Неделя, 16 Януари 2022
29
ноем
26
 

Д-р Атанасов: Необходими са промени както в регулацията на здравната система, така и в модела на финансирането ѝ

Понеделник, 29 Ноември 2021 | 17:07:50 Надежда Ненова
26

Миналата седмица завършиха преговорите за коалиционно споразумение в областта на здравеопазването. Четирите партии – „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, БСП и „Демократична България“ набелязаха ред

Миналата седмица завършиха преговорите за коалиционно споразумение в областта на здравеопазването. Четирите партии – „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, БСП и „Демократична България“ набелязаха редица мерки, които би трябвало да започнат да се изпълняват, ако успеят да направят правителство. Как направените предложения биха могли да бъдат реализирани и до какво ще доведе това, попитахме изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровска“ д-р Атанас Атанасов.

Д-р Атанасов, четирите партии, които водят преговори за съставяне на коалиционно правителство, се споразумяха за някои важни промени в здравния сектор. Кои от тези промени са реално изпълними до края на 2022 г. и кои са напълно неизпълними?

Очевидно е, че българската здравна система се нуждае от сериозни промени, за да отговори на реалните потребности на гражданите и на обществените очаквания. Мисля, че преди всичко политиците трябва ясно да решат какъв точно модел на здравеопазване искаме да имаме и това решение трябва да се основава на анализ на случващото се до момента, на подреждане на най-сериозните проблеми по степен на важност и оценка на възможностите за тяхното решаване. Преди повече от 20 години решихме, че искаме здравно осигурителен модел, базиран на принципите на солидарност при набиране на средствата и равнопоставеност при ползването на медицинска помощ, като финансирането се осъществява посредством пазарни елементи, чрез заплащане за извършена дейност.

Още в самото начало обаче бяха заложени твърде сериозни несъвършенства, свързани най-вече с липсата на остойностяване на разходите за здравеопазване, псевдодоговаряне между изпълнителите на медицинска помощ и потребителите на такава и липсата на механизми за доплащане, което доведе до тежко влошаване на финансовото състояние и декапитализация на публичните лечебни заведения. И вместо да коригираме грешките, постепенно в годините след 2001-ва започнахме да изкривяваме този модел, като освободихме огромна част от пациентите от потребителска такса и то за сметка на изпълнителите на медицинска помощ (с което ликвидирахме регулиращата функция на тази такса по отношение на потреблението и внесохме елемент на несправедливост) и въведохме лимитите, с което на практика възстановихме финансирането на структури, а не на дейности. Освен това блокирахме всякаква предприемчивост и възможност за реална конкуренция между лечебните заведения. В момента ние имаме един модел, който е резултат от смесването на несъвместими неща – пазар с бюджет. Лечебните заведения са уж търговски дружества, но се финансират основно с лимитиран бюджет. В този смисъл промяната в търговския статут на държавните и общинските болници трябва добре да се осмисли и преди да се извърши каквато и да е промяна, е добре да се реши какъв модел на здравеопазване искаме. Освен това трябва добре да осмислим каква точно цел преследваме с премахването на търговския статут, какво би се случило с натрупаните просрочени задължения в огромен размер при една такава промяна, на какви принципи ще почива стопанският оборот на лечебните заведения и ред други въпроси, които е добре да получат отговор преди да се пристъпи към такава промяна. Аз лично мисля, че в рамките на периода до края на 2022 г. трудно ще се извърши толкова радикална промяна.

Считам за изключително важно намерението на бъдещите управляващи за въвеждане на система за детайлна оценка на труда на медицинските специалисти, базирана на минимална почасова ставка. Това ще даде възможност за по-обективно определяне на възнагражденията, намаляване на дисбалансите в доходите на работещите, създаване на мотивация и индивидуална ангажираност и ще е предпоставка за преодоляване на задълбочаващия се дефицит на квалифицирани медицински кадри. Такава система би могла да се разработи и въведе до края на 2022 г.

