Неделя, 17 Октомври 2021
14
апр
 

Д-р Татяна Апостолова: Работим с пълен капацитет, пациентите имат нужда от нас

Вторник, 14 Април 2020 | 13:48:25 Елена Цветкова


Сдружение „Спри рака” с подкрепата на Портал на пациента – https://www.portalnapacienta.bg/стартира Национална

Сдружение „Спри рака” с подкрепата на Портал на пациента – https://www.portalnapacienta.bg/стартира Национална благотворителна кампания „Да помогнем на най-уязвимите!”. Всеки, който иска да помогне, може да го направи на банковата сметка на сдружение „Спри рака” BG11DEMI92401000169397. Мисията е да се съберат средства за дезинфектанти, за защитни средства – маски, шлемове, ръкавици, облекла, както и за тестове за COVID-19. Те ще бъдат закупени и предоставени на онкологичните отделения и комплексни онкологични центрове. Така ще се гарантира и на пациентите, и на медицинските екипи, че няма да се заразят по време на лечение.

За това как е организиран лечебният процес на пациентите с рак по време на извънредното положение в отделението по медицинска онкология на УМБАЛ „Пълмед” Пловдив разказва завеждащият отделението д-р Татяна Апостолова.

Д-р Апостолова, как функционира вашето отделение по медицинска онкология в условията на извънредно положение?

Нормално е да има известно напрежение сред пациентите заради страха от заразяване с Ковид-19. В отделението ни съществува практика да контактуваме с болните по телефона след изписването им поради особеностите на заболяването и специфичната терапията, която провеждат. Обясняваме им какви мерки сме предприели за предпазване от инфектиране и колко е важно да продължат терапията си в условията на извънредно положение. Разясняваме колко е важно да идват с маски и ръкавици, които могат да закупят от аптеката близо до болницата.

Приемаме всички пациенти по график, както сме ги планирали. Никого не сме върнали. Приемът в отделението е организиран така, че да се избегне струпването на хора. Спазваме всички мерки за безопасност в тази обстановка. Помещенията се дезинфекцират по-често от обичайния режим. Още при приемането на пациента,  целенасочено разпитваме за грипоподобни симптоми, мерим температура и правим кръвни изследвания. Досега не сме имали пациент със съмнение за  коронавирусна инфекция. В случай  че някой от хоспитализираните прояви симптоми, имаме болнична стая, в която да бъде изолиран.

Стремим се по всякакъв начин да успокоим пациентите, защото психологическата обстановка е напрегната. В нашата болница е спокойно и противоепидемичните мерки са добре организирани.

Има ли пациенти, които са си спрели терапията от страх да не се заразят с Ковид-19?

Ние не препоръчваме прекъсване на терапията. Но някои пациенти казват, че са затруднени да дойдат в момента и питат за колко време може да отложат лечението си. Обясняваме им, че терапията може да се отложи за седмица, две, в определени случаи и три. Желателно е тя  да продължи по план, защото онкологичното им заболяване може да прогресира. Особено при пациенти в четвърти стадий всяко отлагане е възможно да намали контрола над онкологичното заболяване.

Има, макар и рядко, болни, които по свое желание спират лечението си, въпреки нашите обяснения. Спазваме обаче плановия прием и работим с пълен капацитет. При 22 легла в отделението в момента имаме 22-ма хоспитализирани. При част от пациентите ни се прилагат еднодневни режими на лечение. За тях сме създали организация да бъдат на максимално разстояние един от друг и да не са повече от двама или трима в едно помещение.

Персоналът на клиниката снабден ли е със защитни средства?

От болницата ни осигуриха по три маски за многократна употреба. Ръкавици към момента има. Маските обаче са недостатъчни, защото трябва да се сменят на два часа. Затова започнахме да си купуваме. На нас не са ни необходими  предпазни облекла, с каквито работят колегите, които лекуват заразени с Ковид-19 пациенти. По-подходящи и удобни в нашата работа са облекла за еднократна употреба.

Как гледате на инициативата на Сдружение „Спри рака” да дари предпазни средства за персонала и за пациентите на онкологичните отделения?

Инициативата е чудесна. Много се радвам, че някой се е сетил за нас и пациентите ни. Ще е облекчение да получим дарение от маски и облекла за еднократна употреба. Разбира се, важни са и тестовете за Ковид-19. Това ще намали значително напрежението у персонала. От полза биха били и допълнителни дезинфектанти за ръце и предпазни гелове.

Персоналът тестван ли е за коронавируса?

Досега не е организирано целенасочено изследване на всички работещи в отделението. Ако някой от персонала прояви грипоподобни симптоми, може да се изследва по всяко време и да се изолира в къщи. Екипът е мобилизиран и не мисли за рисковете, защото знае, че нашите пациенти имат нужда от нас. Те не могат да чакат дори месец.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
E8gp


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
15,7% положителни проби, 43 починали
17.10.2021 00:32:21

15,7% положителни проби, 43 починали

1857 са новодиагностицираните с COVID-19 при 11 811 теста, което прави 15,7% положителни проби. Т ...

Д-р Ели Иванова: Кампаниите за превенция на сколиозата трябва да срещнат широка обществена подкрепа
16.10.2021 11:37:26 Невена Попова

Д-р Ели Иванова: Кампаниите за превенция на сколиозата трябва да срещнат широка обществена подкрепа

Д-р Ели Иванова, д.м. е ортопед и травматолог в Отделението по детска ортопедия и травматолог ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...