Понеделник, 18 Октомври 2021
16
септ
 

Д-р Борислав Филчев: Над 90% от заболелите в момента не са ваксинирани

Четвъртък, 16 Септември 2021 | 12:00:46


Д-р Борислав Филчев е завършил Медицинския университет в София, през 1995 г. придобивам специалност „Анестезиология и интензивно лечение“, от 1990 г. работи в болницата в Самоков, като от 2002 г. е началник на отделение „Анестезио

Д-р Борислав Филчев е завършил Медицинския университет в София, през 1995 г. придобивам специалност „Анестезиология и интензивно лечение“, от 1990 г. работи в болницата в Самоков, като от 2002 г. е началник на отделение „Анестезиология и интензивно лечение“.

Какви са вашите наблюдения за развитие на пандемията? Може ли да се очаква рязко увеличаване на заболеваемостта?

Вече сме свидетели на сериозното увеличение на броя на заболелите, постъпилите в болница, и за съжаление, и на броя пациенти с фатален край. Очаквам този процес да продължи, като трябва да помним, че тази болест не подбира пациентите си по възраст, пол, съпътстваща патология. Виждаме сега значителният брой диагностицирани и заболели деца, което е нещо ново в процеса на развитие на пандемията. Факт е и, че големият брой от заболелите сега не са имунизирани, а и заболяването при тях протича по-затегнато. Появява се и едно ново състояние - постковиден синдром, който очаквам да бъде проблем в бъдеще, защото засяга различни системи на организма, а и продължава месеци след преболедуването. Така, че очаквам задълбочаване в развитието на пандемията, увеличаване на заболеваемостта, по-сериозното й протичане, и всичко това е свързано с ниския брой ваксинирани в нашата страна.

Пропуснаха ли хората възможността да се ваксинират при една по-спокойна обстановка или все още, който реши има смисъл да си постави защита?

Определено,  има смисъл. Краят на предишната вълна, относително спокойните летни месеци, бяха най-подходящият период за ваксиниране. За съжаление, ние явно го пропуснахме. Смятам обаче, че и сега не е късно. Важното е всички да осъзнаят, че ваксините не дават абсолютна гаранция, че няма да се заразиш и разболееш, но със сигурност предпазват от по-тежкото протичане на заболяването и развитието на усложнения. Не можем да подминем и факта, че деветдесет и повече процента от заболелите сега не са ваксинирани.

По тази причина, силно препоръчвам на всички, които са пропуснали да се ваксинират да направят това сега. Това е единственият сигурен начин днес да попречим на развитието на пандемията. Това е особено важно за хората от рисковите групи, тези с придружаващи заболявания (диабет, сърдечно съдови заболявания, онкологични, хронични белодробни заболявания и др.), при които инфекцията с коронавирус би протекла по-тежко и с повече усложнения. Всеки от тях може да се обърне към личния си лекар или към лекуващия го специалист и там ще получи най-компетентния съвет и мнение за това. Нека да четем различни публикации и сайтове, но да вярваме на лекарите.

Какви са шансовете пандемията скоро да приключи предвид появата на нови щамове на COVID-19?

Мисля, че ще трябва да свикнем и да намерим начин да живеем с този вирус. Промените, които настъпват при репликацията му, появата на нови варианти на вируса, промяната в оплакванията при различните варианти, промяната в хода на протичане на заболяването и обхващането на нови групи от заболели, ме кара да мисля, че скоро няма да се лишим от присъствието му и наистина трябва да намерим начин да живеем с този вирус без излишна паника, но с разум и дисциплина.

Какъв е в момента натискът върху МБАЛ Самоков?

Както навсякъде и в нашата болница се наблюдава увеличаване на броя заболели и хоспитализирани. Отворихме Ковид сектора към Вътрешно отделение, екипите там се грижат за настанените пациенти. Работим нормално с готовност за повишаване на броя пациентите, нуждаещи се от нашата помощ.

Как вашата болница се подготвя да посрещне по-сериозен наплив на болни с COVID-19?

Административното ръководство на болницата е направило зависещото от него за обезпечаване на необходимите медикаменти, консумативи, апаратура, дезинфектанти и предпазни средства. Със сигурност може де се каже, че на този етап там няма проблеми. Чисто организационно и като територия COVID секторът е отделен от основната сграда на болницата, като това позволява нормалното протичане на лечебно-диагностичния процес при останалите пациенти, което е много важно. Освен COVID-19 има и други важни и значими заболявания.

Но, както навсякъде, така и при нас стои кадровият проблем. В момента чрез вътрешна реорганизация на работещите в болницата е осигурен необходимият персонал за нормалното протичане на дейността на лечебното заведение, но да не забравяме, че и ние сме хора, разболяваме се, идва натрупаната умора и в даден момент „някой излиза от строя". Важно е и, че голям процент от работещите в болницата сме ваксинирани.

Ваши колеги предупреждават, че това ще е вълната на неваксинираните и децата. Потвърждава ли се това очакване и за какво да се внимава при най-малките пациенти?

Присъединявам се към това мнение, а и фактите го потвърждават. При децата заболяването протича по различно, нетипично, трябва да се мисли за него, а и дано протичането му да е по-леко.

Вие ваксинирахте ли се и защо?

Краят на миналата година преболедувах COVID-19, а лятото на тази се ваксинирах. Убеден съм, че това е разумната и може би единствената сигурна мярка днес в борбата с тази инфекция. Нека да бъдем разумни и да мислим не само за себе си.

Интервюто с д-р Борислав Филчев е част от информационната ваксинационна кампания на Българска болнична асоциация в партньорство с Български лекарски съюз, Национална пациентска организация, Национално сдружение на частните болници, Български фармацевтичен съюз, Център за защита правата в здравеопазването, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Целта на кампанията е увеличаване на темповете на ваксинация в страната чрез серия от интервюта и информационни материали от авторитетни специалисти и лекари с доказани професионални качества.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
34BY


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Колчаков: „Резервоарът“ на хората, които не са ваксинирани, е мястото, където се раждат новите щамове
17.10.2021 11:41:13

Д-р Колчаков: „Резервоарът“ на хората, които не са ваксинирани, е мястото, където се раждат новите щамове

Отказът от ваксинация срещу коронавирус крие риск не само са собственото ни здраве, но и здравето ...

Доц. Мария Димитрова: Безценно е да имаш около себе си млади, ентусиазирани хора
17.10.2021 10:35:59 Невена Попова

Доц. Мария Димитрова: Безценно е да имаш около себе си млади, ентусиазирани хора

Доц. Мария Димитрова завършва медицина в МУ – София през 2007 г. През 2008 г. след конк ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...