Понеделник, 27 Юни 2022
18
май
13
 

Д-р Дренски: ДСГ не са съвършен метод, но са най-добрият, открит досега

Сряда, 18 Май 2022 | 13:55:41 Ирина Пекарева
13

Едно от най-сложните неща в икономиката е да се остойности болничният продукт. Това посочи д-р Явор Дренски в презентацията си по време на форума „Дигитално здраве“, организиран от „Капитал“. По думите му сложността се к

Едно от най-сложните неща в икономиката е да се остойности болничният продукт. Това посочи д-р Явор Дренски в презентацията си по време на форума „Дигитално здраве“, организиран от „Капитал“.

По думите му сложността се крие в това, че всеки пациент е индивидуален и тази индивидуалност води до различно разходване на ресурси за постигане на качествено лечение.

Д-р Дренски посочи, че в тази посока са разработени много методи, които се опитват по възможно най-пълен начин да реимбурсират извършваната в болниците дейност, като най-добър в световната практика към момента е методът за финансиране на болниците чрез диагностично свързани групи (ДСГ).

Според него като система за финансиране на болниците

ДСГ са много силен инструмент, с който може да се гарантира ефикасно разходване и контролиране на разходите

„Самите ДСГ имат т. нар. „относителни тегла“. Те показват съотношението между различните заболявания по отношение на ресурсите и на обема дейности, които трябва да се извършат. От тази гледна точка ние, използвайки системата на ДСГ, ще имаме много по-справедливо разпределение на ресурсите между отделните заболявания и оперативни процедури“, коментира той.

Д-р Явор Дренски отбеляза, че на база на отчетените ДСГ със съответните относителни тегла може да се направи т.нар. кейс-микс индекс на отделните болници. „Така ние ще знаем кои болници лекуват тежки и сложни случаи и кои болници са структуроопределящи за здравната система. Също така важен момент е това, че

ДСГ искат прозрачна система на отчетност –

всеки един разход в даденото лечебно заведение да бъде отчетен по коректен начин, така че съответно да бъдат реимбурсирани средствата за лечение на даден пациент“, каза той.

По думите му от гледна точка на бюджета ДСГ съдържа силен инструмент за регулиране разходването на средствата в рамките на година. „За да се превърне относителното тегло в пари, се преминава през формула, която е от съществено значение за да се достигне до т.нар. базова стойност. Тя на практика се определя въз основа на това с какви средства разполага държавата за дадената година, които формират бюджета за болнична помощ. Това е саморегулиращ се механизъм, при който, когато се вижда, че има преразходване на бюджета, тази базова стойност може да бъде намалена, така че да се запази съотношението между отделните ДСГ, но парите на държавно ниво за заплащане на болничната помощ да са в рамките на гласувания бюджет“, коментира д-р Дренски.

Той посочи още, че системата на ДСГ е не само финансов инструмент, а и

много добър инструмент за контрол и повишаване на качеството

Самият факт, че лекарят не може да види в пациента „клинична пътека“, а вижда болния човек с неговото основно заболяване и придружаващи заболявания, е гарант, че качеството в болничната помощ се повишава, смята специалистът. „Целта на лекаря е да обхване целия период на грижа, всички страдания на пациента, както да профилактира заболявания, които могат да се появят вследствие на основното, така и да лекува придружаващите. Затова колкото по-пълно и обхватно се погледне пациентът, толкова и реимбурсирането е по-добро, защото ДСГ отчитат не само дейността, но и възраст, пол, придружаващи заболявания и т.н. Появява се и

контрол на качеството на изхода на лечебните заведения,

което към този момент не сме приложили“, подчерта той и отбеляза, че контролът на изхода проследява възстановяването на пациента в по-дълъг период и така за различните ДСГ може да се определи какъв резултат се очаква във времето.

Той отбеляза още, че с помощта на ДСГ при определяне кейс-микса на болницата пациентите със сложни и тежки заболявания могат да бъдат насочвани към определени болници, доказали се по отношение на съответните заболявания.

Системата на ДСГ съдържа в себе си и

добър инструмент за вътреболничен мениджмънт,

посочи д-р Дренски. По думите му с помощта на тази система болничният мениджър може лесно да набележи проблемни области, процедури и структури, които изразходват повече средства от средно приетото за дадената ДСГ. Освен това той може да види къде се намира спрямо другите лечебни заведения както по отношение на разходите за лечение, така и по отношение на качеството, което предлага съответното лечебно заведение, отбеляза специалистът.

