Сряда, 17 Август 2022
12
юни
3

Д-р Станислава Крайселска: Голяма е болката от скъсаната връзка между пациент и лекар      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Станислава Крайселска завършва специалностите „молекулярна биология“ - бакалавърска степен и „медицинска химия” - магистърска степен в СУ „Св.Климент Охридски”.

През 2017 г. завършва медицина в МУ - София с отличен успех. От 2018 г. е общопрактикуващ лекар със самостоятелна практика. Сертифициран лекар-хомеопат към Европейската школа по клинична хомеопатия.

В две поредни години 2015 г. и 2016 г. нейни разработки в областта на гастроентерологията са отличени с награди на Националния конгрес за млади гастроентеролози.

Интересите й са в областта на гастроентерологията, абдоминалната ехография, превенцията, профилактиката и ранната диагностика на социално-значими заболявания.

Д-р Крайселска, общопрактикуващ лекар сте от 5 години. Сега - от дистанцията на времето, смятате ли, че изборът Ви е бил правилен?

И да, и не. Да, защото общата медицина е самостоятелна, широка клинична специалност. В целия й замисъл тя е основата на пирамидата. При един добре работещ здравен модел, общата медицина трябва да бъде “gatekeeper”, т.е. да ограничава разходите за здравеопазване. Същевременно лекарят, който работи обща медицина най-добре познава пациента, включително и семейството му. Имам четири поколения пациенти в практиката си, което в много голяма степен ме улеснява, когато трябва да направя оценка на рискови фактори за дадено хронично заболяване. Сега, за съжаление се прави опит да се обърне пирамидата и ефектът от тази стъпка, ако се увенчае с успех, ще настъпи бързо, така, както го виждаме по филмите: час за лекар след 2-3 месеца в добрия случай.

Всеки опит да се заобиколи общопрактикуващия лекар ще доведе до стремглаво нарастване на разходите без подобряване на здравето - просто посещението при специалист не може да става по лична преценка на пациента, който няма и представа какво заболяване има.

Кои са най-сериозните трудности и предизвикателства, с които се сблъсква един общопрактикуващ лекар?

Едва ли ще ви изненадам с проблем и трудност, за които да не сте чували и която да не се е дискутирала в публичното пространство. В това число са административната тежест, която в не малка степен ангажира времето ни. Трудности и при зачисляване и стартиране на практика. Реално ние сме самоиздържащи се практики, всичко подсигуряваме сами. За да се стартира такава практика трябва да имаш предварително заделен финансов ресурс за оборудване на кабинет – ЕКГ апарат, мебели, консумативи, да си сключил договори с доставчици, да плащаш осигуровки. Аз лично теглих кредит, който изплащах 4 години изплащах. Това едва ли е примамливо за всеки желаещ да стартира, дори и да се зачисли, пред него стои въпросът от къде ще намери пари за оборудване на кабинет?

А кое Ви носи най-голямо удовлетворение?

Пациентите ми да са здрави! Въпреки трудностите, които изброих, аз съм лекар и най-голямото ми удовлетворение е да знам, че съм опазила най-ценното благо – човешкия живот и здраве.

Бъдете сигурни, че колегите ми – ОПЛ специалисти влагат много усилия, компетентност и професионализъм в името на пациентите и в работата си с тях. Затова и често с много болка приемам негативните случаи и примери за „скъсана връзка“ между пациент и лекар. Уви, негативна тенденция, която се надявам да не се разраства. От стартирането на практиката си имам доста бебета, които поех от родилното отделение, растат пред очите ми, сега са в детска градина. Най-голямото предизвикателство беше детенце с екстремно ниско тегло и недоносено, което с много страх, грижи и безсънни нощи отгледах заедно с родителите му. И тук пак идва връзката на взаимно доверие, което отдавна се е загубило.... По интернет се лекуват пациентите, препоръчват си изследвания. Нищо, че едно дете например е прегледано от лекар и е с назначена терапия – въпреки това се появява пост във майчински групи: „Мами, как смятате, да му дам ли лекарството?“ .....

