Понеделник, 17 Януари 2022
02
ноем
 

Д-р Неделчо Тотев: Общинските болници не искаме милостиня

Има начин, има и ресурс, за да се стабилизира общинското здравеопазване, смята управителят на Сдружението на общинските болници

Четвъртък, 02 Ноември 2017 | 10:45:49 Надежда Ненова


„Много сериозна ще е ситуацията в идващите два месеца, които са едни от най-трудните в годината. В общи линии можем да очакваме фалити на болници. Много говорихме за онзи времеви прозорец, в който можеше да се направи нещо с това, което е останал

„Много сериозна ще е ситуацията в идващите два месеца, които са едни от най-трудните в годината. В общи линии можем да очакваме фалити на болници. Много говорихме за онзи времеви прозорец, в който можеше да се направи нещо с това, което е останало. Лошото е, че той е до такава степен притворен, че вече и въздух трудно влиза. Макар песимизмът да е последното нещо, което за себе си съм мислел, че ще ме обземе, сега не мисля, че нещо по-добро ни чака.“ Това прогнозира председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев пред Zdrave.net по повод оставката на здравния министър проф. Николай Петров.

По думите му обаче който и да е новият здравен министър, това едва ли ще доведе до генерална промяна в системата на здравеопазването. „Персоната дали ще е една, друга или трета няма никакво значение. Дано само не залитне в друга посока. Важното за нас е да чуе това, което му казваме, за да може да се върви в някаква посока, така че здравеопазването да излезе от ситуацията, в която се намира. Говорихме с проф. Петров, дори две срещи имахме, но няма движение в посоката, в която смятаме, че трябва да върви здравеопазването. Затова и нещата не са никак розови“, каза д-р Тотев.  

Той поясни, че общинското здравеопазване вече се намира в разруха, която сдружението дълго се е опитвало да предотврати с анализи и редица предложения. „30 млн. лв., за които говорим, са комарът, който може да мине през прозореца, но пък ще дадат възможност да се запазят структурите. И тези пари не са никак много за държавата, която се похвали с преизпълнение на бюджета, особено ако някой го е грижа за хората, които живеят извън големите градове“, каза д-р Тотев.

„Нашето предложение е много конструктивно, защото така не просим пари. Ние искаме с тази сума от 30 млн. лв. държавата да компенсира донякъде онези несправедливости, на които подлагаше през годините общинското здравеопазване. Било с безумните стандарти, било с всички нормативни документи, било с неравнопоставеността между нас и държавните болници. Тя винаги е гледала на нас като на заварените деца и бяхме подлагани на всякакви варианти за управление, така че да се стигне до там, че болниците да обявяват една след друга несъстоятелност и да затварят врати. Това е трагично. Ако някой си прави илюзията, че сега е така, но след някой и друг месец ще отвори врати отново, ще бъде разочарован. Много ми се иска, но няма как да стане. Това вече се случи в Поморие“, допълни д-р Тотев.

Според председателя на сдружението единственото, което остава като възможност на един човек в държава, в която първичната помощ е слаба, липсват болници, живее в регион, в който пътната инфраструктура е окаяна и е беден като църковна мишка, е да емигрира. „Ако съм оптимист, вече ще ми лепнат диагноза. Не, че не съм си я сложил сам, но не искам и колегите да ме освидетелстват. Оптимизмът е до време, после хората му викат лудост. Трябва да съм луд, за да пренебрегвам факти и да твърдя, че нещата са наред“, отсече д-р Тотев.

„Въпреки това вярвам, че в следващите няколко седмици ще се направи необходимото, има ресурс, има начин и ще се тръгне към нещо читаво. Ние не искаме милостиня“, завърши обаче той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
MRuJ


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
МБАЛ - Силистра стартира стипендиантска програма за медестри и лаборанти
17.01.2022 17:16:10

МБАЛ - Силистра стартира стипендиантска програма за медестри и лаборанти

Във връзка със започването на Програма за набиране на медицински специалисти ръководството на МБА ...

ECDC: Грипният вирус се завърна, можем да очакваме необичайно дълъг сезон
17.01.2022 16:51:23

ECDC: Грипният вирус се завърна, можем да очакваме необичайно дълъг сезон

Завръщането на грипния вирус може да се окаже началото на необичайно дълъг грипен сезон, който мо ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...