Вторник, 26 Октомври 2021
13
септ
3
 

122 болници са подали документи за финансиране по процедура „Мерки за справяне с пандемията“

Понеделник, 13 Септември 2021 | 17:12:26
3

Крайният срок за представяне на инвестиционните предложения по процедура „Мерки за справяне с пандемията“ по ОП „Региони в растеж“ е бил 21 юни, но документи са пристигали в Министерството на здравеопазването до края на месеца.

Крайният срок за представяне на инвестиционните предложения по процедура „Мерки за справяне с пандемията“ по ОП „Региони в растеж“ е бил 21 юни, но документи са пристигали в Министерството на здравеопазването до края на месеца. В указания срок са постъпили проектни предложения от 122 лечебни заведения за болнична помощ. Това се казва в отговор на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на въпрос на депутата от ИБГНИ Татяна Дончева относно подготовката на проекта по процедурата.

„Поради големия обем информация и констатираните множество пропуски и неточности в представените от лечебните заведения документи, Министерството на здравеопазването отправи искане до УО на ОПРР за удължаване на срока за подаване на проектно предложение по процедурата, което бе одобрено и към момента срокът е 29 октомври 2021 г.“, пише министърът.

Работна група е разгледала постъпилите от лечебните заведения проектни предложения и е изготвила анализ на допустимостта на предложените строително-ремонтни дейности и на документална обезпеченост на подадените предложения. Изготвен е и списък със заявената от лечебните заведения апаратура. „В резултат от това, през следващата седмица ще бъдат изпратени писма до ръководствата на лечебните заведения, за които са констатирани пропуски или недопустимост на предложените инвестиции със срок за отстраняването им и връщане на коригираните документи в Министерството на здравеопазването“, казва още министър Кацаров.

Успоредно с това е разработен проект на споразумение за партньорство, който ще бъде изпратен до кметовете на общините - принципали на общинските лечебни заведения. С подписването на споразумението ще се прецизират правата и задълженията на МЗ и съответната община по отношение на подготовката на проектното предложение, както и по време на изпълнението на проекта. Наличието на сключени такива споразумения е задължително условие за одобрение на проектното предложение от страна на Управляващия орган па Оперативна програма „Региони в растеж“.

Министърът припомня, че процедурата цели осигуряване на възможност за подпомагане въвеждането на специфични мерки за мобилизация на инвестициите в системата на здравеопазването в отговор на разпространението на COVID-19. Допустимите дейности по процедурата са насочени към осигуряване на подкрепа за болничната мрежа чрез реконструкция, проектиране и ремонтни дейности за обособяване на изолирани структури за лечение на пациенти с COVID-19 към болници, осигуряване на медицинско и немедицинско оборудване за структурите, създадени за лечение и грижи за пациенти с COVID-19, повишаване капацитета на центровете за трансфузионна хематология за диагностика на COVID-19 и внедряване на телемедицина с оглед редуциране на контактите на инфектираните с коронавирус пациенти при получаване на медицински грижи. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 129 271 258,60 лева (66 095 345,00 евро), а конкретен бенефициент е Министерството на здравеопазването, като допустими партньори са общини и/или общински лечебни заведения. Въз основа на разработените от МЗ критерии, за включване в процедурата са определени 133 лечебни заведения с държавно и общинско участие в капитала, които са разпределени в три групи.

Освен подкрепа за болничната помощ, МЗ разработва и проектно предложение, също част от процедура „Мерки за справяне с пандемията“, насочено към структурите от извънболничната помощ. Целта на тази инициатива е намаляване на натоварването на болниците и подобряване на достъпа до медицинска помощ на пациентите. Изготвен е пакет от медицинска апаратура, която ще бъде закупена от Министерството и ще бъде предоставена на диагностично-консултативните и медицинските центрове, които имат сключен договор с НЗОК за диагностика и амбулаторно лечение на болни с COVID-19. Информацията се събира и обобщава от регионалните здравни инспекции.

„Успоредно с това периодично се осигуряват необходимите лични предпазни средства за медицинския и немедицински персонал от първата линия в борбата с коронавирусната инфекция. Осигурени са над 1,6 млн. евро безвъзмездна финансова помощ от Европейската комисия за реализирането на проект „Подкрепа за достъпност до тестове за осигуряване на европейски COVID сертификати“, което ще повиши нивото на контрол на влизащите в страната лица и ще ограничи „внасянето“ на болестта отвън“, пише министърът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hcST

Гост 13.09.2021 21:56:12

За срока на обявена извънредна епидемична обстановка поради епидемично разпространение на заразна болест по чл. 61, ал. 1 от Закона за здравето чрез трансфер от централния бюджет по бюджета на НЗОК се осигуряват средства на изпълнителите на болнична медицинска помощ за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения на медицинския персонал за всеки месец, както следва: 1. на лекари - в размер на 600 лв.; 2. на специалисти от професионално направление "Здравни грижи" - в размер на 360 лв.; 3. на санитари - в размер на 120 лв. Фармацевтите в Лечебните заведения са включеви вече. Кога ще бъдат добавени биолозите, химиците и физиците с клинчни специалности работещи в същите лечебни заведения???

Гост 13.09.2021 21:02:32

Кацар, не ти ли увря в тиквичката ,че „Мерки за справяне с пандемията“ са ЕДИНСТВЕНО ДОСТОЙНИ ЗАПЛАТИ НА ЛЕКАРИТЕ И МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ. Не апаратура, не жици ,легла , монитори, а достойно заплатен човешки фактор. Защото корпцията наречена 'АПАРАТУРА ' ви я знаем на всичките нащастници обитавали някога проклетата сграда на МЗ. Продължавайте да лъжете ЕС ,че нещо правите за здраввеопазването в кочинката българия.....

Гост 13.09.2021 19:41:10

Нито дума за Александровска! Срамно!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Маджаров: Няма да позволим повече някой да се гаври с лекарите
25.10.2021 18:06:05 Надежда Ненова

Д-р Маджаров: Няма да позволим повече някой да се гаври с лекарите

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Zdrave.net Д-р Маджаров ...

БЛС: Парите на НЗОК не са собственост на Надзорния съвет или на управителя на Касата, за да бъдат разпределяни еднолично и под натиск
25.10.2021 17:39:35

БЛС: Парите на НЗОК не са собственост на Надзорния съвет или на управителя на Касата, за да бъдат разпределяни еднолично и под натиск

От Българския лекарски съюз (БЛС) настояват незабавно да им бъдат предоставени разчети за разпред ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...