Понеделник, 06 Декември 2021
20
юни
1
 

Д-р Даниела Дариткова: Няма дефицит на средства за лечение на деца в чужбина

Четвъртък, 20 Юни 2019 | 10:05:19
1

„Няма дефицит на средства за лечение на деца в чужбина. Ще поканя всички на заседание на Комисията по здравеопазване в НС, ще изслушаме управителя на НЗОК и се надявам това да бъде от полза на всички. Това ще даде възможност, ако има дефицит на а

„Няма дефицит на средства за лечение на деца в чужбина. Ще поканя всички на заседание на Комисията по здравеопазване в НС, ще изслушаме управителя на НЗОК и се надявам това да бъде от полза на всички. Това ще даде възможност, ако има дефицит на административен капацитет, той да бъде запълнен, защото дефицит на средства няма. Средствата за този вид лечение се осигуряват от държавния бюджет, те не са от средствата, които са предвидени за здравноосигурителни плащания. По-скоро, трябва да се отпимизират административните процедури, за да може всяко дете да получи най-доброто лечение, което му се полага на най-доброто място“. Това заяви в предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия д-р Даниела Дариткова, депутат и председател на парламентарната комисия по здравеопазване по повод скандала с 6-годишната Мими, която почина вчера и за чието лечение бяха искани 14 000 лв. от майката.

161 заяавления са подадени откакто е поета функцията на Фонда за лечение на деца в чужбина от Касата, от които 29 са получили решения.  

„Ние взехме решение в парламента за прехвърляне на Фонда за лечение на деца към НЗОК с цел оптимизиране на тази дейност. И преди имаше сигнали за забяване на решения за лечение в чужбина и по някаква причина се прехвърляше отговорността между двете институции. Затова решихме, че така отговорността ще бъде само на Касата и ще се ускори вземането на решения. Аз поемам ангажимент да направя изслушване в Комисията по здравеопазване, за да може да се изясни тези 3 месеца, в които функционира Фондът за лечение на деца в рамките на НЗОК съгласно закона, какви проблеми има, какви са сроковете за отговор на преписките и какво се случва наистина, за да може да имаме прозрачност на реализацията на тази законодателна реформа, която трябва да бъде в интерес на децата.

Все пак, трябва да направя уточнението, че няма как всяко едно дете да бъде лекувано в чужбина. Заявленията се подават и се дават на екип от лекари, които са най-добрите специалисти в България и те правят преценка за това дали детето да се лекува у нас или в чужбина. Искам да уточним в рамките на изслушването в комисията колко време отнема този процес“, допълни д-р Дариткова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6@3*

Гост 20.06.2019 22:53:03

Дърдориткова, още ли не вдяна къде са проблеми на Фонда за децата? Просто е! Няма как да отстраните професионалисти и с измислени конкурси да си нагласите измислени героини!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Турция: Здравни синдикати организират стачки заради ниски заплати и лоши условия на труд
06.12.2021 17:10:13

Турция: Здравни синдикати организират стачки заради ниски заплати и лоши условия на труд

Два турски синдиката, представляващи повече от 250 000 работници, заявиха, че ще предприемат стач ...

Уебинар за COVID ваксините организира НСОПЛБ
06.12.2021 16:45:43

Уебинар за COVID ваксините организира НСОПЛБ

Неочакваната поява и въздействие на новия вирус SARS-CoV-2 и предизвиканата от него болест &ndash ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...