Сряда, 28 Септември 2022
13
май
 

19 отделения се включват в инициативата "Прегръдка в писмо" за недоносените бебета

Четвъртък, 13 Май 2021 | 14:25:13


По повод Световния ден на кенгуру-грижата, който се отбелязва на 15 май, 19 отделения на лечебни заведения в страната се включват в инициативата 

По повод Световния ден на кенгуру-грижата, който се отбелязва на 15 май, 19 отделения на лечебни заведения в страната се включват в инициативата “Прегръдка в писмо”. Това съобщават от фондация „Нашите недоносени деца“.

От там посочват, че и тази година Световният ден на кенгуру-грижите изглежда по-различно и е белязан от ограниченията на пандемичната ситуация и невъзможността на родителите за контакт кожа-до-кожа с хоспитализираните си недоносени бебета. Въпреки доказаните ползи, практикуването на кенгуру-грижи в повишена епидемиологична обстановка все още е непреодолимо предизвикателство в България.

Ето защо Фондация “Нашите недоносени деца” организира инициативата “Прегръдка в писмо”, чрез която родителите имат възможността да споделят своите мисли, послания и обръщения до своите бебета и да ги предадат в неонатологичното отделение, където член на екипа да прочете посланието на тяхното бебе. Посланията до бебетата ще бъдат приемани до самия Световен ден, 15 май, и ще бъдат прочетени на малките герои.

По повод Световния ден на кенгуру-грижите бе открит и семеен кът към Отделението по неонатология на МБАЛ-Пазарджик, който да осигурява спокойна и уютна среда, в която медицинските специалисти и родителите да обсъждат значими моменти около грижата за бебетата. МБАЛ-Пазарджик е и една от болниците, участващи в инициативата “Прегръдка в писмо”.

„С Фондация „Нашите недоносени деца" работим заедно от 2 години. Те активно ни помагат, за да може да обгрижваме нашите недоносени бебчета. Последното дарение от тях е обзавеждане за стаята, от която имахме изключително много нужда. Представители на фондацията избраха мебелите, дадоха идеи за това как да изглежда и помогнаха за подредбата. Ние сърдечно им благодарим и се надяваме да продължим да работим по този начин с тях", заяви началникът на Неонатологично отделение д-р Здравка Пиронова.

Лечебните заведения, участващи в инициативата „Прегръдка в писмо“, са МБАЛ Пазарджик, УМБАЛ Канев - гр. Русе, МБАЛ Силистра - гр. Силистра, МБАЛ „Д-р Братан Шукеров" АД – гр. Смолян, МБАЛ "Пулс" - гр. Благоевград, УМБАЛ "Бургас" - гр. Бургас, МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" - гр. Велико Търново, МБАЛ "Д-р Тота Венкова" - гр. Габрово. В нея са се включили и МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" - гр. Монтана, УМБАЛ "Д-р Георги Странски" - гр. Плевен, МБАЛ "Търговище" - гр. Търговище, МБАЛ „Шумен" - гр. Шумен, МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - гр. Сливен, СБАЛДБ проф. д-р Иван Митев" - Клиника по неонатология - гр. София, МБАЛ "Надежда" - гр. София, УМБАЛ "Софиямед" - гр. София, Медицински комплекс "Д-р Щерев" - гр. София, МБАЛ Добрич - гр. Добрич и МБАЛ "Пловдив" - гр. Пловдив.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%xDG


Всичко за коронавируса
Още новини
До два месеца ще се провеждат конкурси при предсрочно освободени директори
28.09.2022 09:58:35

До два месеца ще се провеждат конкурси при предсрочно освободени директори

При предсрочно прекратяване на договор за управление на лечебно заведение, на което принципал е м ...

Упойки от Средновековието показват на изложба в Пловдив
28.09.2022 09:14:13

Упойки от Средновековието показват на изложба в Пловдив

В Епископската базилика на Филипопол жителите и гостите на града могат да разгледат изложбата &bd ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...