Неделя, 28 Ноември 2021
19
окт
3
 

Д-р Кацаров: Няма нищо по-велико от това да си лекар

Вярваме, че всички заедно ще намерим спасителните решения!, казва в поздравлението си Милка Василева

Вторник, 19 Октомври 2021 | 12:46:29
3

"Всяка професия има своите хубави страни, но няма нищо по-велико от това да си лекар." Това казва служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров в приветствието си съм медиците по повод днешния професионалния празник на българския лекар – денят н

"Всяка професия има своите хубави страни, но няма нищо по-велико от това да си лекар." Това казва служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров в приветствието си съм медиците по повод днешния професионалния празник на българския лекар – денят на Свети Иван Рилски Чудотворец, небесен покровител на българския народ.

"Имаме късмета и щастието да познаваме уникалното чувство, което изпитваш, когато спасяваш човешки живот, когато можеш да облекчиш болката на страдащия. Няма друга професия или занятие, които да въплъщават в себе си до такава степен човеколюбието и състраданието. В дните на пандемията, причинена от новия коронавирус, повече от всякога обществото ни се нуждае от вашата грижа, всеотдайност и отговорност“, казва министърът.

"Днес е ден, в който всички ние изразяваме нашата почит и дълбока признателност към лекаря. Днес е ден, в който трябва да почетем онези, които, борейки се за живота на пациентите си, сами станаха жертва на коварната болест. Поклон и мир на душите им!“, казва още Кацаров.

По думите му медицината и друг път се е изправяла пред подобни предизвикателства, но никога не е имало толкова бърза и мащабна реакция на световната медицинска общност, част от която са и българките лекари. „Сигурен съм, че скоро ще преодолеем и това изпитание, в което нашите лекари доказаха отново, че заслужаваме респекта и уважението на всички”, завършва приветствието си министър Кацаров.

От БАПЗГ уверяват лекарите, че с тях са всички хора, които са получавали медицинска помощ и лечение и всички семейства, които разчитат на тях особено сега, във времето на продължаваща  COVID пандемия. "С Вас са и Вашите колеги от медицинските екипи – професионалистите по здравни грижи. Защото само силата на обединените и задружни медицински семейства може да противостои на всички предизвикателства в това трудно време, когато заболеваемостта от коронавируса расте, а в същото време и пациенти с други болести имат нужда от лечение и здравни грижи", казва в приветствието си председателят на Асоциацията Милка Василева.

"Скъпи лекари, с Вашия висок професионализъм, отговорност, стоицизъм, себеотрицание и отдаденост на медицинската наука и практика, Вие вдъхвате доверие и вяра на Вашите пациенти, давайки всичко от себе си за да преминат те по-леко през болката и болестта, да се върнат здрави и по-силни при своите семейства. Понякога, въпреки безсънните нощи и усилията на медицинските екипи, това не се случва… защото болестта побеждава. Тази коварна болест поразява и медицински специалисти. Нека запазим минута мълчание за тези, които платиха с живота си, помагайки на другите…“, казва още тя.

По думите на Василева хроничният проблем  с недостига на кадри изисква спешен експертен, политически и управленски консенсус за краткосрочни и дългосрочни мерки. "И днес на празника, когато отбелязваме 120-годишнината от създаването на Българския лекарски съюз, няма как да отминем този въпрос, който е придобил характеристиките на спешен пациент. Защото и днес, и утре, и по-нататък хората ще очакват лечение и здравни грижи, отговарящи на европейските и световните стандарти. И това може да се постигне само с добре подготвени  и достатъчно на брой специалисти. Ние вярваме, че всички заедно ще намерим спасителните решения!”, завършва тя.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PkS4

Гост 19.10.2021 19:42:06

Няма нищо по-унизително от това да си лекар в едно пропаднало пост/ паракомунистичско гето в което има много други незначителни професии с много по-висок социален статус и уважение. Докога с мазните лицемерни слова на политически тунеядци ,които даже не практикуват тази професия ,защото просто е много по-недоходна от професията на политически тарикат с копринено костюмче и фини ръччки с поддържан маникюр никога не докосвали кръв ,фецес и урина.....?

Гост 19.10.2021 14:38:54

Да, но трябва да не си в кочината България, където професията е сведена до безправен слугинаж.

Гост 19.10.2021 18:23:18

Абсолютно вярно!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Записват в Наредба аптеките да получават по 4 лв. на рецепта за напълно реимбурсирани лекарства
27.11.2021 12:19:45

Записват в Наредба аптеките да получават по 4 лв. на рецепта за напълно реимбурсирани лекарства

Увеличението на средствата, които НЗОК ще плаща за всяко отчетено електронно предписание с предпи ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...