Сряда, 17 Август 2022
24
юни
1
 

С актуализацията на бюджета на НЗОК:

5 млн. лв. от средствата за болниците отиват за лекарства за диабет

Петък, 24 Юни 2022 | 19:39:25 Ирина Пекарева
1

5 млн. лв. от допълнителните средства за болниците отиват за лекарства за диабет. Това решиха депутатите от Бюджетната комисия в Народното събрание при разглеждането на второ четене на актуализацията на бюджета на НЗОК. Предложението за изменен

5 млн. лв. от допълнителните средства за болниците отиват за лекарства за диабет. Това решиха депутатите от Бюджетната комисия в Народното събрание при разглеждането на второ четене на актуализацията на бюджета на НЗОК.

Предложението за изменението дойде от представителя на „Продължаваме промяната“ Венко Сабрутев по време на заседанието, а управителят на Здравната каса проф. Петко Салчев го подкрепи.  

Сабрутев обобщи предложението си така: „Да вземем 5 млн. лв. от болниците за да дадем 5 млн. лв. повече за лечение на хора с диабет“, и го аргументира с думите: „Държавата е голям длъжник към тези хора, лечението е със стари препарати, тъй като тук става въпрос за неголяма сума пари, предлагаме това“.

„По принцип не възразявам за тази трансформация на средствата, освен това те ако влязат, те ще влязат и в механизма за възстановяване от страна на фармакомпаниите“, отбеляза проф. Салчев.

Така промяната бе подкрепена единодушно с 16 гласа.

Това бе и единственото предложение между двете четения на закона, което бе прието от комисията.

Срещу предложението на ГЕРБ-СДС се обявиха както проф. Салчев, така и Министерството на финансите. Припомняме, Десислава Атанасова и група народни представители внесоха текст, според който на болниците, които не успеят да вдигнат заплатите на персонала си от 1 август, но не са подписали КТД, няма да бъдат намалявани цените на клиничните пътеки.

Предложението бе отхвърлено дори от депутата от ГЕРБ и бивш здравен министър Кирил Ананиев. „Като човек, който съм участвал много години в договарянето и знам правилата, аз също считам, че със ЗБНЗОК не бива и не следва да се правят такива регламентирания на административен акт, който регламентира процеса на договарянето“, коментира той.

Проф. Салчев от своя страна обясни, че подобна промяна не засяга само бюджета на НЗОК, а и различни органи, които са в пряка връзка с формирането на приходите и разходите в здравното осигуряване.

Представителят на Министерството на финансите Жени Начева пък допълни, че в закон не може да се дерогира роля на страни, подписали Национален рамков договор. „Има много важни елементи, които се договарят с БЛС в НРД, те вече са приети и подписани, съгласувани с министъра“, отбеляза Начева.

Така промяната бе отхвърлена.

Същата съдба сполетя и останалите предложения, направени от „Възраждане“ и ДПС.

Едно от предложенията на „Възраждане“ бе свързано с увеличаване на средствата за работещите в структурите на Здравната каса – проблем, заради който служители на Касата от цялата страна наскоро протестираха. Против това предложение обаче бе становището на Министерството на финансите. По думите на Жени Начева настоящото предложение в актуализацията на бюджета е достатъчно да осигури нужните средства за новите дейности, които фондът поема от 1 юли.

„Ако се прави политика по доходите в сферата на НЗОК, така както следваме принципите в цялата администрация, би следвало да се мине по този ред – цялостна оценка на ефективността, структурата и организацията на разходите за персонал, тъй като това може да повлияе и върху разходите на Касата в бюджета за следващата година, затова считаме, че сега това не е целесъобразно“, обясни тя.

Предложението на ДПС за отделяне на 2 млн. лв. за тотални зъбни протези пък бе отхвърлено от проф. Салчев, който за пореден път обясни, че за да се осъществи то, не е достатъчно само отделяне на средства, а са нужни промени в ЗЗО и няколко подзаконови нормативни актове.

„Дори и да бъдат вкарани сега тези пари, ще стане същият спор, който беше миналата година и на мен пак ще ми искат оставката, защото ЗЗО не предвижда в момента ред да се случи това“, коментира той.

Предстои актуализацията на бюджета на НЗОК да бъде разгледана в пленарната зала на Народното събрание във вторник, 28 юни.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3edu

Гост 25.06.2022 11:08:50

Жени Начева докога ще прави експерименти с търпението на хората, било служители на касата, било лекари, или пък пациенти? Шут в американския задник на тази кака и колкото по-далеч е от България, толкова по-добра здравна система ще имаме.


Всичко за коронавируса
Още новини
Министър Меджидиев: Започваме работа по новите национални рамкови договори
16.08.2022 18:27:21

Министър Меджидиев: Започваме работа по новите национални рамкови договори

„Тази година трябва да бъдат подписани новите национални рамкови договори за медицински и з ...

Откриха обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра
16.08.2022 17:17:14

Откриха обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра

Откриха напълно обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра, съобщи БТА. Ремонтните дейности са ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...