Сряда, 04 Август 2021
02
юни
7
 

Д-р Иван Кокалов: Законно никой не може да плати т. нар. надлимитна дейност

КНСБ отново поиска защитени болници

Петък, 02 Юни 2017 | 11:40:23
7

У нас трябва да има лечебни заведения със защитен статут. Тази стара идея бе повдигната отново от КНСБ преди началото на конференция „Европейски социален диалог в здравеопазването. Предизвикателства в България“. Част от болниците тр

У нас трябва да има лечебни заведения със защитен статут. Тази стара идея бе повдигната отново от КНСБ преди началото на конференция „Европейски социален диалог в здравеопазването. Предизвикателства в България“.

Част от болниците трябва да са със статут на защитени, посочи вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов. Според него държавата трябва да създаде отделен фонд, който да е насочен към подпомагане на структури, които не могат да се справят сами. Подобен модел, обясни той, съществува в САЩ, където определени лечебни заведения са със специален режим на дотация.

Най-зле у нас са общинските болници, изтъкна в тази връзка вицепрезидентът на синдикалната структура.

Д-р Кокалов коментира и проблема със заплащането на медицинския труд, като посочи, че то трябва да е в съотношение 1:2:3 въз основа на минималната работна заплата и квалификацията на персонала. Той отбеляза, че възнагражденията на медиците у нас остават най-ниски спрямо тези на колегите им в Европа и даде за пример факта, че в Германия те са 10-15 пъти по-високи отколкото у нас.

По повдигнатия отново дебат за лимитирането на бюджетите на лечебните заведения, както и проблема, касаещ конкретно „Пирогов“, д-р Кокалов коментира пред Zdrave.net:  “Когато смениха Закона за здравното осигуряване, само ние, синдикатите, казвахме, че е неправилно. Преди касата заплащаше за здравни услуги, тоест, колкото сте си изработили.  Сега касата купува здравни услуги – тя от „Пирогов“ е закупила за толкова пари толкова услуги. За всичко останали те трябва да си намерят начин да ги финансират. Това не е лимит – касата е закупила определени услуги, които са ограничени и са в рамките на някакви пари“, категоричен бе той, като допълни, че законно никой не може да плати т. нар. надлимитна дейност.

Конкретно за „Пирогов“ той посочи, че тя трябва да е с определен статут и финансиране от държавата. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LnBT

Гост 03.06.2017 16:22:40

Единственото което направи кокала, чрез присъствието си в надзора вечно, е да спаси от уволнение страшимир генев по времето на цеков. И разбира се благодарение на това си мъдро действие на несменяемия синдикалист в надзора на касата, страшко си спи и дерибейства и до днес като директор на болничния контрол в нзок.

риторинчо 02.06.2017 19:38:55

То и без "защитен статут", надзорниците на касата за поредна година одобряват по целесъобразност и изключение сключването на договори с предимно общински болници, които са в невъзможност да покрият нормативни изисквания за персонал! Само, че тогава се пита - защо за това може да се нарушава закона, а не може целесъобразно и по изключение да се плати надлимитната?! Все пак целесъобразността е една и съща и в двата случая - подсигуряване на качествена, своевремeнна и достъпна медицинска помощ. А относно "Пирогов" - нима ВМА, която наред с приходи от касата се дотира най-малко от още две места - МЗ и МО, е в по-цветущо финансово състояние?! А относно лимитите - то и законно години наред, ЗЗО забраняваше в НРД да има изисквания за "максимален брой извършвани дейности и разпределение на квоти за изпълнителите на такива дейности в специализираната извънболнична и в болничната помощ; ограничение в обема и разпределение на извършваните дейности между лечебните заведения". Но с юридически акробатики от рода на изопачаване на законови разпоредби с подонормативчета, изпълнени с фрапиращи разминавания и неточности, но най-вече с финтиращи термини като прогнозни бюджети, индикативни стойности, регулативни стандарти и пр. многозначности, касата лимитираше "договорните" си партньори!

БЛС-Въоръжено Крило 02.06.2017 18:23:30

На всеки митинг на болшевиките тези са там със знамена до другарката Нинова. Целта на тези червени подлоги е не да защитят персонала на тези болници, а да осигурят безплатното здравеопазване на пролетарската сган. За това е този тъжен плач.

Todorov 02.06.2017 12:48:20

От кого защитени, Кокалов, от закона, от правитеството или от бедствия и аварии

02.06.2017 12:47:02

Тъпи комунистически г@зове! Скоро няма да има кой да ви работи ангария, проклетници! Ходете при Маджо и Пашата да ви оперират.

Гост 02.06.2017 11:54:31

Ха-ха-ха смешки, всъщност комунистическите синдикати като КНСБ са една от причините за ниското заплащане на медицинския персонал. Те паразитират навсякъде по структурите на управление на здравеопазването без да имат място там и са първи помагачи на комунистическите правителства в отдалечаване на системата от европейските практики. Сега пак си заитават държавнте кочинки , където смятат за основен източник на членския внос и потока мангизи за издръжката на няколко тулупи с титла 'д-р'

Доктора 02.06.2017 15:12:19

Закупува?Какви са цените на мед.услуги,които закупува,при стоматолозите е ясно,а при нас медиците?Как можеш да купиш нещо,без да му знаеш цената!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Доц. Силви Кирилов е предложението за здравен министър на ИТН
03.08.2021 18:00:28

Доц. Силви Кирилов е предложението за здравен министър на ИТН

Доц. Силви Кирилов е изборът на мандатоносителя за съставяне на правителство - партията на Слави ...

382,5% е увеличението на пациентите по КП 104 през 2020 г.
03.08.2021 17:02:18 Надежда Ненова

382,5% е увеличението на пациентите по КП 104 през 2020 г.

3 286 431 са отчетените и заплатени дейности за 2020 г. на обща стойност 2 237 730 774 лв., става ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...