Петък, 27 Януари 2023
04
дек
2
 

Zdrave.net с награда за принос в здравеопазването от Българската педиатрична асоциация

Крайно време е всички проблеми в детското здравеопазване да бъдат дискутирани в публичното пространство, каза проф. Владимир Пилософ

Сряда, 04 Декември 2019 | 11:47:15
2

На официална церемония снощи Българската педиатрична асоциация раздаде Годишните си награди за 2019 г. „По ирония на съдбата, това става в трудни за българския лекар времена. Времена, в които определени кръгове в обществото, неясно по какви подбу

На официална церемония снощи Българската педиатрична асоциация раздаде Годишните си награди за 2019 г. „По ирония на съдбата, това става в трудни за българския лекар времена. Времена, в които определени кръгове в обществото, неясно по какви подбуди, всяват недоверие към българския лекар, включително към българските педиатри. Въпреки това, преобладаваща част от българските лекари продължават да изпълняват дълга си към децата на България“, каза в приветственото си слово председателят на БПА проф. Владимир Пилософ.

Той набеляза накратко и основните проблеми в детското здравеопазване – липсата на ясна държавна политика в това направление, недобрата организация на спешната и неотложната помощ, липсата на голяма и модерна национална педиатрична болница в столицата, което поставя ежедневно в риск десетки деца, крещящите диспропорции в заплащането на труда на лекарите. „Крайно време е всички проблеми в детското здравеопазване да бъдат дискутирани в публичното пространство, като се търсят разумни и работещи решения“, обобщи той. Проф. Пилософ призова да бъдат изградени полезни и работещи мостове на общуване между лекарите, журналистите и обществеността, така че информацията да не наврежда, а да помага на здравето.

В категорията „Журналист, ангажиран с детското здравеопазване“ тази година наградата получи Надежда Ненова от информационния портал Zdrave.net. Oт сцената тя призова педиатрите да общуват повече с медиите, защото само така техните проблеми могат да станат видими за обществеността. Надежда Ненова получи наградата от миналогодишния победител в категорията Гергана Хрисчева от БНР. Номинирани в тази категория бяха и д-р Неделя Щонова, създател и водещ на предаването „Духът на здравето“ по bTV, както и Йоана Русева от „24 часа“.  

С награда „Цялостен принос в развитието на педиатрията в България“ беше отличена доайенът на българската педиатрия доц. д-р Софи Пинкас, която отдава целия си живот на това да помага на хората като лекар педиатър. С истинско вълнение тя прие наградата, изказа благодарност към своите учители и направи паралел между бурното развитие на педиатрията у нас през миналия век и застоят и проблемите в детското здравеопазване в наши дни. „През годините на прехода детското здравеопазване изпадна в много лошо състояние, в криза, то бе оставено без помощта на държавните институции. Необходима е много сериозна работа, за да се подобрят показателите на детското здраве и за да се реформира цялата организация на педиатричната помощ. Вярвам, че младите педиатри ще успеят да изградят една съвременна визия за педиатричната помощ, която да подобри детското здравеопазване у нас. Вярвам, че те ще се погрижат за здравето на нашите деца, които са бъдещето на България“, каза доц. Пинкас.

Наградата „Педиатрична клиника на годината“ бе присъдена на Клиниката по педиатрия към УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. Отличието прие нейният началник  проф. Иван Иванов. В категорията бяха номинирани Клиниката по детска кардиология МБАЛ НКБ и Детска клиника МБАЛ „Св. Марина“ – Варна.

Тази година с наградата „Личност, ангажирана с каузата на детското здравеопазване“ бе отличена Кремена Кунева и родителите, подкрепили инициативата „#заДЕЦАТА“, благодарение на която бе ремонтирано Отделението по нефрология на СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“. 

С награда „Социално отговорна компания в областта на детското здравеопазване“ бе отличен лейбълът Марсианци на компанията Валмарк – България. Статуетката прие маркетинг мениджъра на компанията Цветелина Томина, която благодари за ценното отличие.

Накрая на вечерта бе връчена и една от най-очакваните награди – наградата в категория „Моят любим педиатър“, която се връчва по волята на родителския вот. Тази година носител на ценния приз стана д-р Слави Филчев, началник на отделението по педиатрия в Пета МБАЛ – София. Той изказа благодарност към своите пациенти за високото отличие, като за съжаление в словото си заяви, че детските общински отделения в страната ни загиват и че недоверието към българския лекар расте.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kJ3E

Моят любим педиатър - НЕ Е Д-р Филчев 04.12.2019 15:03:25

Моят любим педиатър - НЕ Е Д-р Филчев Преди година - като по-млад Педиатър, педиатър с над 20 год. опит в ДО кандидатства за работа и с Д-р Филчев правят клопка да се оплакват, а така се разправяли с младите лекари, и тогава се говори в ПЕта МБАЛ, че така гонили младите лекари, за да останат както е казал "пенсионери", че били останали, А ЗАЩО ГОНЯТ младите лекари и ЗА ТОВА ЛИ Е ИЗБРАН за "НАЙ-добър педиатър" !!! Срамота за БПА !!! Този лекар не е имал срам пред хората и грях пред Бога, и не е работил в интерес #ЗА ДЕЦАТА ?!

Гост 04.12.2019 20:03:51

Като прибавим и това, че хомеопатията му е много любима, картината ставя още по-пълна.


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ: Доставките на нискомолекулни хепарини за бременни са регулярни
26.01.2023 18:12:33

МЗ: Доставките на нискомолекулни хепарини за бременни са регулярни

Във връзка с медийни публикации относно липсата на нискомолекулни хепарини, прилагани при бременн ...

Сестрите в Ню Йорк постигнаха исканията си и прекратиха стачката
26.01.2023 17:32:08

Сестрите в Ню Йорк постигнаха исканията си и прекратиха стачката

Медицинските сестри, които стачкуваха в две големи болници в Ню Йорк този месец, са постигнали ус ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...