Понеделник, 06 Декември 2021
23
ноем
7
 

Д-р Николай Янев: Трябва да спрем да финансираме с милиарди чуждите здравни системи

Четвъртък, 23 Ноември 2017 | 16:40:19 Надежда Ненова
7

„Целта ни трябва да бъде не само привличане на чужди пациенти, но и преустановяване на изтичането на огромния поток от български средства за лечение в чужбина. Още не сме започнали дори да дискутираме таза важна тема – как ние като общество

„Целта ни трябва да бъде не само привличане на чужди пациенти, но и преустановяване на изтичането на огромния поток от български средства за лечение в чужбина. Още не сме започнали дори да дискутираме таза важна тема – как ние като общество финансираме с милиарди чужди здравеопазвания“.

Това каза специалистът по лицево-челюстна хирургия д-р Николай Янев в презентацията си по време на Първата конференция за медицински и здравен туризъм, която се състоя днес.

„Върхът на дейността на лицево-челюстната хирургия е борбата за живота и здравето на пациентите, болни от онкологични заболявания в областта на лицето и шията. Понякога дори една рана в устата може да означава драстична промяна в живота на пациента“, каза д-р Янев, който тази година беше избран за Лекар на 2017 г. от БЛС за реализирането на първата операция в Югоизточна Европа на челюстта с хемифация томия. За осъществаването на тази операция бяха съчетани върховни технологии от различни европейски държави и бе приложен интердисциплинарен подход.

Д-р Янев работи едновременно в СБАЛ по лицево-челюстна хирургия - София и Royal Derby Hospital, Великобритания. „Това, което аз правя както за българските, така и за английските си пациенти, е да трансплантирам тъкани, за да мога да възстановя тези дефекти по най-добрия възможен начин“, каза той. Всичко това се случва в СБАЛ по лицево-челюстна хирургия в София, но преди това е трябвало да мине през Европа.

„Във Великобритания се запознах с един нов свят в областта на медицината. В една английска болница има 14 вида медицински сестри, дори за лекар, идващ от България, е трудно да се ориентира кой какво прави, но всичко е много ясно организирано. Правилата са писмени и са публични. Няма разлика между пациентите. Дори аз, ако се разболея, трябва да се наредя на опашката на чакащите пациенти по същия начин, по който се нареждат всички останали. Английската здравна система – NHS, има за тази година бюджет от 123,8 млрд. паунда. Българският бюджет за здравеопазване е близо 4 млрд. лева, който се равнява на по-малко от 2 млрд. паунда. Т.е. за една разлика в населението от около 7 пъти, имаме над 60 пъти разлика в бюджета за здравеопазване“, каза д-р Янев.

Той направи сравнение между двете болници, в които работи. „Royal Derby Hospital изглежда добре не само отвън, но и отвътре – за всички пациенти. Разполага с най-съвременна техника. В България – в сградата на Стоматологичния факултет, в който се помещава СБАЛ по лицево-челюстна хирургия, не е правен ремонт от 70-те години. Медицинските сестри трябва да остават да спят на болничните легла след 10-часова операция, тъй като нямаме пари за такси, а сутринта ги чака ново дежурство, а плочките падат от тавана. В същото време ние постигаме същите резултати за пациентите си, каквито и във Великобритания“, подчерта д-р Янев. По думите му единственото, което могат да направят лекарите, е да се обединят и да покажат на хората, които взимат решенията в здравеопазването, реалните проблеми. „Съвременната медицина в България би могла да бъде единствено успешната медицина и така естествено ще достигнем печелившия медицински туризъм“, завърши д-р Янев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RH*7

КОМП 25.11.2017 21:42:41

не бе не вдяваш ли доцът иска кешовите пациенти , богатите дето плащат из европата да го плащат тука бе касата Оставия бе

юрист 25.11.2017 00:49:44

Абсолютно е прав доцент Янев. За да не изброявам в конкретика, ще обобщя- за всичко! Поздравления и от мен. Заставам зад тези думи и като юрист в системата с доста стаж във времето и специализации в държави, различни от БГ, съм готова да дам достатъчно аргументи.

комп 25.11.2017 21:39:00

ми дай аргументи бе кви са тез алабалистични заклинания

Компетентен 24.11.2017 19:44:43

Какви милиарди ??? Доколкото ми е известно става дума за кирливите сто милиона евро , които НЗОК дължи на чужди изпълнители на здравни услуги ? Колегата изброява цифри, прави паралели, но не обяснява какво трябва да се направи .

Гост 23.11.2017 17:28:26

“Плочките падат от тавана” ама иначе сте велики. Защо в частните плочките не падат от тавана? Та нали финансирането е еднакво, ама не съвсем. Та нали в тази болница държавата копува апаратура и ремонтира. А в частните не. Къде и ХИ да спре дейността щом плочките падат.

Dr_Doolittle 23.11.2017 17:20:01

Българското здравеопазване вече е тотално изпуснато поради 28 години неглижиране от партийната класа ,без да броим онези 45 години комунистически идиотщини. До преди 15 години можеше нещо да се направи за да не настъпи идващата катастрофа. например ако моделът в ПИМП и СИМП беше направен както при стоматолозите- доплащане и ограничен, но реален здравен пакет пакет през НЗОК , то емиграцията на български лекари в чужбина щеше да е десетократно по-малка. Да сте виждали бъ;гарски стоматолог с куфар на Терминал 2 ? Няма и да има , те са достатъчно добре платени и не е нужно да бягат. А сега млади лекари никога няма да останат, ако ще някой да направи заплатите им утре колкото в Германия . Така,че вече никой не може да спре падението (не че са се засилили) на тази глупава държава унищожила здравеопазването си без война , природно или космическо бедствие. И това не е някакъв песимизъм , а леден реализъм. Както виждате за някакви пикливи 7 милиона шумът от тъпани и фанфари е голям колко много пари се дали, колко много са загрижени, колко голям прогрес има , гигантски крачки във финансирането едва ли не. без да съпоставят тези разходи с тези които се правят в истинската Европа в истинските здравни системи , а не в балканската менте здравна каса пребарвана от правителството. И така пийте по едно уиски ,пазете си нервите и може да гледате апокалипсиса на живо на първия ред където сме по силата на професионалните си задължения. А най-добре , който може да изоствя гетото ,да си вземе близките хора и ДА БЯГА, преди да сме станали и пациенти. защото ще е повече от тъжно да работиш цял живот като лекар и да останеш в един момент в страна без каквато и да е здравна система заради тъпотията на една шайка управляващи комунета флиртуващи с пролетарската тълпа...

ЕДИН ОТ НАМАЛЯВАЩИТЕ ЛЕКАРИ 23.11.2017 18:15:14

БРАВО! Д-Р ДУЛИТЪЛ


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Турция: Здравни синдикати организират стачки заради ниски заплати и лоши условия на труд
06.12.2021 17:10:13

Турция: Здравни синдикати организират стачки заради ниски заплати и лоши условия на труд

Два турски синдиката, представляващи повече от 250 000 работници, заявиха, че ще предприемат стач ...

Уебинар за COVID ваксините организира НСОПЛБ
06.12.2021 16:45:43

Уебинар за COVID ваксините организира НСОПЛБ

Неочакваната поява и въздействие на новия вирус SARS-CoV-2 и предизвиканата от него болест &ndash ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...