Петък, 02 Декември 2022
20
юли
9
 

Д-р Дечев: Ако предложенията ми бъдат приети, НЗОК ще завърши 2019 г. без дефицит

Петък, 20 Юли 2018 | 13:32:25 Надежда Ненова
9

Ако предложенията ми бъдат подкрепени от депутатите и приети от Надзора на НЗОК, се наемам 2019 година да бъде първата от финансова гледна точка, която НЗОК ще завърши без дефицит. Това каза от парламентарната трибуна новият управител на Здравната каса

Ако предложенията ми бъдат подкрепени от депутатите и приети от Надзора на НЗОК, се наемам 2019 година да бъде първата от финансова гледна точка, която НЗОК ще завърши без дефицит. Това каза от парламентарната трибуна новият управител на Здравната каса д-р Дечо Дечев преди гласуването днес в парламента. Той подчерта, че ще спази срока от 3 месеца, в които да предложи детайлни мерки в направленията на бюджета, в които той е провален - в лекарствената политика, за скъпоструващи медикаменти и за онкологията, в контрола и за медицински изделия.

Д-р Дечев отново заяви, че ефикасност и ефективност са принципите, на които ще се гради новата лекарствена политика. „За да има равнопоставеност, всички потребители на системата в един фонд ще получават еднакво финансиране, което покрива лечение по международните критерии. Ако не им харесва това лечение, те ще взимат парите си от фонда и ще доплащат за избраното от тях лечение“, каза той.

По думите му лекарствената политика ще се гради на принципите ефикасност и ефективност. „Внушенията, че се предвижда плащане на отделни лекарства, като се изключат иновативни, са неверни. Не е казвано такова нещо, никога не е предлагано. Дори да се намекне за това ще предизвика реакцията на пациентите“, уточни д-р Дечев.

„Д-р Дечо Дечев има пълната ми подкрепа, както и тази на екипа ми. Надявам се заедно да реализираме новия модел в здравеопазването“, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след избора на д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК. „Той познава и добрите, и лошите неща в системата, и ще ги реши в рамките на компетентциите си. Познавайки неговите професионални и управленски качества, смятам, че д-р Дечев ще отговори на огромните очаквания на българското население да се справи с една изключително сложна система в един изключително сложен момент“, каза министърът.

По-рано по време на дебатите депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов каза, че парламентарната му група ще подкрепи кандидатурата на д-р Дечев за управител, но това е доверие в аванс. „В този случай убедено ще го подкрепим, защото неговият профил е носител на сериозна експертиза. Доверието ни обаче е в аванс, защото не сме убедени, че концепцията му може да бъде реализирана от сегашното управляващо мнозинство. Нужни са законодателни промени, а една част от мерките са твърде непопулярни. Призоваваме го и надзорния съвет да търсят надпартиен консенсус“, заяви д-р Адемов.

Той допълни, че когато отиде в кабинета си в НЗОК, д-р Дечев ще види на вратата табелка „управител с вързани ръце“, тъй като законодателството отдавна е прехвърлило правата за разгръщане на мениджърските умения от управителя на Касата към Надзорния съвет. „Вие няма да имате никаква възможност да подберете екип, за да реализирате идеите си“, заяви той и като пример даде бързината, с която са направени атестациите на директорите на РЗОК.

„Сигурно регионалните директори са постигнали добри резултати за ДМС, но е странно, че не се изчака два дена, за да види и новият управител как се оценяват кадрите. Никак не ми се ще д-р Дечев да бъде поредния управител, жертва на законодателството. Ако до един месец не започнете да управлявате НЗОК, след това тя ще започне да ви управлява, а при такава ситуация нещата никога не са добри“, каза още д-р Адемов. Д-р Дечев коментира атестациите на директорите на РЗОК с думите: „Направени са опити да се бетонират позиции, не съм изненадан от това“.

Доц. Георги Йорданов заяви, че БСП няма да подкрепи кандидатурата на д-р Дечев, не защото се съмняват в професионалните му качества, а защото позицията на управител е обезвластена. Той подчерта, че за да се избегне това, БСП е предложила да се промени първо статутът на управленските органи на Касата и след това да се избере управителят. „Това предложение за съжаление не беше прието, но ще направим необходимото да го внесем отново“, каза доц. Йорданов.

Депутатът от БСП проф. Георги Михайлов уточни думите на колегата си, като заяви, че парламентарната му група ще упражни правото си да не гласува, а не да не го подкрепи. „Обединението на Комисията за лечение в чужбина и Фонда за лечение на деца го приветстваме, но смятаме за ненужно отиването му в Касата“, каза проф. Михайлов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
95Gp

Гост 26.07.2018 01:36:49

От един пич 26.07.2018 01:32:47 Писмотона проф. Плочев, което се тиражира непрекъснато във форумите беше пуснато от бившата секретарка на Плочев - Силвия, когато той самият черпи с уиски и с някои други неща НС на НЗОК, че ще го освобождават.Пълно падение.Абе пич .......това са неща, за които има свидетели и тези неща са доказуеми, а не както се пише във форума на едро кой и какво и всякакви глупости.Това, за което пиша са доказуеми неща.

Аз 25.07.2018 15:37:32

Цялата система е конструирана така , че на всички са ни вързали ръцете.И ПИМП и СИМП и БП . Лимити , указания , указания на указанията ,критерии ,алгоритми ,регулации и т.н. Краен резултат - най- висока смъртност и демографска катастрофа.Вържи ръцете на някой ,пък после му изисквай качествен продукт. Пълен майтап.

ПОТЕНЦИАЛЕН ПАЦИЕНТ 21.07.2018 23:08:23

Този парашутист въобще не е в час!

Гост 21.07.2018 17:03:09

Първата, която трябва да разчисти Дечо е шуменската изкукала психиатърка, която се беше взела много на сериозно и дори си се представяше в стола на управителя. Добре, че се намериха здрави сили в ГЕРБ та се отказаха да я коронясат...

doktor 20.07.2018 18:26:18

Ако поне намали броя на касите и махне пенсионерите,ще сме с благодарност!

Диана 20.07.2018 18:39:23

Кронев е пенсионер,вън от касата.

Доктора 20.07.2018 16:33:49

А,другите Здравни Каси по света,като имат дефицит,да не би здравеопазването да е по-лошо?

Хм 20.07.2018 15:51:20

Обещавал 2019 да е без дефицит!!! Че то поне последните три бюджета на касата са все с излишък, та не виждам какво постижение е спазването на това обещание?! Или на новият управител му е убегнала тази подробност за касовите бюджети за 2015, 2016 и 2017?! А иначе много добре познавал системата?!

Гост 20.07.2018 15:14:28

Ще реанимираме Семашко! Ураааа!!!! Белким стане "БГ- Франкенщайн"..пу да ви е*а..


Всичко за коронавируса
Още новини
ВМА посрещна 131-вата си годишнина без дългове
01.12.2022 17:32:56

ВМА посрещна 131-вата си годишнина без дългове

Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза тържествено 131-вата годишнина от създаването си. Церемо ...

„Пълмед“ с безплатни прегледи и тестване за кожни алергии
01.12.2022 17:16:13

„Пълмед“ с безплатни прегледи и тестване за кожни алергии

В рамките на европейската кампания за профилактика на професионалните кожни заболявания Healthy s ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...