Четвъртък, 06 Октомври 2022
25
март
2
 

Д-р Маджаров: Хората, представящи се за лекари, не се различават от телефонните измамници

Четвъртък, 25 Март 2021 | 10:32:41
2

Досега в света нито една ваксина не е гарантирала 100% предпазване от заболяване. Ще припомня, че ваксината против сезонния грип гарантира около 60% успеваемост. Това по никакъв начин не компрометира необходимостта от ваксинация. Това  каз

Досега в света нито една ваксина не е гарантирала 100% предпазване от заболяване. Ще припомня, че ваксината против сезонния грип гарантира около 60% успеваемост. Това по никакъв начин не компрометира необходимостта от ваксинация.

Това  каза в сутрешния блок на БНТ председателят на БЛС доктор Иван Маджаров в коментар за случая в дом в Опанец, където 14 от ваксинираните срещу COVID-19 обитатели с деменция в са с положителни PCR тестове след втора доза ваксина.

По думите му няма нищо притеснително в това някой да се зарази с COVID-19 след втора доза ваксина, тъй като инфекцията ще протече много по-леко.

Той каза, че е естествено, че всички сигнали за нежелани събития от ваксините, водят до притеснения у хората, защото живеем във време на огромна информация и те търсят мнението на свои познати лекари, на които имат доверие. „Стремим се да ги успокоим, че на фона на огромните ползи, които имат ваксините, единичните случаи, които все още дори не са доказани като причинно-следствена връзка, не би трябвало да ги притесняват. Много по-опасно е, особено в момента при тази вълна, на която сме свидетели всички, да се разболееш, отколкото да се притесняваш от странични ефекти, които са пренебрежимо малки“, каза д-р Маджаров.

По отношение на възможността за избор на ваксина д-р Маджаров каза, че към настоящия момент такава възможност няма, а едва ли ще има и в бъдеще, защото ще има различни доставки по различно време. „Ако трябва заради този избор някой да изчака месец, през който може да се разболее и недай Боже, да почине, аз не бих го препоръчал“, каза той.  

Д-р Маджаров коментира и случай на опит за измама при онлайн консултации с медици, които съдействат на пациенти в настоящата ситуация.

„В последната година се случва нещо много добро. Дигитализацията и телемедицината навлизат с бързи темпове. Това обаче води след себе си опасността да бъдем заблудени. Имаме няколко сигнала от пациенти, че лекарите, които са открили през платформи за телемедицина, се без права да упражняват професията си. Затова решихме да се обърнем към обществото и да припомним, че БЛС сме тук, да ни изпращат сигнали и да ги проверяваме. Дори и някой лекар да се води в регистъра, ще направим необходимото да го проверим, ако пациент има съмнения“, каза д-р Маджаров.

Той уточни, че има няколко неща, които разкриват измамниците сред лекарите. „Ако твърдят, че преглеждат само по документи, ако не работят другаде, ако нямат физически адрес, това би трябвало да ни притесни и ние ще направим всичко, за да изясним дали такъв колега има правоспособност или не. Това не се различава от телефонните измами“, допълни д-р Маджаров. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%37Z

Гост 26.03.2021 15:41:30

О това ли е най-важното? Някакви сайтове със знахари, а не НИСКОТО ЗАПШЛАШНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ А ? Най-ниското в Европа . Много ви бива там слугинажа на блс да отклонявате темите на деня и да кряскате по теми-димки не интересуващи българския лекар. Къде ли са ви научили на такава тактика на парадезинформация ? Някой научен ръководител на отдела за борба с интелигенцията от БКП/БСП/ГЕРБ сигурно.

АДВОКАТ ПО МЕДИЦИНСКО ПРАВО 25.03.2021 22:19:13

"Д-р Маджаров: Хората, представящи се за лекари, не се различават от телефонните измамници" А БЕ МАДЖАРОВ, СЪБЕРИ КУРАЖ И ГИ НАЗОВИ КОНКРЕТНО, ЧЕ ТОВА СА ВСИЧКИ ВРАЧКИ, ГЛЕДАЧКИ, РАЗТУРВАЩИ МАГИИ, БАЯЧКИ, БИОЕНЕРГОТЕРАПЕВТИ, ЛЕЕЩИТЕ ВОСЪК И КУРШУМ, ХОМЕОПАТИ И НАЙ-ВЕЧЕ ФАРМАЦЕВТИТЕ, КОИТО ПРЕВЪРНАХА АПТЕКИТЕ В АМБУЛАТОРИИ КЪДЕТО ПРЕСТЪПНО, БЕЗОТГОВОРНО И НЕНАКАЗУЕМО ДОКТОРУВАТ НА ПОРАЗИЯ! КОГА БЛС ЩЕ ВЪЗНЕГОДУВА СРЕЩУ РЕКЛАМИТЕ НА ЛЕКАРСТВА С НАХАЛНОТО "БЕЗ ЛЕКАРСКО ПРЕДПИСАНИЕ"? ФАРМАМАФИЯТА ПРИДОБИ ИКОНОМИЧЕСКА И ПОЛИТИЧЕСКА МОЩ И МАДЖАРОВЦИ, БРЪНЗАЛОВЦИ И ДРУГИТЕ ТУЛУПИ ОТ БЛС НЕ СМЕЯТ ДА ГЪКНАТ!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Станева: Удовлетворени сме, че все повече родители ни търсят за съвет и помощ
06.10.2022 17:22:39 Невена Попова

Д-р Станева: Удовлетворени сме, че все повече родители ни търсят за съвет и помощ

„Все повече родители водят децата си на профилактичен преглед без да имат някакви симптоми ...

САЩ: Вече има обвинени за злоупотреби със средства по COVID програми
06.10.2022 16:59:25

САЩ: Вече има обвинени за злоупотреби със средства по COVID програми

Петима настоящи и бивши служители на Службата за вътрешни приходи (IRS) на САЩ са обвинени в изма ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...