След разглеждане на представените от здравния министър Кирил Ананиев два варианта на здравноосигурителен модел и след участието си в работните групи по вариантите, Българската търговско-промишлена палата се обявява за въвеждане у нас на модел А, който

След разглеждане на представените от здравния министър Кирил Ананиев два варианта на здравноосигурителен модел и след участието си в работните групи по вариантите, Българската търговско-промишлена палата се обявява за въвеждане у нас на модел А, който включва няколко равнопоставени здравни каси. Това става ясно от становище на организацията, изпратено до министър Ананиев.

„БТПП е напълно убедена, че действащата здравна система не работи ефективно и има необходимост от промени, които да осигурят по-високо качество на здравните услуги, подобряването на здравословното състояние на гражданите и снижаване на смъртността. В този смисъл Палатата подкрепя усилията на Министерство на здравеопазване, насочени към търсене на решения за подобряване на здравната система у нас“, се казва в становището.

„В действащия модел на здравно осигуряване средствата, които постъпват, са повече от достатъчни, но монополната позиция на НЗОК, липсата на конкуренция на ниво избор на здравноосигурените лица, както и други фактори правят системата неефективна.

Липсват ясно разписани правила за качество на медицинската помощ, на финансовата и правната рамка. Липсват внедрени стандарти, които да осигуряват възможно най-обективно и точно събиране и отразяване на информация за извършените дейности, позволяваща по-ефективен контрол, който също липсва понастоящем и се допуска разпиляване на средства за неизвършени дейности или нарочно/преднамерено вписване на дейности/манипулации с цел усвояване на средства, плащането на които не е правомерно“, отбелязват от там.

Според БТПП решаването на проблемите в здравеопазването включва мерки като въвеждане на електронно здравеопазване, преразглеждане на заплащането по клинични пътеки, премахване на фалшивите болнични и нереално извършените здравни услуги, мерки срещу злоупотребите при лекарствата, увеличаване на профилактиката и не на последно място – задържане на квалифицираните български лекари в страната. „Считаме, че тези наши предложения могат да бъдат доразвити в модел А“, казват от организацията.

„БТПП в рамките на експертните обсъждания предложи внедряването на глобални стандарти по отношение на идентификацията както на пациенти, лекарства, медицински изделия, така също и на процеси, касаещи документооборота и логистиката в болниците. Тези глобални стандарти предоставят висока проследимост и прозрачност, подобрено управление на процеси, следене на сроковете на годност, приема на лекарства от пациентите и други. Акцентирахме, че използването на глобалните стандарти ще помогне за оперативната съвместимост между отделните болнични системи и системи, обслужващи сектора.

Поставяме и като важни въпроси доплащанията и солидарността в здравния сектор“, отбелязват от там в становището си.

БТПП вижда промяната на здравеопазването в насока развитие на представения модел А, като отчита и необходимостта от предоставянето на допълнителна информация, разчети и анализ, посочват още от там.

„Палатата счита, че предлаганият модел Б на едновременно задължително здравно осигуряване и задължително здравно застраховане няма аналог в нито една европейска държава. Необходимите за изграждането и функционирането на модела Застрахователен пул, Осигурителен пул и Гаранционен фонд ще доведе до намаляване на сумите, постъпващи в здравната система (понеже ще бъдат отклонени към изграждането на пуловете и фонда), които би трябвало да се разходват за медицински дейности. Тези аргументи ни дават основание да отхвърлим модел Б“, завършват от БТПП.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$%m3

Общо-практикуващ лекар 03.12.2018 22:05:40

"Липсват ясно разписани правила за качество на медицинската помощ!" НЕ МОЖЕ ДА ИМА ТАКИВА!!! Резултатът от лечебната дейност зависи от много не вместващи се в написани правила фактори, различни за всеки пациент - наследственост, интелигентност да изложи проблемите си, възраст, съпътствуващи заболявания, начин на живот, хранене, вредни навици, съдействие на лечението, спазване на лекарските предписания, взаимодействие с близките и обществото, психо-неврологично състояние, етап от развитие на болеста, финансова възможност да поеме разходите за лечение в амбулаторни условия....... Като прибавиш и разликите в качеството на лекарствата, от оригинали до ментета, няма как резултатът от лечението да се свързва само с качествата на лекуващия лекар!

Личен състав 04.12.2018 20:30:54

А ако един пациент го хоспитализират 10 пъти по една пътека, какво е? Изключваме детската церебрална парализа и онкото, както и някои други - допускащи.

Гост 05.12.2018 11:11:19

Има хронични aнелечими болести,при които това се налага.Даже се налага по 2 пъти месечно като се сменя пътеката.В интерес на болния.Иначе трябва да го оставим в къши да изтече един месец и ако е жив да го приемем пак.Или да го накараме да си плаща,защото касата не ще. Ти какво предлагаш.

Лекар "до леглото на болния" 03.12.2018 21:13:02

БТПП: „В действащия модел на здравно осигуряване средствата, които постъпват, са повече от достатъчни......." ТОВА ТВЪРДЕНИЕ Е ПЪЛНА ИЗЦЕПКА И ПОКАЗВА, ЧЕ ИДИОТИТЕ ОТ БТПП НЯМАТ ХАЛ ХАБЕР ОТ НЕЩАТА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО! С ТАКИВА МИЗЕРНИ ПАРИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОСТИГНЕ ЕВРОПЕЙСКО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ! ПОНЕ ДА ПОГЛЕДНАТ %-ТА НА ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ, ЦЕНИТЕ НА КОНСУМАТИВИТЕ, МЕДИЦИНСКАТА АПАРАТУРА, ЛЕКАРСКИЯ ТРУД, СОЦИАЛНИЯ СТАТУС НА ЛЕКАРЯ В ЕС ! АКО ЗДРАВНАТА СИСТЕМА У НАС ВСЕ ОЩЕ НЕ Е РУХНАЛА, ТОВА Е ЗА СМЕТКА НА ВСЕ ПО-МАЛКО ОСТАВАЩИТЕ ЛЕКАРИ, КОИТО ВСЕ ОЩЕ НЕ СА ЗАХВЪРЛИЛИ СЛУШАЛКИТЕ И ЗАПРАШИЛИ ПРЕЗ ТЕРМИНАЛ-2, КЪМ ПО-ДОБЪР ЖИВОТ! АМАН ОТ ТЪПАНАРИ-РЕФОРМАТОРИ, КОИТО ЩЕ ИЗГОНЯТ ОТ БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО ЧИТАВО!


Всичко за коронавируса
Още новини
ВМА посрещна 131-вата си годишнина без дългове
01.12.2022 17:32:56

ВМА посрещна 131-вата си годишнина без дългове

Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза тържествено 131-вата годишнина от създаването си. Церемо ...

„Пълмед“ с безплатни прегледи и тестване за кожни алергии
01.12.2022 17:16:13

„Пълмед“ с безплатни прегледи и тестване за кожни алергии

В рамките на европейската кампания за профилактика на професионалните кожни заболявания Healthy s ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...