Що се отнася до базовото съотношение между възнагражденията на санитаря и шефа на болницата, мисля че е добре да се въведе някакво максимално ограничение, но все пак това съотношение зависи от много други фактори, включващи различни механизми за оценка на трудовото изпълнение, така че това е един твърде дискутабилен въпрос. Необходимо е да се търси максимален баланс между диференциация и уравниловка на базата на компетентност, квалификация, интензивност и ангажираност от една страна и усещането за справедливост от друга.

МЗ публикува за обществено обсъждане Наредба за изменение на Наредбата на медицинските дейности, според която се въвежда нова класификационна система на медицинските процедури от началото на 2022 г. и на практика с това се отменя прилаганата към настоящия момент класификационна система на медицинските процедури по МКБ 9 КМ. Според Министерството това е предпоставка за въвеждане на ДСГ. Как ще коментирате предложените изменения?

По отношение въвеждането на новата класификационна система на медицинските процедури, която е разработена на базата на Австралийската класификация, следва да се има предвид, че целта не е премахването на клиничните пътеки, а прецизиране на извършваните в лечебните заведения дейности в зависимост от тяхната тежест и сложност, както и възможностите отделните процедури да бъдат извършвани в лечебните заведения от различните нива на системата. Новата класификация дава възможност за включване на нови дейности, които ще позволят по-качествена и навременна диагностика и лечение на пациенти с различни състояния и заболявания. Въвеждането в практиката на тази нова класификация дава възможност за осигуряване на прозрачност на извършените медицински дейности, което е предпоставка от една страна за по-ефективно разходване на обществения ресурс, а от друга – за подобряване на контрола върху дейността и качеството на предлаганите медицински услуги.

Предложените изменения ще доведат ли до облекчаване на работата на толкова голяма университетска болница като Александровска или напротив, ще я затруднят?

Да не забравяме, че това са все още само добри намерения. Когато видим цялостна управленска програма и стратегия за здравния сектор, ще можем по-точно да изразим мнение и становище. Александровска болница е най-старата и една от най-големите университетски болници в България и аз съм убеден, че тази болница ще продължи да се развива успешно и устойчиво. При всички случаи са необходими промени както в регулацията на здравната система, така и в модела на финансирането ѝ. Освен това считам за необходимо извършването на промени в нормативната уредба, регламентираща качеството на медицинската помощ (медицински стандарти, акредитация, медицински одит), промени в начина, по който са структурирани и се управляват съсловните организации в здравеопазването, както и промени на организацията и провеждането на контрола върху медицинската помощ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
F9K3

Гост 30.12.2021 09:56:47

Да, добре казано, но дали ще има кой да го чуе? Действия трябват, действия....!

:) 30.12.2021 09:29:44

Какви платени реклами? Кой ги плаща? Някои хора май сериозно ги гони параноята...

колега 08.12.2021 17:52:14

zdrave.net, стига сте правили поръчкови интервюта и платени реклами на кариеристи като лицето А.А.

lekar 08.12.2021 17:24:41

MNOGO TOCHNO KAZANO, NO KAKVO OT TOVA. MAFIA

p.s. 08.12.2021 17:32:32

Atanasov e mafia. Porachkov grandoman. Govori mnogo i nisto ne kazva!

Гост 02.12.2021 08:45:59

искаш система за 1 лев, е, получаваш точно такава, серсемино

Гост 01.12.2021 16:15:26

Без истинско договаряне по пазарни цени и без премахване монопола на здравната каса нищо няма да се промени в правилната посока.

лекар 01.12.2021 14:28:59

Кьдето мине Атанасов трева не никне.Вижте управляваните "успешно "от него болници.Порьчков слуга!

Гост 03.12.2021 15:31:39

Очевидно е дошло време Вие да заемете неговото място.

