Понеделник, 06 Декември 2021
09
юли
1
 

1 415 пациенти са преминали за година през инвазивната кардиология в Смолян

Вторник, 09 Юли 2019 | 16:20:00
1

От юли миналата година до сега през Сектора по инвазивна кардиология към Кардиологично отделение на МБАЛ "Д-р Братан Шукеров"-Смолян са преминали 1 415 пациенти, съобщиха от лечебното заведение. От тях 144  - с остър инфаркт на миокарда, на които

От юли миналата година до сега през Сектора по инвазивна кардиология към Кардиологично отделение на МБАЛ "Д-р Братан Шукеров"-Смолян са преминали 1 415 пациенти, съобщиха от лечебното заведение. От тях 144  - с остър инфаркт на миокарда, на които е осъществена инвазивна процедура в първите часове. Най-младият пациент е на 29 години, а най-възрастният – на 98 години.

Секторът беше създаден с целева субсидия, предоставена от Министерството на здравеопазването. За апаратура и средства за ремонт са вложени 1 183 460,76 лв.

"Създаването на Сектора по инвазивна кардиология беше мечта на колегите и на пациентите в областта. В кардиологията времето е от особено важно значение. Спешните състояния налагат инвазивно лечение в първите часове. Така на 3 юли миналата година бе поставен първият стент. От тогава 24 часа в денонощието има на разположение инвазивен кардиолог и може да се извършват инвазивни процедури по всяко време. Преди пациентите пътуваха до Пловдив и се губеше така наречения "златен“ час, който е спасяващ човешкият живот. Ползата от създаването на този център е голяма за нашия регион и е пример как една инвестиция може да подобри здравеопазването в областта. Благодаря на всички, които са ни помагали и подкрепяли. Създаването беше сложен, дълъг процес, който накрая завърши успешно“, каза изпълнителният директор на болницата д-р Марин Даракчиев.

Апаратурата, с която е оборудван Секторът по инвазивна кардиология, е висок клас и има възможности да работи периферно-съдова и мозъчна патология. Затова и усилията на ръководството на здравното заведение ще бъдат насочени в тази посока да се търсят нови тенденции за развитие.

Началникът на Кардиологично отделение д-р Нина Шехова благодари на държавните структури, на кмета Николай Мелемов, на областната управа, на д-р Даниела Дариткова и на д-р Даракчиев. “Години наред транспортирахме болните до Пловдив, а тези, които оставаха тук, за съжаление можехме да ги лекуваме само по консервативен път. През 2017 година смъртността в отделението беше 1.47%, за 2018 - 0.6%, и за първото шестмесечие на тази година е 0.4%“, посочи д-р Шехова.

Екипите в Центъра за инвазивна кардиология са два – работят д-р Николай Илиев и д-р Окан Алиман. Специализираните медицински сестри са 4. В отделението са назначени на работа 5 медицински сестри, които миналата година завършиха образованието си в изнесеното обучение на МУ – София в Смолян.

„За нас е много важно да развием лечението на периферно-съдовите заболявания - конкретно на мозъчно-съдовите. Имаме обещанието на д-р Даракчиев и д-р Дариткова да въведем необходимата надграждаща апаратура, и се надявам в най-скоро време да имаме комплексно обслужване на сърдечно-съдовите заболявания, с което напълно ще се прекрати необходимостта да се пътува където и да е из страната. Бих казал нескромно, вече нашите пациенти идват от София и Пловдив да се лекуват тук при нас. В България лаборатория, която има над 1 000 пациенти се води за много сериозно работеща. Максимумът е около 2 000 пациенти за най-големите структури. Ние сме близо до най-големите“, каза д-р Николай Илиев.

„Огромно щастие е да създадеш нещо ново. Центърът надмина очакванията и прогнозите. Очакваше се, че потребността е много по-малка, а може да се окаже, че надвишава цифрите. Надявам се с д-р Илиев да разширим обхвата на патологията, която ще обгрижваме. Смолян ме привлече с магнетизма на мястото и хората. Патологията, която лекуваме не се отличава от национален или световен мащаб. Остава малко да се обогати с апаратури, които ще направят центъра международно-конкурентен“, допълни д-р Окан Алиман.

Председателят на Комисията по здравеопазването в парламента д-р Даниела Дариткова заяви, че МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ е пример сред останалите областни болници в страната. „Поставени при едни и същи условия лечебните заведения в страната от типа на болницата в Смолян имат различни резултати, което показва, че мениджмънтът на болницата и стратегията за развитието са изключително важни. На единият край са негативните примери на Ловеч и Враца, няма как да не ги спомена, а ние сме в положителната страна на палитрата. Това е кауза за всички нас, които сме се събрали да отчетем една година инвазивна кардиология, защото съзнаваме, че сме една от малкото области, които нямаме конкурентно частно лечение. Областната болница е стожерът и мястото, където всеки един пациент от областта, включително и туристите на Пампорово, могат да получат своевременна, качествена, спешна медицинска помощ на високо съвременно ниво“, заяви д-р Дариткова.

Гости на събитието бяха председателят на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, кметът на Смолян Николай Мелемов, зам.-кметът Марин Захариев, зам.-областните управители Адриан Петров и Владимир Гърбелов, директорът на ДФ „Земеделие“ Денислав Костов, началници на отделения и др.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yD9G

nikoj 06.01.2020 13:17:56

ako ne beshe Daridkova ot Smolyan???????


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Турция: Здравни синдикати организират стачки заради ниски заплати и лоши условия на труд
06.12.2021 17:10:13

Турция: Здравни синдикати организират стачки заради ниски заплати и лоши условия на труд

Два турски синдиката, представляващи повече от 250 000 работници, заявиха, че ще предприемат стач ...

Уебинар за COVID ваксините организира НСОПЛБ
06.12.2021 16:45:43

Уебинар за COVID ваксините организира НСОПЛБ

Неочакваната поява и въздействие на новия вирус SARS-CoV-2 и предизвиканата от него болест &ndash ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...