Сряда, 04 Август 2021
14
юни
2
 

EMA препоръчва иРНК ваксините за по-младото население

От регулатора предупреждават за нов страничен ефект от ваксината на AstraZeneca - синдром на системния капилярен теч SLCS

Понеделник, 14 Юни 2021 | 17:06:07
2

Страните в ЕС трябва да избягват да прилагат ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca не само при хора над 60 години, но и при по-младите възрастови групи. Това заяви в неделя Марко Кавалери, ръководител на Работната група по COVID-19 на европейския

Страните в ЕС трябва да избягват да прилагат ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca не само при хора над 60 години, но и при по-младите възрастови групи. Това заяви в неделя Марко Кавалери, ръководител на Работната група по COVID-19 на европейския лекарствен регулатор EMA, цитиран от Ройтерс. Препоръката на експерта е особено актуална, тъй като в последно време темата за постваксиналните тромбози при млади хола стана особено актуална и предизвика много притеснения. 

Изявлението на Марко Кавалери идва две дни след като Комитетът по безопасност на EMA (PRAC) огласи заключението си, че хора, които преди са имали синдром на системния капилярен теч (SCLS), не трябва да бъдат ваксинирани с Vaxzevria – ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca. Комитетът също така изрази становище, че синдромът трябва да бъде добавен към листовката с информацията за продукта като нов страничен ефект. Експертите предупредиха, че е необходимо медицинските специалисти и пациентите да бъдат по-добре запознати с този риск.

Комитетът е извършил задълбочен преглед на 6 случая на SCLS при хора, ваксинирани с Vaxzevria. Повечето от тях са били жени, а усложнението се е появило и в рамките на 4 дни след ваксинацията. Три от засегнатите са имали анамнеза за синдрома, има и един случай на летален изход.

SCLS e много рядко, но сериозно заболяване, което причинява изтичане на течност от малките кръвоносни съдове - капилярите. Характерните симптоми са подуване главно в ръцете и краката, ниско кръвно налягане, чувство на отпадналост, сгъстяване на кръвта и ниски серумни нива на албумин.

Според Марко Кавалери тъй като броят на случаите на COVID-19 намалява, а осигуреността с ваксини вече е значително по-добра, би било по-добре да се използват ваксини, базирани на иРНК технологии, каквито са ваксините на Moderna и Pfizer-BioNTech, особено за по-младото население.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Np5z

ПОЗИЦИЯ 14.06.2021 22:09:50

В КОНКУРЕНЦИЯТА ЗА МНОГОТО ПАРИ, НА АСТРА ЗЕНЕКА МНОГО МРЪСНО И ПОДЛОЖИХА И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА И ПОДЛАГАТ "ДИНЕНА КОРА"! ОСОБЕНО СЛЕД КАТО НИ ЗАУБЕЖДАВАХА, ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ МИНАВА НА ДРУГА ВАКСИНА И НЯМА СТРАШНО ДА СЕ СЛОЖИ И ВТОРАТА ИГЛА ОТ СЪЩАТА ВАКСИНА. СЕГА БОРБАТА Е ЗА МЛАДЕЖИТЕ И ДЕЦАТА! ПАК ЩЕ СЕ РАЗИГРАВАТ МИЛИОНИ И АТАКАТА СРЕЩУ АСТРА ЗЕНЕКА ОТНОВО СЕ ПОДХВАЩА! А БЛИЗКИТЕ И ДАЛЕЧНИ ПОСЛЕДИЦИ ОТ УТВЪРДЕНИТЕ ВАКСИНИ ТАКА И ОСТАВАТ НЕИЗВЕСТНИ И СА ЗА СМЕТКА НА ОВЦЕТЕ НАРЕДИЛИ СЕ ПРЕД ПУНКТОВЕТЕ ЗА ВАКСИНАЦИЯ! ФИРМИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ВАКСИНИ ПОДОЗРИТЕЛНО БЯГАТ ОТ ОТГОВОРНОСТ ЧРЕЗ ИЕЗУИТСКИ НАПИСАНИТЕ ДЕКЛАРАЦИИ ЗА УЖ ИНФОРМИРАНОТО СЪГЛАСИЕ НА НИЩО НЕРАЗБИРАЩИТЕ! А ВАКСИНИРАНЕТО ВЕЧЕ СТАВА ЗОРНОВОЛНО СЛЕД ПРОКЛАМИРАНИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА НЕВАКСИНИРАНИТЕ И ПРИВИЛЕГИИ ЗА ВАКСИНИРАНИТЕ !

Лекар 16.06.2021 23:31:42

Когато не се говори за странични ефекти на ваксини защо се крият тези ефекти? Когато се говори за тях защо се съобщават? Нямам нищо против ваксината на Астра Зенека и смятам, че ефективна и най-вече евтина. Има достатъчно пациенти за всички ваксини. Целият развиващ се свят може да бъде ваксиниран с ваксината на Астра Зенека.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Доц. Силви Кирилов е предложението за здравен министър на ИТН
03.08.2021 18:00:28

Доц. Силви Кирилов е предложението за здравен министър на ИТН

Доц. Силви Кирилов е изборът на мандатоносителя за съставяне на правителство - партията на Слави ...

382,5% е увеличението на пациентите по КП 104 през 2020 г.
03.08.2021 17:02:18 Надежда Ненова

382,5% е увеличението на пациентите по КП 104 през 2020 г.

3 286 431 са отчетените и заплатени дейности за 2020 г. на обща стойност 2 237 730 774 лв., става ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...