Понеделник, 06 Декември 2021
03
септ
4
 

Д-р Иван Маджаров: Касата за първи път призна, че трябва да плати надлимитна дейност

Вторник, 03 Септември 2019 | 11:23:07
4

„За първи път Надзорният съвет на НЗОК преди месец призна, че рано или късно ще дойде време да се заплати цялата извършена дейност за лечението на пациенти или т.нар. надлимитна дейност от 2015 до 2018 г. включително, която е отчетена, но незапла

„За първи път Надзорният съвет на НЗОК преди месец призна, че рано или късно ще дойде време да се заплати цялата извършена дейност за лечението на пациенти или т.нар. надлимитна дейност от 2015 до 2018 г. включително, която е отчетена, но незаплатена от Касата. За първи път Надзорният съвет призна, че тази дейност ще бъде платена, но с формулировката „за тези, които са спечелили делата“. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Bulgaria ON AIR.

Припомняме, че на заседанието си от 24 юли Надзорния съвет на НЗОК взе решение да изплати надлимитната дейност на лечебните заведения, които са спечелили делата си срещу Касата и на трета инстанция. Това плащане касае само няколко лечебни заведения, предимно държавни, за които съдът се е произнесъл окончателно. Тогава надзорниците се отказаха от идеята да се споразумяват с лечебните заведения, за да не се налага Касата да плаща и лихви за извършената от тях, но незаплатена дейност.

По думите му това е още по-лошо, защото реално се признава, че има извършена, но незаплатена дейност, а същевременно тази дейност няма да бъде заплатена за всички общински и областни болници, които не са имали възможност да заведат дела.

„За първи път тази година не само, че няма да има преразход в болнична помощ, а се очертава да има и неусвоени средства към 31 август в немалък размер. Затова настояваме да се мери с еднакъв аршин, такива пациенти са лекувани във всички болници, не само в тези, които са спечелили дела и най-вече настояваме пари за здраве да не се харчат за съдебни такси. Сега към наличните 150 млн. лв., които трябва да бъдат изплатени на българските болници, с таксите ще набъбнат към 200 млн. лв., а може и повече“, каза д-р Маджаров.

„Не искаме актуализации, има достатъчно пари. Тези пари са гласувани с бюджета на НЗОК за 2019 г., не са усвоени към момента, с тях спокойно могат да бъдат заплатени тези дейности. Трябва да се започне изплащането от 2015 и 2916 г., като това ще даде глътка въздух на болниците. Можем да сключим споразумение, че при такъв излишък и неусвоени средства, ще бъдат изплащани и следващите години“, допълни още д-р Маджаров.

Председателят на БЛС коментира исканията за увеличение на заплатите в сферата на здравеопазването и протестите на медицинските сестри заради неизпълнените им искания.

„Когато говорим за заплати, трябва да говорим само за тези дейности, които са отговорност на държавата - спешна медицинска помощ, детски градини, ясли, училища. Останалата част от здравеопазването от 30 години работи на съвсем друг принцип – там не разчитат на гарантирана заплата от някой министър било то здравеопазването или социалните грижи. Заплатите там се формират от приходите на лечебното заведение или практиката на общопрактикуващия лекар. Затова ние от БЛС отстояваме интересите на всички, работещи в сферата. Когато говорим за преговори по рамковия договор, когато настояваме да се повишават цени на клинични пътеки или процедури и прегледи. Заплатите се формират в лечебните заведения, така че тези искания за еднакви заплати на всички, независимо къде се намират и къде работят за мен е нещо, което ни връща назад“, каза той.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4d5Q

ГОЛАТА ИСТИНА 04.09.2019 09:16:23

СЕГА НЕКА ВСИЧКИ ДА СЪРБАМЕ ПОПАРАТА НА МОСКОВ. КОГАТО СЕ ПРАВЕХА ПРОТЕСТИ СРЕЩУ МОДЕЛА МОСКОВ, ПОЧТИ НИКОЙ НЕ ИЗЛИЗА НА ПРОТЕСТИ. А ИМАШЕ ДОСТА ТАКИВА. А И НЕ СЪМ ПРОЧЕЛА И НЯКОЙ СЕГА ДА ГО ОБВИНЯВА ЗА ТОВА. МНОГО БЪРЗО ЗАБРАВИХА МЕКЕРЕТО МОСКОВ. КАКВО СТАНА И С ДЕЛАТА ЗА ВАКСИНИТЕ. ЖУРНАЛИСТИТЕ МЪЛЧАТ. Е, КАКВОТО СМЕ СИ НАДРОБИЛИ ТОВА ЩЕ ПОХАПВАМЕ.

Лъчко Акъла 04.09.2019 00:01:04

Тоя ....постоянно ръси глупости.... Ной ще ми обяснява кай кум , кай сват....!! Има късмет че лекарите са едно от най заспалите и инерционни съсловия които се продават евтино и са се свили като охлюви..... Иначе този отдавна да е изял тоягите.......

Лекар 03.09.2019 18:09:54

Айде пак коментари от фармаписачите. Собствената политика е да плаща само за лекарства. А докторите и медицинския персонал да духат супата

Гост 03.09.2019 11:59:00

Касата отдавна го е признала - безлимитно и безконтролно лечение . Трябва да следва собствената си политика .


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Турция: Здравни синдикати организират стачки заради ниски заплати и лоши условия на труд
06.12.2021 17:10:13

Турция: Здравни синдикати организират стачки заради ниски заплати и лоши условия на труд

Два турски синдиката, представляващи повече от 250 000 работници, заявиха, че ще предприемат стач ...

Уебинар за COVID ваксините организира НСОПЛБ
06.12.2021 16:45:43

Уебинар за COVID ваксините организира НСОПЛБ

Неочакваната поява и въздействие на новия вирус SARS-CoV-2 и предизвиканата от него болест &ndash ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...