Петък, 07 Октомври 2022
16
авг
3
 

Д-р Меджидиев: Важно е да се решат проблемите, а не санкциите и смяната на болнични ръководства

Вторник, 16 Август 2022 | 11:11:04
3

Промяната, която наложихме от встъпването си в длъжност в Министерството, е да разглеждаме мерките срещу COVID ежеседмично, а не те да важат цял месец. Това каза пред БНР служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев. Причината е, че типът вирус е раз

Промяната, която наложихме от встъпването си в длъжност в Министерството, е да разглеждаме мерките срещу COVID ежеседмично, а не те да важат цял месец. Това каза пред БНР служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев. Причината е, че типът вирус е различен в сравнение с предходните вълни.

Все още не може да се каже с колко ще бъде скъсен периодът на карантината, но със сигурност трябва да има различен период на карантина за ваксинирани и неваксинирани, каза още д-р Меджидиев.

„Говорим категорично за скъсяване на периода на карантина и за ваксинирани, и за неваксинирани. Повечето хора след петия, шестия ден вече не разпространяват заразата. По този начин ще разтоварим населението от тази ограничителна мярка, ще помогнем на бизнес, на всички. При ваксинираните периодът на заразяване е по-кратък, но предлагам болният да се освобождава от карантина след отрицателен антигенен тест“, заяви той.

Министърът допълни, че приоритет е хората да се ваксинират, затова е дадена възможност всички желаещи да го направят. „При предишното правителство ваксинацията беше силно затруднена. Можеха да ваксинират само личните лекари и то само записаните в техните пациентски листи. Това за мен е нонсенс, тъй като хем искаме да увеличим ваксинационното покритие, хем не даваме възможност за това“, каза министърът.

Той припомни, че е издал заповед, когато се отвори един флакон, да се използва за един или двама души, а не да се чака да се събере пълната бройка от хора, за да могат да го използват. „Ако трябва, после ще го изхвърлят. Аз съм на принципа, че е по-добре 1 ваксиниран, отколкото 0. Бяха бракувани много ваксини – над 1 300 000 опаковки, като една от причините за този брак е затрудненото ваксиниране“, каза още д-р Меджидиев.

По думите му най-вероятно от следващата седмица личните лекари ще могат да издават електронни направления за безплатни тестове. „И МЗ, и Надзорния съвет на НЗОК, и БЛС сме абсолютно единни в това становище. Освен това със задна дата лекарите, които в момента ваксинират, ще получат възнаграждението си за това. Заплащането ще се извършва от юли месец“, уточни д-р Меджидиев.

Той съобщи още, че тази седмица се създава работната група за остойностяването на лекарския и сестринския труд. „Имаме остойностяване на всичко останало в сферата на медицината, изключая труда на лекаря, на сестрата и на фелдшера, на целия екип, който извършва медицинската услуга. Приоритет ни е изработването на тази Наредба и силно се надявам в този кратък мандат да успеем да го направим“, каза д-р Меджидиев.

Служебният министър информира, че вече е направил среща с БАПЗГ, на която са разгледани медицинските стандарти и остойностяването на труда на сестрите. „Следващата седмица ще имаме среща с Асоциацията на областните болници, а след това и с Асоциацията на общинските болници. С тях искаме да изработим програма за профилактика на детското здраве, както и на пилотни проекти за телемедицина в отдалечените места. Мислим за изграждане на факултет за обучение на парамедици, които да се включат в спешната помощ“, каза още д-р Асен Меджидиев. Той е на мнение, че въпреки късия хоризонт на служебното правителство, някои от инициативите му в здравния сектор могат да заработят.

В отговор на въпрос кога ще започнат проверките по болниците и дали ще бъдат налагани санкции, д-р Меджидиев отговори, че не санкциите и смяната на ръководителите са важни, а са важни корекциите. „Има много болници, които страдат от липса на обезпеченост с кадри и тези проблеми трябва да намерят решение“, добави здравният министър.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZDEK

Гост 16.08.2022 13:00:24

Човекът е реалист, не надувко и комплекса като Стойчо Кацаров....

Гост 16.08.2022 17:08:08

Това са само приказки. Много важно е да се погледне миналото на този човек и каква е правил в болницата в Девин! Там доста безскрупулно е оставил десетки медици на улицата. Това се е случило и с активното съдействие на Чавдар Маринов.

Гост 16.08.2022 12:52:29

Каква жалка история...,


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Станева: Удовлетворени сме, че все повече родители ни търсят за съвет и помощ
06.10.2022 17:22:39 Невена Попова

Д-р Станева: Удовлетворени сме, че все повече родители ни търсят за съвет и помощ

„Все повече родители водят децата си на профилактичен преглед без да имат някакви симптоми ...

САЩ: Вече има обвинени за злоупотреби със средства по COVID програми
06.10.2022 16:59:25

САЩ: Вече има обвинени за злоупотреби със средства по COVID програми

Петима настоящи и бивши служители на Службата за вътрешни приходи (IRS) на САЩ са обвинени в изма ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...