Четвъртък, 26 Май 2022
26
ян
 

Д-р Евгения Шурлиева: Трябва да се дава повече гласност на акциите за кръводаряване

Спешните акции ще намалеят, ако се увеличат планираните кампании, каза трансфузионният хематолог

Сряда, 26 Януари 2022 | 13:59:51 Невена Попова


„Радвам се, че много хора откликнаха и дойдоха да дарят кръв. Опашката от хора, които чакат, наистина показа, че българинът е състрадателен и милосърден. Извънредната акция за кръводаряване, организирана от болницата, е за всички лежащо болни пац

„Радвам се, че много хора откликнаха и дойдоха да дарят кръв. Опашката от хора, които чакат, наистина показа, че българинът е състрадателен и милосърден. Извънредната акция за кръводаряване, организирана от болницата, е за всички лежащо болни пациенти, които се нуждаят от кръв и кръвни съставки. Тя продължава до края на настоящата седмица“. Това каза пред Zdrave.net д-р Евгения Шурлиева, ръководител на Лаборатория по трансфузионна хематология в УМБАЛСМ „Пирогов“.

Тежка ситуацията с пациент в критично състояние в края на миналата седмица наложи лечебното заведение да излезе с апел за спешно кръводаряване, а усилията да бъде осигурено по-голямо количество кръв продължават.

„Тежките седмици в „Пирогов“ са нещо обичайно. Болницата провежда два пъти годишно кръводарителски кампании под надслов „Стани нечий герой!“. Нуждите от кръв и кръвни съставки за пациентите в „Пирогов“ са големи, което обуславя и голямата нужда от кръводарители“, коментира д-р Шурлиева.

Като трансфузионен хематолог тя сподели притеснението си, че по принцип у нас за кръводаряване се говори рядко и темата не се коментира особено в публичното пространство.

„Това става най-често, когато настъпи някакъв сериозен инцидент. По този начин не може да увеличим броя на кръводарителите. За да увеличим броя на кръводарителите, по-често в публичното пространство трябва да се чуват призиви за доброволно и безвъзмездно кръводаряване. Българите са съпричастни и е необходимо много малко, за да могат да отидат до кръвния център и да помогнат на някого. Добре би било да възпитаваме в младите хора увереност, че кръводаряването е един безценен дар за нуждаещи се хора и че е напълно безопасно за дарителя“, каза д-р Шурлиева.

По думите й работата на трансфузионния хематолог остава някак на заден план, тя не се вижда, но без лаборатория по трансфузионна хематология не може да работи нито една голяма болница.

„Трансфузионната хематология е рядко срещана специалност и най-неприятното е, че даже в обучението по медицина не се споменава за нея, няма лекции, няма упражнения, просто малко се знае. Но всеки хирург, травматолог, интернист много добре оценява нуждата от нашата работа и от екипите, ангажирани с кръводаряване“, коментира специалистката.

Тя призова да се дава повече гласност на акциите за кръводаряване.

„Не трябва да се забравя, че в момента сме в пандемия. Сега организацията на акциите за кръводаряване страда още повече. Организирането на акции е изключително затруднено. Спешните акции ще намалеят, ако се увеличат планираните кампании, каквито са и нашите планове. В болница „Пирогов“ напълно осъзнаваме нашата роля като институция и сме готови да положим необходимите усилия обществените нагласи към донорството и кръводаряването да се променят в позитивна посока“, категорична бе д-р Шурлиева.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Fb@a


Всичко за коронавируса
Още новини
Германски съд осъди на доживотен затвор мнима лекарка, работила като анестезиолог
26.05.2022 10:14:32

Германски съд осъди на доживотен затвор мнима лекарка, работила като анестезиолог

Германски съд осъди 51-годишна жена, представяла се за лекар, на доживотен затвор за причиняване ...

Закупуването на нова апаратура за Втора АГ „Шейново“ обсъжда СОС
26.05.2022 09:28:11

Закупуването на нова апаратура за Втора АГ „Шейново“ обсъжда СОС

Общинската Втора САГБАЛ „Шейново“ ЕАД иска да закупи със собствени средства нова меди ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...