Сряда, 17 Август 2022
29
юни
 

ЕMA обсъжда разширени показания на ваксина, за да се използва и срещу маймунска шарка

Възможно е като временна мярка да бъде разрешен внос на ваксината от САЩ

Сряда, 29 Юни 2022 | 09:31:02


Комитетът по лекарствата в хуманната медицина (CHMP) на Европейската агенция по лекарствата (EMA) започна преглед на данните с цел разширяване на показанията за приложение на ваксината срещу едра шарка Imvanex и включване в тях на маймунската шарка, съ

Комитетът по лекарствата в хуманната медицина (CHMP) на Европейската агенция по лекарствата (EMA) започна преглед на данните с цел разширяване на показанията за приложение на ваксината срещу едра шарка Imvanex и включване в тях на маймунската шарка, съобщи пресслужбата на лекарствения регулатор.

Понастоящем Imvanex е разрешена в ЕС за превенция на едра шарка (вариола) при възрастни. Тя съдържа жива модифицирана форма на вируса vaccinia, наречена „vaccinia Ankara“, която е свързана с вируса на едрата шарка. Поради значителното сходство между вируса, причиняващ маймунската шарка, и вируса, причиняващ едра шарка, се приема, че ваксината може да се използва като ефективна за превенция на инфекцията, която става все по-актуална, особено в Европа.

Решението за започване на този преглед се основава на резултати от лабораторни изследвания (неклинични данни), които предполагат, че ваксината задейства производството на антитела, които са насочени към вируса на маймунската шарка и може да помогне за защита срещу болестта.

В момента доставките на Imvanex са много ограничени в ЕС.

Imvanex се предлага на пазара в САЩ под търговското наименование Jynneos, където е разрешен от регулаторните власти за превенция както на маймунска шарка, така и на едрата шарка.

Специалната група за спешни случаи (ETF) на EMA препоръча Jynneos да може да се използва за осигуряване на защита срещу маймунска шарка в ЕС.

Работната група даде този съвет в подкрепа на националните органи, които могат да решат като временна мярка да бъде внесен Jynneos от САЩ с оглед на нарастващите нива на заразяване в ЕС, уточняват от регулатора.

ETF обърна внимание на заключението на Американската администрация по храните и лекарствата FDA, че за ефикасността на Jynneos в превенцията на болестта на маймунската шарка може да се съди по антителните отговори срещу вируса на ваксината в клинични проучвания.

В допълнение проучвания върху животни, в това число примати, показват, че ваксината защитава животни, които са били изложени на вируса на маймунската шарка, и повишава съществуващия имунитет, предизвикан от по-ранни поколения ваксини срещу едра шарка.

Най-често съобщаваните нежелани реакции при Jynneos са болка, зачервяване, подуване, сърбеж и втвърдяване на мястото на инжектиране, мускулна болка, главоболие и умора.

Сега EMA ще оцени наличните данни, докато чака официално заявление за разширяване на употребата на Imvanex от компанията, която пуска на пазара ваксината. ETF вече е дала препоръки относно използването на Jynneos по време на процедурата за преглед на Imvanex, информират от EMA.

Работната група продължава да наблюдава огнището на маймунска шарка в Европа и е в тесен контакт с Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) и Европейския орган за готовност и реагиране при спешни здравни ситуации (HERA), както и с компаниите, които разработват и предоставят лекарства за предотвратяване и лечение на маймунска шарка, допълват от агенцията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
C9PW


Всичко за коронавируса
Още новини
Министър Меджидиев: Започваме работа по новите национални рамкови договори
16.08.2022 18:27:21

Министър Меджидиев: Започваме работа по новите национални рамкови договори

„Тази година трябва да бъдат подписани новите национални рамкови договори за медицински и з ...

Откриха обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра
16.08.2022 17:17:14

Откриха обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра

Откриха напълно обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра, съобщи БТА. Ремонтните дейности са ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...