Явор Дренски направи и кратко сравнение между клиничните пътеки и диагностично свързаните групи. Според него, клиничните пътеки не могат да отговорят детайлно от една страна на ограничените ресурси, а от друга – на многообразието от придружаващи заболявания, съчетанието между възраст, пол и конкретното страдание на пациента, което води до повече разходи на ресурси, недобро възстановяване средствата на болницата и предприемане на „непопулярни мерки“ от страна на мениджмънта.

Д-р Дренски отбеляза, че

клиничните пътеки изискват много сложна и недотам коректна отчетност –

изкривяват се диагнозите, пациентът върви по различна пътека, за да получи болницата повече пари и това след себе си води некоректна информация. Не разполагайки с коректна информация, здравните власти не биха могли да направят правилен разчет, правилно предвиждане не само на средства, но и на политики.

В заключение по отношение на ДСГ специалистът заяви: „Дори и да не са съвършен метод, това е най-добрият метод, който е открит досега“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
L#1b

Годт 19.05.2022 01:32:16

Комунета и ченгета не искат ДСГ, както и Фарма-мафията! Не може цяла Западна Европа плюс Полша и Чехия да работят с ДСГ, а на територията не! Отхвърлените като модул в цял свят клинични пътеки облагодетелстват перачите на пари, наричащи себе си частни собственици на болници като Пилето от Ст. Загора, политическите номади от държавните болници и Фарма мафията на Донев, Тиков и Каменов! Десетките лекари ще са роби на горните и само малцина кат Генчо, Петров, Мутафчийски и някои от прованса инвазивни кардиолози ще обират каймака! Онодената душа и тяло сабя не я сече, но и надежда за спасение не дава! Стойте си в кочинката и не коментирайте поне!

БЛС-Въоръжено Крило 19.05.2022 12:40:30

В кочинката сте тези ,които удобно не забелязвате ,че ДСГ изисква ТРОЙНО ФИНАНСИРАНЕ най-малко. Сигурно пак залагате ,че лекарят ще работи три пъти повече ,а ще му плащат три пъти по-малко. Защото обемът работа е много по-голям доколкото се покриват ВСИЧКИ СЪПЪТСТВАЩИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ПАЦИЕНТА, а не както при КП само диагнозата за която е приет А това чичките не го казвате ,нали ? ДСГ работи адекватно само в страни с ОСТОЙНОСТЕН ТОЧНО лекарски труд ,не в семашковската ви кочинка

Гост 19.05.2022 13:34:44

Aло, въоръженият с глупост от БЛС, ДСГ е създадена като инструмент за икономии на публични разходи бе, невежа, внимавайте какво си пожелавате!

Гост 20.05.2022 16:12:25

ГЛупако левичар, по-големи икономиии от тези правени от Семашковото ' здравеопазване' НЯМА. 30 години пак икономисватъе да не плащате на лекарите. сега сте се наточили на нов метод на НЕЗАПЛАЩАНЕ. ДСГ и Семашко са несъвместими бе тулупи. Как ще плащате там с този смешен бюджет ? и си неграмотен -няма там икономии на публични разходи след като има по-голям дейности по диагностиката и лечението на пациента. Има по-адекватно и по-добро здравно обслужване ,но то няма как да е с по-ниски разходи бе чукундури, .Къде по-ниски разходи от Семапшко тъпаци....

Гост 19.05.2022 14:13:14

Икономията е майка на мизерията. Теб ще те лекуваме икономично т.е. мизерно.

Гост 19.05.2022 11:34:53

Там ДСГ са финансирани по европейски. Тук ще са финансирани по кадесарски.

Гост 18.05.2022 17:55:51

Професия Директор.

18.05.2022 16:44:43

Изключителни глупости говори този Дренски. Дори не е чел по темата.

Лекар 18.05.2022 15:28:47

Нали работеше в НЗОК защо не убеди толкова директори досега, че това е най- доброто, макар и несъвършено? От времето на д-р Букарев се търкаля тази тема. Всеки път се говори за ДСГ сякаш за пръв път го чуваме!

Гост 18.05.2022 15:26:03

Остойностяването на болничния продукт ли определя цената му или търсенето? Тъй като това е разликата между Съветския съюз и Запада? Разбирачи

Гост 18.05.2022 14:47:31

Еми не е точно така, д-р Дренски

Гост 18.05.2022 14:37:57

Опитал се е да преразкаже това, което е чел за ДСГ. Не съвсем точно, разбира се...

Гост 18.05.2022 14:00:10

Поредния празнодумец и нищоправец!


Всичко за коронавируса
Още новини
Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас
26.06.2022 13:57:27

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас. Това съобщи за Нова телевизия главният държаве ...

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към
26.06.2022 10:54:28 Невена Попова

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към "Пирогов" започна още като студент

Д-р Александър Стефанов завършва медицина в Медицински университет - гр. Варна през 2016 г.В ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...