Вторник, 26 Октомври 2021
14
септ
3
 

Д-р Маджаров: Инфекциозните отделения спешно трябва да бъдат прехвърлени на издръжка на МЗ

Тези, които имат специфични задължения в своята работна среда, трябва да бъдат ваксинирани задължително

Вторник, 14 Септември 2021 | 11:02:20
3

„Вече не сме в положение да се тревожим дали ще стигнат парите или не. С актуализацията на бюджетите се предвидиха допълнителни средства и за МЗ, и за НЗОК. Ние имаме отгово

„Вече не сме в положение да се тревожим дали ще стигнат парите или не. С актуализацията на бюджетите се предвидиха допълнителни средства и за МЗ, и за НЗОК. Ние имаме отговорност за средствата в Здравната каса и ще насочим усилията си до края на годината те да стигнат до всички изпълнители на медицинска помощ.“ Това каза пред БНТ председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Той припомни, че имаше първоначален проблем с разпределението на допълнителните средства заради вписването им в един ред в бюджета на Касата. „Това се поправи в парламента. Благодаря на всички народни представители, които се вслушаха в нашите думи. Тези пари, записвайки се по редовете на отделните дейности, ще можем да договорим с НЗОК да бъдат насочени по най-добрия начин“, уточни председателят на БЛС.

Д-р Маджаров беше категоричен, че инфекциозните отделения спешно трябва да бъдат прехвърлени на издръжка на МЗ, защото те не могат да разчитат на финансиране по клинични пътеки. „Надявам се следващото стабилно управление на държавата да вземе това кардинално решение да ги върне на държавата, за да можем за в бъдеще да бъдем готови за такива предизвикателства. Инфекциозните отделения не може да съществуват на търговски принцип, както и Спешните отделения“, категоричен беше той.

„Не бива да се съсредоточаваме само в COVID, има и други пътеки, които са несправедливо оценени през годините и се надявам тази година да постигнем това, което се очаква от нас - да насочим повече средства за тези, които са недооценени от години. Нищо, че последните две години се повишиха цените и на пулмологичните, и на детските пътеки. Те трябва да бъдат повишавани още, за да достигнат баланса, който са изгубили през годините. Има и други пътеки, разбира се. Ние сме разработили една таблица, в която съобразно коефициентите за тежестта им, цените на някои пътеки трябва задължително да бъдат увеличени, а други да изчакат, за да запазим баланса“, обясни д-р Маджаров.

Той допълни, че БЛС вече се подготвя за новия Рамков договор за следващата година. „В НРД задължително трябва да вървим към насочване на средства към тези невралгични точки, за които говорим, за недофинансираните специалности - педиатрия, инфекциозни болести, почти всички, които не са свързани с оперативна дейност. Веднага трябва да се насочим и към извънболничната помощ, където трябва да има рязко повишаване на средствата. Посоката, в която трябва да вървим, е всеки да има достъп до здравни грижи и социални дейности в дома си, но когато става въпрос за високоспециализирана медицинска помощ, тя трябва да е на областно ниво. Другото е заблуда за населението, което живее в един малък град“, каза д-р Маджаров.

По отношение на амбулаторното лечение на COVID той подчерта, че това не е спасение, защото няма дефинитивно лечение на вируса в първите 10 дни. „Би трябвало да има  и дефинитивно заплащане за случаи, които са поставени под наблюдение в болница“, допълни председателят на БЛС.

Относно четвъртата COVID вълна той заяви, че лекарите са били въвлечени в  политическо противопоставяне. „Тези разговори за и против COVID достигнаха до степен, че ако вярваш, си част от една политическа сила, ако не вярваш - в друга. Това е усещането, така се раздели обществото. Това доведе и до факта, че сега като че ли всеки лекар, който говори за COVID или че работи на първа линия, се разглежда не с това уважение, с което работихме миналата година“, каза д-р Маджаров.

„Изкусително е да наложим задължителното ваксиниране с лека ръка, но в нашата държава е трудно, защото всеки опит за задължителност води до усещането, че някой се опитва да ни налага тоталитарни методи. Аз лично не вярвам, че може да се стигне до някакво по-голямо убеждаване“, каза д-р Маджаров.

Той обаче беше категоричен, че тези, които имат някакви специфични задължения в своята работна среда, трябва да бъдат ваксинирани, тъй като там няма никакво основание някой да се оплаква от принуда. Като пример той посочи лекарите от хирургичните специалности, които повече от 20 години се ваксинират срещу хепатит В, защото така пазят себе си и околните.

В коментар за уволнението на проф. Асен Балтов от „Пирогов“ д-р Маджаров заяви, че то със сигурност няма връзка с професионалните му качества. „Той е един от най-добрите хирурзи, перфектен лекар, дори когато беше директор на „Пирогов“, не престана да оперира и да бъде търсен от своите пациенти. Затова, както и заради позицията, която проф. Балтов заема в обществото, е необходимо да научим максимално бързо истинските причини за неговото уволнение като лекар-ординатор“, каза той.

„Научаването на истинските мотиви би ни дало увереност, че можем да кажем на младите лекари, които ще завършат след два-три месеца, че няма да бъдеш преследван по други причини, когато си добър професионалист“, допълни д-р Маджаров.

Председателят на БЛС коментира и ситуацията в Спешния център за медицинска помощ във Видин, където санитарите се готвят за гладна стачка заради неизплатените допълнителни средства за работа на първа линия.

„Категорично няма разграничаване на лекари от санитари при получаването на допълнителни средства за работа на първа линия. Не ми е ясно какво се случва тук. Вероятно става въпрос за някакъв проблем с местното управление на Спешната помощ. Чух и министъра, който каза, че от МЗ нямат проблем, а хората твърдят, че цяла зима не са получавали допълнителни средства. Според мен в рамките на дни министър Кацаров трябва да разбере какво се случва и да предприеме мерки“, каза д-р Маджаров.

Пред БНТ санитарите обясниха още, че се налага да посрещат пациенти с различни болести, включително и такива COVID-19, но нямат време да поставят предпазни облекла, налага се и да перат защитните си костюми, които са за еднократна употреба.

„Към настоящия момент това граничи с престъпление. Миналата година това имаше известно основание. Сега целият свят е залят със защитни облекла, България също и за мен това е необяснимо“, каза д-р Маджаров и допълни, че в момента няма проблеми с логистиката, а има и достатъчно пари. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
R96X

Бойко Господинов 17.09.2021 06:27:34

Съда ше реши дали някой има основание да се оплаква от принуда

Един 14.09.2021 21:25:43

Маджаров както е тръгнал утре ще предложи и болниците да се "върнат" на държавата.

Да да 14.09.2021 13:01:43

Пак ръсил акъл този продажник!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Маджаров: Няма да позволим повече някой да се гаври с лекарите
25.10.2021 18:06:05 Надежда Ненова

Д-р Маджаров: Няма да позволим повече някой да се гаври с лекарите

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Zdrave.net Д-р Маджаров ...

БЛС: Парите на НЗОК не са собственост на Надзорния съвет или на управителя на Касата, за да бъдат разпределяни еднолично и под натиск
25.10.2021 17:39:35

БЛС: Парите на НЗОК не са собственост на Надзорния съвет или на управителя на Касата, за да бъдат разпределяни еднолично и под натиск

От Българския лекарски съюз (БЛС) настояват незабавно да им бъдат предоставени разчети за разпред ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...