Четвъртък, 01 Декември 2022
29
юли
3
 

Д-р Маджаров: БЛС е за поетапно въвеждане на е-здравеопазването – с ясни стъпки и пътна карта

Съсловната организация обновява Регистъра си, за да бъде той съвместим с Националната здравна информационна система

Сряда, 29 Юли 2020 | 17:11:56 Невена Попова
3

Увеличението с 30% на възнагражденията на медиците, ангажирани в структурите на МЗ, (РЗИ, Националния център по заразни и паразитни болести, НЦОЗА, ИАЛ, Медицински надзор и др.), което анонсира новият здравен министър проф. Костадин Ангелов, е нещо, ко

Увеличението с 30% на възнагражденията на медиците, ангажирани в структурите на МЗ, (РЗИ, Националния център по заразни и паразитни болести, НЦОЗА, ИАЛ, Медицински надзор и др.), което анонсира новият здравен министър проф. Костадин Ангелов, е нещо, което отдавна трябваше да се случи и ние го приветстваме. Това коментира пред Zdrave.net председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Той бе категоричен, че съсловната организация е удовлетворена от начина, по който е протекла първата среща на УС с министър Ангелов вчера, веднага след встъпването му в длъжност.

„Срещата премина конструктивно, разговаряхме за мерките, които правителството, респективно Здравното министерство предприема за финансово стабилизиране и укрепване на сектор „Здравеопазване“. Фактът, че парите са осигурени за работещите в РЗИ, НЦЗПБ и другите обявени структури, ни прави уверени, че нещата се случват и заявеното е напълно реално и осъществимо“, каза д-р Маджаров.

По думите му тази година е малко по-особена заради пандемията COVID-19 и заради това първата и основна цел е страната и здравеопазването в частност да бъдат преведени през тази криза по възможно най-щадящия и безопасен начин.

"На второ място нашият стремеж като съсловна организация е да работим за въвеждането на електронното здравеопазване. Веднага бързам да подчертая, че ние сме за поетапното му въвеждане, на базата на "пътна карта" и ясни, добре планирани стъпки. В тази връзка ще добавя, че правим необходимото, за да оптимизираме Регистъра на БЛС, така че той да бъде съвместим с Националната здравна информационна система и да бъде полезен на всички, които ще ползват данните в него", съобщи д-р Маджаров.

Според него не са нужни многоточкови програми, за да се върви към една цел, но винаги, когато се отива към голяма промяна, каквато е въвеждането на електронното здравеопазване, е важно да има ясно набелязани и последователни стъпки. Д-р Маджаров обясни и причината, поради която преди дни БЛС заяви отказ да подпише Анекса към НРД, ако в него остане текст, определящ тестовия период на отчитането в реално време, както и фиксираната дата на неговото официално въвеждане:

„Отново повтарям: ние сме "за" въвеждането на е-здравеопазването, "за" сме и въвеждането на отчитането в реално време като елемент от системата, просто не смятаме, че това трябва да е изрично разписано в настоящия Анекс, то не стоеше на масата на преговорите. Категорично отговаряме на всички, които твърдят, че някой у нас не иска да има електронно здравеопазване:

Не, ние искаме да има. Категорични сме, че то е важно за всички – за нас като съсловие, за пациентите, за държавата", каза председателят на БЛС.

Д-р Маджаров посочи още, че наред с всички предимства, електронизацията на системата гарантира прозрачност на разходите, а БЛС винаги е защитавал твърдо позицията, че тя е необходима, за да се насочват парите натам, където хората наистина си вършат работата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
HJZD

Гост 30.07.2020 10:19:08

Abe marliovci.Kakvo razbirate ot tova ,pak vie seliani prosti.Deeba i samozabravianetoto deeeba.Nedeite imitirate tiranina ,che se ne znae i vashata.Ide Vidovden.

Гост 30.07.2020 07:58:35

Подобни "фойерверки"четем от 10 години поне! Правилно се увеличават и парите за хората на първа линия, но никъде не става ясно по кои обективни критерии се приемат, лекуват и регистрират заразените с Covid-19?! Защото без ясна система за обработка и лечение на тези пациенти, няма как да има обективност!

Гост 29.07.2020 21:17:18

Колко в годините поетапно, докато го въведем у нас, хората в нормалните страни ще създадат кой знае какви системи.


Всичко за коронавируса
Още новини
Инфекционисти: Увеличава се броят на заразените с ХИВ, стигмата спрямо тях е жива
01.12.2022 12:40:03 Невена Попова

Инфекционисти: Увеличава се броят на заразените с ХИВ, стигмата спрямо тях е жива

Днес отбелязваме Световния ден за борба с ХИВ/СПИН. Какво се случва с ХИВ позитивните у нас - ...

Болнично настоятелство с дарение за пострадалите от наводненията села в Карловско
01.12.2022 11:51:05

Болнично настоятелство с дарение за пострадалите от наводненията села в Карловско

Като продължение на благотворителната кампания на Пловдивска Митрополия и болнично настоятелство ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...