Неделя, 19 Септември 2021
21
юли
9
 

Д-р Маджаров и министърът ще се срещнат днес с медиците от "Пирогов"

Лечението на COVID и последиците му трябва да бъде финансирано от държавата, а не от НЗОК, каза председателят на БЛС

Сряда, 21 Юли 2021 | 10:11:41
9

„Ние стоим зад медиците от „Пирогов“, зад колегите и персонала. Изчакахме цяла седмица да наблюдаваме различни интерпретации на казуса, които в крайна сметка слизаха все по-ниско и по-ниско и дебата буквално стигна до дъното. Всичко,

„Ние стоим зад медиците от „Пирогов“, зад колегите и персонала. Изчакахме цяла седмица да наблюдаваме различни интерпретации на казуса, които в крайна сметка слизаха все по-ниско и по-ниско и дебата буквално стигна до дъното. Всичко, което беше изнесено като информация по медиите, може да бъде проверено и доказано в съда. Това не е темата на българското здравеопазване. Точно по този повод, за да свалим темата от екраните, поисках среща с министър Кацаров и заедно с него днес ще отидем при работещите в „Пирогов“. Това съобщи председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред bTV.

По думите му тази среща е мястото, където всяка от страните трябва да си каже каквото има и ако се налага – да направи крачка назад. „Това е важно за българското здравеопазване, защото „Пирогов“ е една от най-добре работещите болници в България, персоналът на „Пирогов“ винаги е бил златото на здравеопазването, голяма част от болниците в София са захранени с техни кадри. Традициите са силата на „Пирогов“. Не може по този начин да се хвърля кал върху персонал, който е изнесъл практически цялата криза“, каза д-р Маджаров.

„Очаквам на срещата медиците да получат това, което заслужават – уважение. Името и реномето на работещите в болницата да бъде възстановено и да бъде снета тази предварително сложена стигма, че са едва ли не разбойници, крадци и мошеници“, допълни той.

Председателят на БЛС заяви, че Лекарският съюз не се интересува от смяна на директори, тъй като тъй като това е в правото и отговорността на всеки министър, както и че за него няма тема оставка на служебния министър. „Няма обаче и виновни само по констатации на НЗОК. Медиците от „Пирогов“ изнесоха огромна тежест в COVID-кризата и не бива да бъдат подлагани на такъв натиск през проверка. Опитите да се изкарат гнева и недоволството на колегите само като персонална защита, измества темата от основния проблем. Те не искат оставката на служебния министър Стойчо Кацаров просто така, а защото се почувстваха обидени, защото по повод отстраняването на проф. Балтов, целият екип на „Пирогов“ беше обвинен в злоупотреби за над 1 млн. БЛС не приема тази констатация на НЗОК. Смятаме, че никой няма право да слага стигма над колега, докато не му е дал възможност да се защити в съда“, заяви д-р Маджаров.

Той подчерта, че като лекар и управител на лечебно заведение е виждал хиляди пъти такива констативни протоколи и голяма част от тях са падали в съда. „Това е констатация в констативен протокол на Касата, която по незнайни за мен причини проверява най-тежките месеци от работата на „Пирогов“, каза д- Иван Маджаров.

В отговор на въпрос искат ли оставката на управителя на НЗОК проф. Салчев, д-р Маджаров заяви, че БЛС получава много сигнали и дори вчера са получили от Варна сигнал с такова искане. „Постът управител на НЗОК е в правомощията на парламента. Смятам, че на основание всички декларации, които получаваме от колегите от цялата страна, ще излезем с позиция. Не е тайна, че нямаме добри отношения с НЗОК. Ние многократно сме алармирали за това. Сега започваме да получаваме декларации от всички районни колегии на БЛС с потвърждение, че в цялата страна се извършват проверки на точно този пост-COVID период, като с формални причини се опитват да се възстановят средства, които практически бяха гарантирани през обществения договор на държавата с медиците. Тези средства бяха дадени, за да се грижат за пациентите от COVID“, каза той.

„Справянето с пандемията и последиците от нея би трябвало да се финансира от държавата. Беше ни обещано, че ще се финансира през Касата и всеки трябва да бъде сигурен, че финансите ще стигнат до тези, които са лекували и няма да има проблем. Тук се наруши общественият договор и в момента аз лично нямам доверие, че през есента това ще се случи. Тезата „парите ще дойдат през Касата“ вече не върви, след това, което наблюдаваме тази седмица. Очаквам от новия парламент и новия министър на здравеопазването пандемията да бъде посрещната с държавни средства, за да не говорим за пост-COVID пътеки. Това е тема, която ще се реализира във времето, когато имаме вече цялата информация за коронавируса“, допълни още д-р Маджаров.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WB7*

Ww 21.07.2021 21:00:28

Нечистоплътни адвокати изкарват черното бяло и ще ги оправдаят! Ето къде е корупцията! За фалшива дейност затвор !

Гост 22.07.2021 13:36:45

За ползване на здравни услуги за 3000 лева при внесени 60 лева, драв и вноски-по 100 пръчки на голо на крадците на лекарски труд. Време е скъпи мургавелци и пролетарии да получите сметката.

Гост 22.07.2021 22:25:12

Буржоазен отпадък, нали знаеш за супата

Гост 21.07.2021 20:14:30

Нещо коментаторите до тук са дълбоко объркани или незнайно от какво повлияни. Д-р Маджаров непрекъснато демонстрира съпричастност към проблемите на лекарите, има силни и верни изказвания, успешно води гилдията. Може нещо на някой да не допада, то е естествено, но нека да бъдем обективни. Дразнещо е, когато има злобни персонални обиди, изявява се тъпотията на тези, които ги изказват.

Гост 22.07.2021 13:40:03

Добре, другарю Маджаров. ти пантомима знаеш ли какво е?

Да да 21.07.2021 16:22:37

Далавераджията Маджаров и компания да спрат да се показват, те са срам за лекарското съсловие и мястото им е в затвора. Гнусни типове, арогантни и нагли!

Гост 21.07.2021 14:19:21

Маджаров , продажна подкупна марионетка .За чий ще се срещаш с наглия лъжец Кацаров? Нали му искаш оставката .Май те нахокаха и сега ще замазвате лайната дето тоя идиот изсра .

БЛС екскурзионна фирма 21.07.2021 14:12:26

На Маджаров са мо нашокали канчето и почва да лиже и да маже! Ясно!

Гост 22.07.2021 13:44:07

Нещата не са ти ясни, отивай към порносайтовете. Те са образни и понятни за твоето образователно ниво


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Почина полк. доц. д-р Марин Шиваров
19.09.2021 15:41:11

Почина полк. доц. д-р Марин Шиваров

На 17 септември 2021 г. почина полковник доц. д-р Марин Шиваров. Той е роден на 30 август 1938 г. ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...