Понеделник, 20 Септември 2021
10
юли
7
 

Д-р Николай Брънзалов: България се оголва откъм общопрактикуващи лекари

Болниците в тежко състояние, могат да бъдат оздравени, но трябва да бъдат управлявани от външни мениджъри, смята доц. Спасков

Сряда, 10 Юли 2019 | 17:05:52
7

„България се оголва откъм общопрактикуващи лекари. Поставяме го този въпрос от доста време, решения няма никакви. Проблемът с наличието на лекари е и демографски. Тенденцията за миграция се намалява, но все още не е малка. Лекарите у нас намалява

„България се оголва откъм общопрактикуващи лекари. Поставяме го този въпрос от доста време, решения няма никакви. Проблемът с наличието на лекари е и демографски. Тенденцията за миграция се намалява, но все още не е малка. Лекарите у нас намаляват и стават все по-възрастни. Съотношението лекари към медицински сестри е 1 към 1 почти.

Друг голям проблем у нас е бумащината. Чакаме въвеждането на електронното здравеопазване и досие, но и там няма развитие“. Това каза заместник-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов в студиото на „Денят ОN AIR“.

Той допълни, че реформата отпреди 19 г. е спряла и трябва да се търсят други варианти. Най-големият проблем на българското здравеопазване е неговото недофинансиране. Досега бяха предложени два модела за реформа в здравеопазването, но нещата спряха до тяхното разискване. И в двата модела досега беше застъпено основно как ще се финансират болниците. За извънболничната помощ не е имало концепция. Сега в БЛС чакат да видят официално презентацията за реформа в здравеопазването на 15 юли и тогава да представят концепцията си.

Според БЛС, у нас трябва да има Национална педиатрична болница и те винаги ще адмирират откриването й, без цената й да бъде толкова важна.

„Това, което беше извършено като голяма реформа у нас, е, че на лечебните заведения започна да се заплаща за извършена дейност. Дейността се брои и това създаде напрежение в места, където дейността не е много обемна и малкото работа води до ниски приходи. Оттам дойдоха тежките проблеми с протестите“, обясни доц. Спас Спасков, бивш директор на „Пирогов“ и събеседник в предаването.

Спасков допълни, че болниците, които са в тежко състояние, могат да бъдат оздравени, но трябва да бъдат управлявани от външни мениджърски екипи за няколко месеца, за да могат да направят необходимите преструктурирания. По думите му това никога няма да се направи от местната власт или от други управляващи. Не може да стане и от местните хора, защото на тях им е удобно да има лечебно заведение в близост.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
k2A*

Surg 12.07.2019 17:54:31

Когато плащаш 50 ст за кюфте, и то струва толкоз плащаш за дйност , когато хем не ти дават да издеш колкото искаш ,има лимит, хем цената не го плаща не е плащане на дйност а даване на едни пари , което ще върши работа известно време, е то мина

Гост 10.07.2019 19:06:02

Спасков или изобщо не е наясно с проблемите в болничната помощ, или вече има възрастови проблеми във висшата корова дейност.

Гост 10.07.2019 17:40:09

Spaskov okrade pirogov nai dobree da si malci

Димитър Караджов 10.07.2019 17:19:03

Вместо да мрънкате пи медиите, ударете с юмрук по масата бумагите да са ограничени. Ударете с юмрук и за педиатри които да лекуват, имунизират и профилактират двцата до 18 години. Изискайте понятието ТЕЛК да спре да съществува и с тази експертиза да се занимава осигурителя. Изисквайте ефективна интернет базирана инфо система, електронна рецепта, електронно пациентско досие, които да се печатат само в изключителни случаи. Другото е ала бала.

Гост 10.07.2019 19:59:09

Какви педиатри бе скъпи? Вие вече нямате и педиатри като минимален брой за да ви гледат само те децата . А и в целия ЕС само във Франция,Белгия и Унгария има разделяне на дейности и там децата се гледат само от педиатри. А преди да се удря с юмрук ще трябва глупавото племе първо да се научи ,че медицинската дейност се плаща и трябва да си вадят портфейлите. А не да чакат правителствени решения. А иначе лекарите ще ударят по масата когато има избор на други здравни фондове освен мръсната касичка на Бочко. Тогава ЧАО на НЗОК . В момента се работи принудително защото трябва да се плащат разходи и данъци

Гост 10.07.2019 22:06:23

От касичката на Тиквун, която плаща като поп, ще попаднеш в касичката на Доаня или Цецко Цветанов, които я ти платят, я не.

Гост 10.07.2019 23:18:15

Толкова по-зле за теб. Ще си плащаш кеш щом никой няма да плаща за теб. А ти си внасяй вноски на Доаня или Физкултурника


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Почина полк. доц. д-р Марин Шиваров
19.09.2021 15:41:11

Почина полк. доц. д-р Марин Шиваров

На 17 септември 2021 г. почина полковник доц. д-р Марин Шиваров. Той е роден на 30 август 1938 г. ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...