Неделя, 17 Октомври 2021
12
септ
8
 

МЗ заявили, че няма да има рамков договор

Д-р Иван Маджаров: Не можем да си позволим да се връщаме пак към административно здравеопазване

Доплащането трябва да бъде поето от обществени фондове, а не от пациента, каза Пламен Таушанов

Сряда, 12 Септември 2018 | 10:08:15
8

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е представил теоретичен модел, в чиято основа прозира отмяната на договорното начало. Това каза пред БНТ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по повод предложенията на промени на здрав

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е представил теоретичен модел, в чиято основа прозира отмяната на договорното начало. Това каза пред БНТ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по повод предложенията на промени на здравноосигурителния модел, които бяха представени пред съсловните организации в понеделник.

„Това, което беше завоевание преди 18 години при създаването на Здравната каса. Тогава въведохме здравноосигурителния модел и премахнахме административното здравеопазване, за което всички помним, че доведе до липса на лекарства, липса на бельо, стара апаратура, незаинтересован персонал. Това нас най-много ни притеснява, защото договорното начало само по себе си осигурява освен договор и отговорност от отсрещната страна. Това са лекарите, които изпълняват тази част от задълженията да обслужват и да лекуват пациентите“, каза д-р Маджаров.

„На срещата със здравния министър в понеделник попитахме къде е нашето място и ни беше отговорено, че няма да има рамков договор. Разбрахме се обаче да дадем нашите предложения къде виждаме своето място в законодателните промени и ни увериха, че ще бъдат приети. Въпреки това съм длъжен да алармирам, защото не можем да си позволим след 18 години да се връщаме пак към административно здравеопазване“, допълни още той.

Д-р Маджаров категорично заяви, че не Лекарският съюз е виновен за това безконтролно да се разрастват лечебните заведения, не той е виновен безконтролно да се раздува основния пакет при липсата на достатъчно средства,  за да се налага такава промяна. „Ние сме настоявали бързо да се въведе електронната система, защото когато плащаш за една дейност, трябва да можеш да я контролираш“, заяви той.

Единственото положително е, че министър се опитва да прави промяна в здравния модел от 10 години насам, каза членът на Надзорния съвет и председател на Асоциацията за закрила на пациентите Пламен Таушанов. По думите му в предложените модели от министър Ананиев има добри идеи, но не е правилно да се плаща допълнително от пациентите за здравна застраховка. „СЗО казва, че 44,2% от услугите се плащат кешово от пациента, а препоръката е тези плащания да не надвишават 15%. Разликата трябва да бъде поета от обществени фондове“, каза Таушанов.

Д-р Маджаров подчерта, че според министъра има една критичната линия, до която трябва да плаща държавата. „Тя е създадена с помощта на компютърно моделиране на база данните от миналата година за изплатените всички клинични пътеки, е установено, че линията около която най-често се плаща е 700 лв. Над 700 лв. са по-малкото количество пътеки. Коректното е да се кажа, че Касата смята да заплаща до 700 лв., а всичко, което е над тази сума – всяка диагноза, всяка пътека, да се заплаща от задължителните допълнителни фондове, които обаче трябва да имат поне 500 000 записани при тях граждани, за да бъдат донякъде сигурни застрахователи“, каза председателят на БЛС.

„Ние очаквахме да видим мерки спрямо неосигурените, а не допълнително натоварване на хората, които се осигуряват стриктно“, допълни д-р Иван Маджаров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
m65#

БЛС-Въоръжено Крило 13.09.2018 13:34:31

Изобщо не са противоположни интересите на лекарите. Така се подхвърлят спекулации по комунистическите наръчници от Симеоново за борба с интелигенцията Всички лекари искат достойно заплащане и не се опитвайте да пробутвате ченгесарските стратегии с разделяне на съсловието. Аз като ОПЛ нямам никакъв противоположен интерес един хирург или невролог да не взема добро заплащне. Не ни интересува и бюджетната рамка за да се дърпаме за нея. Ако един преглед струва 80 лева , а НЗОК заплаща 20 ллева ОСТАНАЛОТО ЩЕ СИ ГО ПЛАЩАТЕ КЕШ. Къде има противопложни интереси между лекарите ?

БЛС-Въоръжено Крило 13.09.2018 13:27:29

„СЗО казва, че 44,2% от услугите се плащат кешово от пациента, а препоръката е тези плащания да не надвишават 15%. Разликата трябва да бъде поета от обществени фондове“, каза Таушанов. ' Абе чугун парите в 'обществените фондове ' са пак от вносителя гражданин ,не са от Космоса. Каквото си внесеш и платиш това ще ползваш. Така,че дали средствата за плащане на здравни услуги са от джоба кеш или от вноски все тая. ВСЕ ТРЯБВА ДА ДАВАТЕ ПАРИ ако искате здравеопазване в България.

Гост 12.09.2018 15:31:29

Голем tashak.

999 12.09.2018 13:29:59

Свиквайте спешен извънреден събор. Това подхвърляне на откъслечни идеи не решава проблеми, а създава напрежение. Не виждам нищо положително от посоченото до тук. Единственото, което е сигурно е невежеството в УС на БЛС и дълбокото неразбиране на здравната система от страна на министъра. Прозират и известни уклони към геноцид по финансови критерии, защото повечето от хората, лекувани по пътеки по-скъпи от 700 лева са с реална опасност за живота. Те не са привлекателни за фондове, организирани на търговски принцип. Държавата не можа да се оправи с една смотана Гражданска отговорност и набута маса шофьори. Дали и как ще се справи със сигурността на здравното застраховане? Когато човек не знае какво да прави /какъвто е случая/ е по-добре нищо да не прави. Самоцелни рискове заради случайни хрумвания на случайни хора могат да съсипят окончателно системата.

Гост 12.09.2018 12:55:51

Защо никой не говори за премахване на лимитите?

GP 12.09.2018 11:48:46

„Ние сме настоявали бързо да се въведе електронната система, защото когато плащаш за една дейност, трябва да можеш да я контролираш“, заяви той. Ето това е. За това са глухи всичките управници .

Компетентен 12.09.2018 11:04:39

По принцип съм съгласен с колегата, но той не отчита,че понеже всички лекари са в БЛС, общ вектор не може да има. Лекарите в частния сектор, личните, общинските и областните имат различни интереси . По добре БЛС да се занимава с общите неща като лекарските камари, а субгрупите да се обединят в сдружения, които да им бранят интересите, понеже често са противоположни

Никодимчо 12.09.2018 11:00:40

Тотален хаос и безумие са и двата модела на крадливия комунист Киро.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
15,7% положителни проби, 43 починали
17.10.2021 00:32:21

15,7% положителни проби, 43 починали

1857 са новодиагностицираните с COVID-19 при 11 811 теста, което прави 15,7% положителни проби. Т ...

Д-р Ели Иванова: Кампаниите за превенция на сколиозата трябва да срещнат широка обществена подкрепа
16.10.2021 11:37:26 Невена Попова

Д-р Ели Иванова: Кампаниите за превенция на сколиозата трябва да срещнат широка обществена подкрепа

Д-р Ели Иванова, д.м. е ортопед и травматолог в Отделението по детска ортопедия и травматолог ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...