Вторник, 26 Октомври 2021
29
авг
6
 

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов:

Медицинските стандарти унищожават общинските болници

Вторник, 29 Август 2017 | 12:16:52
6

"От над 400 млн. лева задължения на болниците в България общинските формират не повече от 15% от общата сума. Общинските болници обаче страдаме от това, че преди години бяха въведени едни медицински стандарти, които, уж за добро направени, започнаха по

"От над 400 млн. лева задължения на болниците в България общинските формират не повече от 15% от общата сума. Общинските болници обаче страдаме от това, че преди години бяха въведени едни медицински стандарти, които, уж за добро направени, започнаха полека-лека да унищожават общинските болници, защото се изисква от една болница, обслужваща например един 90-100-хиляден район, какъвто е нашият, да има непосилен брой лекари специалисти, и то тесни специалисти, които вече ги няма даже в някои окръжни болници." Това коментира кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов пред БНР по повод проблемите на местната общинска болница.

На извънреден брифинг председателят на Общинския съвет в града Теодор Шойлеков поиска оставката на управителя на карловската болница д-р Христо Пелев. Според Шойлеков Пелев не изпълнява оздравителния план на лечебното заведение, което е в тежко финансово състояние още от миналата година, правят се прекомерни разходи за външни услуги и медицински консумативи, хората от региона вече не посещават болницата, а медицинските специалисти продължават да напускат. Предстои ситуацията да бъде разгледана на сесия на местния Общински съвет, но преди това по настояване на кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов беше свикан Медицинският съвет на болницата.

„Председателят на Общинския съвет не е човек, който може да изразява мнението на целия Общински съвет. Какво ще реши Общинският съвет, ще видим в четвъртък. Той няма право да говори в публичното пространство, без да чуе мнението на началниците на отделения. Мога да кажа, че от 15 човека – членове на Медицинския съвет – с изключение на двама, всички други застанаха категорично зад доктор Пелев“, обясни д-р Кабаиванов.

По думите му тази година община Карлово е отделила около 120 хиляди лева за обновяването на отделението по хемодиализа в лечебното заведение. На предстоящата общинска сесия ще се разгледа предложение за допълнителна финансова помощ в същия размер, но общините също са в тежко положение, пък и нямат такъв бюджет.

„Два сериозни проблема трябва да спомена, за да стане ясна картината на общинските болници. Освен непосилните медицински стандарти, друга спънка пред общинските болници се явява липсата на остойностяване на труда на лекарите и медицинските сестри. Например в една клинична пътека, която е с цена от 2007 година - такива са клиничните пътеки, не са променяни, липсва стойност на труда на лекаря и на сестрата, и на санитаря, ако щете, на всички, които се занимават с един болен човек. По този начин не се гарантира нормално заплащане и има текучество на кадри. Крайно време е да се въведат диагностично свързаните групи, които ще донесат вече съвсем друго качество на медицинската помощ и съвсем друго заплащане“, допълни д-р Кабаиванов.

„С реновирането на отделението по хемодиализа очакваме увеличение на приходите, защото това е безлимитна дейност в един стохиляден регион. Ще закупим допълнително и апаратура, която ще помогне да се увеличат приходите от клиничните пътеки. Има някои резерви, свързани с разходната част и преговори с колеги хирурзи, за да започне работа хирургичното отделение“, завърши той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1twf

ЛЕКАР ОТ НИЗИНИТЕ/ Т.Е. "ОТ ТРЪСТИКАТА" 29.08.2017 21:59:32

Медицинските стандарти с техните изисквания за нива на компетентност са гаранция за качество на оказваната медицинска помощ и добри условия на труд за редовия лекар поемащ цялата тежест и отговорност, работейки до леглото на пациента. Отпадането на стандартите ще е от полза за алчните и раздути администрации и бордове на директори на здравните заведения, действайки на принципа "След мен ако ще и потоп" харчейки парите заработени от "шерпите" за тлъстите си заплати, вместо за модерна апаратура и подобряване условията на труд.

az 30.08.2017 14:46:55

Медицинските стандарти трябва да осигуряват европейски доходи на изпълнителите! А заработените от "шерпите" пари трябва да отиват единствено и само за техните заплати. Апаратурата е грижа на собственика на болницата!

лили 29.08.2017 15:58:39

Уважаеми г-н Шойлеков, категорично мога да Ви уверя в това, че ставащото във Вашата болница е резултат от несъстоялата се години наред здравна реформа , а за това не носи отговорност д-р Пелев. Разходите на лечебното заведение са потвърждение , че:1/ в болницата все още се лекуват пациенти и 2/ качественото им лечение струва пари .Пари ,които не могат да бъдат компенсирани от сегашната стойност на клиничните пътеки/т.е грубо казано "с трици маймуни не се ловят"/. Маймуните във всяка общинска болница са медицинския персонал , защото години наред се надяваха нещо да се промени. Сега получават никакво възнаграждение , заради убийствените стандарти да поддържат излишен брой лекари. На най -високо равнище напоследък се коментира, че здравеопазването в България е на високо равнище . Но никой не коментира, че това е за сметка на незаплатения труд на медицинските специалисти. Това, разбира се има предел и повратната точка вече настъпи. Както обичам да казвам " не можем да я караме вечно "на хипократова клетва".Пазете грижливо лекарите , лекарите- специалисти и още повече лекарите - мениджъри, защото мениджмънт в условия на недоимък си е наистина "висш пилотаж".

Гост 29.08.2017 13:30:22

обаче най ги мори това дето трябва в тях да работят хора с медицинско образование и дето трябва да лекуват хората

Гост 30.08.2017 14:47:54

Ше ги лекуват според заплатите!

Гост 29.08.2017 12:28:36

Пешковщината и гейберасщината не прощават на нищо. Парата е важна, парата!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Маджаров: Няма да позволим повече някой да се гаври с лекарите
25.10.2021 18:06:05 Надежда Ненова

Д-р Маджаров: Няма да позволим повече някой да се гаври с лекарите

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Zdrave.net Д-р Маджаров ...

БЛС: Парите на НЗОК не са собственост на Надзорния съвет или на управителя на Касата, за да бъдат разпределяни еднолично и под натиск
25.10.2021 17:39:35

БЛС: Парите на НЗОК не са собственост на Надзорния съвет или на управителя на Касата, за да бъдат разпределяни еднолично и под натиск

От Българския лекарски съюз (БЛС) настояват незабавно да им бъдат предоставени разчети за разпред ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...