Решават ли се с времето проблемите на личните лекари?

Не, наслагват се. Това е и причината да запиша втора специалност и след нейното взимане, ако не се оправят нещата, окончателно да скъсам с общата медицина. Бюрокрация, нови наредби, постоянно неяснота и несигурност.

Знаете ли, че онзи ден видях снимка от офис на РЗОК на табло „Контрольор на месеца“, т.е. човек, който е проверявал, глобявал, налагал парични санкции за всякакви безумия. Последно мен искаха да ме санкционират за „ недобре форматиран ценоразпис“ – не, че има такова изискване в НРД, и 7 проверки по анонимни сигнали, едно от които жалбоподател беше „Палавата катеричка“- казвам го сериозно. И идват с изисквания за становище, писане, време, нерви, блокиране на работата.

Тази година първият работен ден 4 януари 2022 писах становище на жалба от пациент, който не е мой, писал възмутено писмо до здравния министър и по неведоми пътища искаха да дам становище. Може пък тази година и за войната в Украйна от РЗОК да ми изискат становище. Важното е админсистративна работа да има и да се върши някаква дейност.

А расте ли уважението към лекарите в обществото?

Нямам идея, защото при мен от моите пациенти усещам уважение, но взлизайки в интернет и във форуми, съм потресена от злобата и ненавистта. Знаете ли, в пандемията, в една от вълните, ми се наложи да замествам колега болен от COVID в реанимация. В чакалнята беше нейна пациентка без маска, помолих я да я постави, а тя се обърна към мен и ми каза „Дано да умреш от COVID!“

Ако можехте да избирате, бихте ли поели отново по този път?

Да, ако съм в друга европейска държава. Не и тук при тези условия. Напомням само, че се опитаха да ни лишат от една от основните ни дейности - ваксинопрофилактика. Извикват ни в офис на РЗОК да подпишем договор, че сме длъжни да поставяме ваксини срещу COVID, без право на отказ, в същото време не ни даваха такива – това беше в началото на кампанията. Бяхме подложени на унижения, 3-4 часови чакания на опашка пред РЗИ-тата. Аз лично бях от висящите 6-часа пред СРЗИ, когато миналата година стана скандалът. И си виновен изначално за всички държавни институции. Така не се работи.

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Имам къща на село с голям двор и много рози, последно преброих 78 корена английски рози. Обожавам да се грижа и да отглеждам цветя, това е моята психотерапия. Цветята ти се отблагодаряват за грижите с красота и аромат, понякога напомнят с бодлите си и за другата си страна. Почти като в медицината...

Какво бихте искали да пожелаете на колегите си – без конкретен празничен повод, просто като човек, който споделя еднакви трудности с тях?

Искам първо да са здрави. Да са уверени в себе си и спокойни. Да доживеят спокойни старини. И да получат професионално удовлетворение от работата си. Да са свидетели на една наистина нормално работеща здравна система, която засега е утопия. И да им благодаря, че ги има. Ние също сме пациенти!Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
B*hC

ОПЛ 15.06.2022 00:50:51

Д-р Крайселска знае за какво иде реч.

Гост 13.06.2022 12:11:31

Най- после интервю с “жив” лекар. Много от интервюираните колеги са от паралелна реалност.

Тъжно, тъжно, 13.06.2022 05:28:17

д-р Крайселска - ще Ви изгубим за Общата медицина?!? Много жалко! Пожелавам Ви успех в ГЕ-та, предполагам... Бъдете щастлива!


Всичко за коронавируса
Още новини
Министър Меджидиев: Започваме работа по новите национални рамкови договори
16.08.2022 18:27:21

Министър Меджидиев: Започваме работа по новите национални рамкови договори

„Тази година трябва да бъдат подписани новите национални рамкови договори за медицински и з ...

Откриха обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра
16.08.2022 17:17:14

Откриха обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра

Откриха напълно обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра, съобщи БТА. Ремонтните дейности са ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...