IVANOV 08.12.2021 17:25:34

PO-DOBRE STE BADE

лекар 01.12.2021 14:28:55

Кьдето мине Атанасов трева не никне.Вижте управляваните "успешно "от него болници.Порьчков слуга!

Гост 30.11.2021 15:47:00

Един от основните проектанти на "заложените още в началото несъвършенства" е именно зам. министърът през 2001г. Стойчо Кацаров, който като министър сега пряко съдейства за назначението на д-р Атанасов на сегашния му пост в Александровска

Гост 30.11.2021 18:38:56

Да са живи и здрави и двамата.

Гост 30.11.2021 13:02:25

Имам предложвение: Комунистите от БСП да платят лично задълженията на болниците със субсидията си и събрани средства от членовете си и след това да извадят болниците от Търговския закон и ги сложат където си искат. Защото иначе задълженията към доставчици ще са такива ,че последните масово ще фалират и закрият фирмите доставчици и накрая ще си наемат едни леко въоръжени хора ,които да се разправят с тъпаците приемащи социалистическо-популистко-комунистически закони и експроприации. Ха опитайте да видите фалитите по веригата и хора ,които ще изправите до стената , ако просто преобразувате лечебните заведения без да платите цената на тази глупост.

Гост 30.11.2021 11:21:24

ограничен човек, напъва се, но не става

Гост 30.11.2021 09:20:08

Така е, след първоначалните реформи, които трансформираха модела "Семашко" в здравно осигурителен по типа "Бисмарк" започна изкривяването, което пък доведе до днешния хаос.

Гост 30.11.2021 13:04:29

Нишо не е трансформирано. Плебеиуте ползват повече от колкот са платили за здравно онбслужване. Това е пак Семашко ,боядисан с баданарката. Бюджетно финансиране няма при повечето от модерните здравни системи. Изключение за белия свят е само британската NHS

Гост 30.11.2021 09:03:03

Когато няма други аргументи слабият опонент използва обиди.

гост 30.11.2021 08:58:07

Един смислен коментар,верно не е всеобхватен,но по нататък ще разберете,че тоя човек разбира от управление на системата.А доколкото говорим за селяни и столичани не си струва,това не са критерии,животът го доказва!

lekar 08.12.2021 17:29:22

RAZBIRA SAMO OT PORACHKI. GRANDOMAN. VAZDUH POD NALJAGANE

Гост 29.11.2021 21:25:02

Хейтърчетата яко се напъват. :)

Гост 29.11.2021 20:11:46

Как издигат селски доктори до управители на водещи болници.

Гост 29.11.2021 21:17:07

Въпросът, който задавате, говори за ограничено мислене и посредственост. Не това къде е роден един човек е определящо за качествата му.

Гост 29.11.2021 19:40:45

Абе тъпак, ти какво разбираш от системи. Аман от малоумници.

Гост 30.11.2021 15:39:41

А ти гащникът какво разбираш освен от това да ползваш без да плащаш никъде ? Системната трябва да бъде- колкото си дал на обществото -толкова и да получаваш. Тоест в момента вие гащниците не трябва да получавате здравни грижи за повече от 30 евро. Което е цената на един преглед на 2 месеца (защото разпределено на 4 членно семейство е толкова) без други неща, като да получиш лекарства с намаление или безплатно или ако влезеш в болница примерно или ти се направи високоспециализирано изследване- последните трябва да си ги плащаш. Ето това е справедлива здравна система,. Всичко друго е Маркс и Енгелс.

Гост 29.11.2021 23:08:42

Да не напълниш гащите от напъване


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Николай Спасов: Надеждата за живот никога не умира, въпреки страха от болестта
16.01.2022 10:38:50 Невена Попова

Д-р Николай Спасов: Надеждата за живот никога не умира, въпреки страха от болестта

Д-р Николай Спасов e завършил медицина в СУ "Св. Климент Охридски " през 2019 г. От април 202 ...

4389 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)
16.01.2022 08:25:05

4389 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)

4 389 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, 2 343 от които са ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...