Неделя, 28 Ноември 2021
20
окт
 

Комисарите Кириакиду и Урпилайнен:

„Екип Европа“ трябва да направи повече за равенството в областта на ваксините

Сряда, 20 Октомври 2021 | 13:15:07


Като „Екип Европа“ ние, и по-специално нашите държави членки, трябва да изпълним ангажимента си да помогнем на държавите с ниски и средни доходи, като до края на 2021 г. им предоставим над 250 милиона дози ваксини. Засега обаче държави

Като „Екип Европа“ ние, и по-специално нашите държави членки, трябва да изпълним ангажимента си да помогнем на държавите с ниски и средни доходи, като до края на 2021 г. им предоставим над 250 милиона дози ваксини. Засега обаче държавите членки са предоставили само около 50 милиона дози. Време е да положим повече усилия и да изпълним и този ангажимент. Комисията ще изпълни своя дял от него и до средата на следващата година ще мобилизира ресурси за ново дарение в размер на допълнителни 200 милиона дози ваксини. Това се казва в съвместната статия на комисаря по здравеопазването Стела Кириакиду и комисаря, отговаряща за международните партньорства, Юта Урпилайнен

Ето пълният текст на статията:

За да се преборим с пандемията от COVID-19, е необходимо да се ваксинира светът.

От самото начало на тази криза Европа се отнася изключително сериозно към своята отговорност към световната общност. Никога не сме поставяли ЕС пред останалите, напротив, от самото начало нашата принципна позиция е солидарност по отношение на ваксините и категоричен ангажимент до края на септември 2022 г. процентът на ваксинация в световен мащаб да достигне 70 %.

Засега обаче много държави с ниски и средни към ниски доходи все още се намират далеч от тази цел. Така например в Африка, близкия до нас континент, са ваксинирани само 4 % от населението.

Това ни изправя пред безпрецедентно предизвикателство, но заедно ние можем и трябва да го превъзмогнем.

Нашите държави членки са в състояние да допринесат значително за спасяването на човешки живот и за справянето с пандемията по света. Това се дължи в немалка степен на успеха на стратегията на ЕС за ваксините.

Ние създадохме разнообразен набор от ваксини, който включва над 4,2 милиарда дози безопасни и ефективни животоспасяващи ваксини. Те може да се ползват както от гражданите на ЕС, така и от хора от цял свят.

До момента на държавите — членки на ЕС, са доставени над 800 милиона дози ваксини срещу COVID-19, което даде възможност за пълна ваксинация на над 290 милиона граждани на ЕС.

Благодарение на духа на солидарност и съгласуваност ние изпълнихме обещанието си до края на лятото да ваксинираме срещу COVID-19 70 % от възрастното население на ЕС.

Освен това осигурихме достатъчно дози, така че да са налице необходимите количества за нашето население и да можем да помогнем и на други нуждаещи се.

ЕС и неговите държави членки, действайки колективно като „Екип Европа“, поеха ангажимент за равенство и солидарност при ваксинирането. В качеството си на глобален лидер в сектора на фармацията и на най-големия износител на ваксини ще продължим да помагаме на останалия свят. Досега сме изнесли половината от ваксините, произведени в ЕС, което се равнява на 1 милиард дози.

С финансова подкрепа в размер на над 3 милиарда евро ние сме начело и в световната инициатива COVAX, която има за цел да се осигури справедлив достъп до ваксини срещу COVID-19 в повече от 140 държави.

Като „Екип Европа“ ние, и по-специално нашите държави членки, трябва да изпълним ангажимента си да помогнем на държавите с ниски и средни доходи, като до края на 2021 г. им предоставим над 250 милиона дози ваксини. Засега обаче държавите членки са предоставили само около 50 милиона дози. Време е да положим повече усилия и да изпълним и този ангажимент. Комисията ще изпълни своя дял от него и до средата на следващата година ще мобилизира ресурси за ново дарение в размер на допълнителни 200 милиона дози ваксини.

В Европа сме на път към следпандемично възстановяване. Благодарение на подобряващата се здравна обстановка и облекчаването на ограниченията нашите икономики постепенно набират темпо: прогнозите сочат, че през 2021 г. брутният вътрешен продукт на ЕС ще се увеличи с 4,8 %, а през 2022 г. — с 4,5 %.

Това положение обаче все още не е стабилно. Пандемията не е отминала и глобалното възстановяване продължава да е неравномерно. Забавянето на глобалното ваксиниране повишава риска от поява на нови, по-заразни и по-опасни варианти на вируса.

COVID-19 не признава граници. Никой няма да е в безопасност, докато не бъдат защитени всички. Това не е клише. Става дума не само за морален императив, а за необходимост от гледна точка на общественото здраве и геополитиката.

Ние сме твърдо решени и занапред да улесняваме и да подкрепяме даренията. За да помогнем на държавите да планират ваксинирането, от особена важност е прозрачността по отношение на графиците за производство и доставка.

Единствено чрез увеличаване на ваксинациите в световен мащаб ще може да се възобновят пътуванията, икономиките отново да просперират и да живеем без да се страхуваме от COVID-19.

Освен даренията ние инвестираме в местното производство на ваксини и лекарства. Целта е да се отговори на структурните нужди в Африка, така че да се преодолеят затрудненията във ваксинационните кампании на този континент и да се засилят готовността и капацитетът за реакция.

На „Екип Европа“ се пада решаваща роля за насърчаването на световната солидарност по отношение на ваксините, за справянето с пандемията и за по-качественото възстановяване. Тук се включват укрепването на световната архитектура за здравна сигурност и повишаването на световната готовност за реакция при заплахи за здравето. Това е приоритет за нас и неразделна част от нашия Европейски здравен съюз.

Конкретен пример в тази насока е създаването на Европейския орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA), който ще допринася за международното сътрудничество и глобалната реакция при извънредни ситуации, свързани с бъдещи трансгранични заплахи за здравето.

Ние можем да победим пандемията само ако действаме с обединени сили.

Глобалното сътрудничество е единственият начин да се подготвим по-добре за подобни бъдещи предизвикателства.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nPkw


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
5% са положителните случаи, 47 са починали
28.11.2021 10:11:37

5% са положителните случаи, 47 са починали

1218 са новите случаи на коронавирус у нас, установени за последното денонощие при направени 25 0 ...

Записват в Наредба аптеките да получават по 4 лв. на рецепта за напълно реимбурсирани лекарства
27.11.2021 12:19:45

Записват в Наредба аптеките да получават по 4 лв. на рецепта за напълно реимбурсирани лекарства

Увеличението на средствата, които НЗОК ще плаща за всяко отчетено електронно предписание с предпи ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...