Петък, 28 Януари 2022
03
юни
2
 

AstraZeneca: Vaxzevria е противопоказна за при лица със синдром на тромбоза след първа игла

Четвъртък, 03 Юни 2021 | 16:58:43
2

На лица, които са получили синдром на тромбоза с тромбоцитопения (СТТ) след предходна ваксинация с Vaxzevria (ваксината срещу COVID) на AstraZeneca, не трябва да се прилага втора доза. Това става ясно от становището на AstraZeneca, съгласувано с Европе

На лица, които са получили синдром на тромбоза с тромбоцитопения (СТТ) след предходна ваксинация с Vaxzevria (ваксината срещу COVID) на AstraZeneca, не трябва да се прилага втора доза. Това става ясно от становището на AstraZeneca, съгласувано с Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ), биха искали да Ви уведомят за следното, публикувано от БЛС.

Ето какво се казва в становището:

Vaxzevria е противопоказан при лица, които са получили синдром на тромбоза с тромбоцитопения (СТТ) след предходна ваксинация с Vaxzevria.

СТТ изисква специализиран клиничен подход. Медицинските специалисти трябва да направят справка с приложимо ръководство и/или да се консултират със специалисти (напр. хематолози, специалисти по коагулация) за диагностициране и лечение на това състояние.

Лицата, диагностицирани с тромбоцитопения в рамките на 3 седмици след ваксинация с Vaxzevria, трябва активно да се изследват за признаци на тромбоза. Аналогично, лицата, които получат тромбоза в рамките на 3 седмици след ваксинацията, трябва да се оценяват за тромбоцитопения. Кратката характеристика на продукта (КХП) на Vaxzevria е актуализирана в съответствие с тази информация.

Основание на съображението за безопасност:

Vaxzevria е показан за активна имунизация за превенция на COVID-19, причинен от SARS-CoV2, при лица на възраст 18 и повече години. Комбинация от тромбоза и тромбоцитопения, в някои случаи придружена от кървене, е наблюдавана много рядко след ваксинация с Vaxzevria. Това включва тежки случаи, протичащи с венозна тромбоза, включително на необичайни места като тромбоза на мозъчен венозен синус и тромбоза на спланхникова вена, както и артериална тромбоза, съпътствана от тромбоцитопения. В някои от случаите има летален изход. Повечето от тези случаи са възникнали в първите три седмици след ваксинацията, предимно при жени под 60-годишна възраст.

Медицинските специалисти трябва да внимават за признаци и симптоми на тромбоемболия и/или тромбоцитопения. Ваксинираните лица трябва да бъдат инструктирани да потърсят незабавно медицинска помощ, ако след ваксинацията развият симптоми като задух, болка в гръдния кош, оток на крак, болка в крака, упорита коремна болка. Освен това, всеки, който след ваксинацията получи неврологични симптоми, включващи тежко или упорито главоболие, замъглено зрение, объркване или гърчове, или след няколко дни получи кожни кръвонасядания (петехии) извън мястото на инжектиране, трябва да потърси незабавно медицинска помощ.

Цялата информация можете да прочетете тукКоментари по темата

Правила на форума за коментари
Hj4E

Даринка 03.06.2021 22:05:27

Ингилийзите съвсем за идиоти ни взеха ? ЧЕ на кой ще му мине през акъла , ако случайно е оживял след МВТ или белодробна емболия , да си бутне още една игла Астра за по-сигурно ? Егати идиотизма ....

6666 03.06.2021 22:22:57

Конкурентите умело "подложиха динена кора" на Астра Зенека! Когато се разиграват милиони мръсните "удари под кръста" са обичайна практика!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Богдан Кирилов: През март очакваме количества от антигенната ваксина на Novavax
28.01.2022 12:59:01

Богдан Кирилов: През март очакваме количества от антигенната ваксина на Novavax

През март очакваме у нас да пристигне и петата разрешена за ЕС COVID ваксина – тази на Nova ...

Д-р Момчил Русев от Пловдив се нуждае от сложна мозъчна операция
28.01.2022 12:16:11

Д-р Момчил Русев от Пловдив се нуждае от сложна мозъчна операция

Д-р Момчил Русев има нужда от сложна мозъчна операция и болничен престой общо на стойност 60  ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...