Понеделник, 18 Октомври 2021
21
септ
 

2,5 минимални работни заплати ще получават специализантите държавна поръчка

Вторник, 21 Септември 2021 | 16:31:01 Надежда Ненова


За специализантите, приети на местата, финансирани от държавата по клинични специалности, Министерството на здравеопазването ще предоставя на базата за обучение средства в размер на 2,5 минимални работни заплати за страната и дължимите от работодателя

За специализантите, приети на местата, финансирани от държавата по клинични специалности, Министерството на здравеопазването ще предоставя на базата за обучение средства в размер на 2,5 минимални работни заплати за страната и дължимите от работодателя осигурителни вноски върху тях за всеки месец от практическото обучение по модули и раздели, които не могат да се провеждат в базата за обучение и за всеки месец от предвиденото в учебната програма теоретично обучение.

Това става ясно от обнародваната днес в Държавен вестник Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 2015 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.

Същата сума е предвидена и за всеки месец от срока на обучение на специализантите, приети на местата, финансирани от държавата по клинични специалности, в Центровете за спешна медицинска помощ, центровете за трансфузионна хематология, държавните психиатрични болници и други лечебни заведения, които нямат одобрение от министъра на здравеопазването за обучение по съответната специалност, но могат да сключват договори с бази за обучение за свои служители.

За специализантите, приети на местата, финансирани от държавата по специалност „Обща медицина“, Министерството на здравеопазването ще предоставя на базата за обучение средства в размер на 1,2 пъти от размера на 2,5 минимални работни заплати за страната и дължимите от работодателя осигурителни вноски върху тях за всеки месец от срока на обучението.

Припомняме, че проектът на Наредбата, предложен от Министерството, предвиждаше държавата да отпуска средства в размер на две минимални работни заплати.

Сред приетите промени са, че специализантите във всички специалности, а не само в клиничните, за които плаща държавата, прекратят обучението си или не завършат с успешно полагане на държавния изпит за специалност в срок, ще възстановяват изплатените за тях такси за обучение.

В 15-дневен срок от влизане в сила на наредбата ръководителите на базите за обучение, които желаят да назначат специализанти на места, финансирани от държавата за 2021 г., трябва да обявят на интернет страницата си предложенията си за места за специализанти по клинични специалности, които да се заемат въз основа на срочен трудов договор. В същия срок информация за предложените места, финансирани от държавата, се изпраща по електронен път и на съответната регионална здравна инспекция.

Лицата, които биха желали да кандидатстват за такова място, трябва да заявят това писмено в съответната база за обучение в 10-дневен срок от публикуването на информацията.

В 30-дневен срок от влизане в сила на наредбата ръководителите на лечебни заведения, които не са бази за обучение, желаещи да заявят места, финансирани от държавата за 2021 г., трябва да представят в съответните регионални здравни инспекции мотивираните си предложения да обучат свои служители ва места за специализанти, финансирани от държавата, като посочат и базата за обучение, с която имат договор.

Заемането на местата, финансирани от държавата, определени за 2021 г., ще се извършва по досегашния ред до 31 декември 2021 г. включително.

Пълния текст на Наредбата може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
AU9E


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Колчаков: „Резервоарът“ на хората, които не са ваксинирани, е мястото, където се раждат новите щамове
17.10.2021 11:41:13

Д-р Колчаков: „Резервоарът“ на хората, които не са ваксинирани, е мястото, където се раждат новите щамове

Отказът от ваксинация срещу коронавирус крие риск не само са собственото ни здраве, но и здравето ...

Доц. Мария Димитрова: Безценно е да имаш около себе си млади, ентусиазирани хора
17.10.2021 10:35:59 Невена Попова

Доц. Мария Димитрова: Безценно е да имаш около себе си млади, ентусиазирани хора

Доц. Мария Димитрова завършва медицина в МУ – София през 2007 г. През 2008 г. след конк ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...