Понеделник, 30 Януари 2023
09
ноем

Д-р Маджаров: БЛС няма да е "смокинов лист" за решенията на Надзора„Свидетели сме на поредното бламиране, имитиране и саботиране на преговорния процес, на рецидив с опитите за прикриване на средства, гласувани от парламента за здраве, пари, които трябва да стигнат до българските лекари и пациенти.“ Така председателят на БЛС д-р Иван Маджаров коментира решенията от последното заседание на Надзорния съвет на извънреден брифинг днес. Той уточни, че това е причината БЛС да излезе от преговорния процес с настоящите ръководства на Надзорния съвет на НЗОК и на Касата и че съсловната организация настоява за оставките на управителя на НЗОК - проф. Петко Салчев и на председателя на Надзорния съвет на Касата – д-р Александър Златанов.

Преди брифинга в интервю за Zdrave.net д-р Маджаров разясни подробно какви са причините за разногласията с ръководството на Здравната каса и защо договорните партньори не могат да намерят общ език.

Д-р Маджаров, защо отказвате да приемете увеличението на клиничните пътеки от 8%, предложено от Надзорния съвет на НЗОК? Това все пак са общо 33% увеличение през тази година.

На първо място не приемаме тоталната липса на преговорен процес между нас и НЗОК. До този момент, във всички наши писма до тях ние акцентираме, че промените, за които говорим, са предложения, а от отсрещната страна постоянно идват текстове, които се обявяват като факт. В последните близо 3 години практически липсват преговори с Касата. Такива само се имитират и се свеждат до това Надзорният съвет да вземе решение и да го изпрати на Лекарския съюз ултимативно – ако не се приеме, не се случва нищо за лекарите и болниците. Нещо повече – в Закона за бюджета, който утре ще бъде гледан на бюджетна комисия в Народното събрание, НЗОК се опитва да предложи неподписване на нов Рамков договор при изтичащо НРД с основанието, че не е приет бюджет. Лекари от цялата страна от три години чакат да бъдат реализирани предложенията им за оптимизиране на дейностите в НРД, а от отсрещната страна се държат като министерство, не се съобразяват изобщо с преговорите за НРД. Самото предложение на Касата да няма подписан Рамков договор говори, че в последния месец и половина преговорите от страна на ръководството на НЗОК се водят симулативно. Доказват го и протоколите от тези разговори, в които практически няма нито един решен въпрос. Преди ден изпратихме писмо, в което уведомяваме Касата, че е наложително да започнат разговори на ниво представители на Надзора и УС на БЛС, тъй като разговорите с експертите са приключили, за да финализираме Рамковия договор без цени и обеми, които ще се договарят, когато има бюджет, но това явно изобщо не влиза в плановете на ръководството на Касата.

Информацията е достъпна до всички. Дори самият Надзорен съвет признава, че ще има 118 млн. лв. икономии по бюджета на НЗОК за 2022 г., като основният дял ще бъде в болнична помощ. В самото решение, което надзорниците ни изпратиха за изпълнението на бюджета към 30 септември, се твърди, че средномесечните стойности за дейности, определени за септември, октомври и ноември са с 19% по-големи от заплатената средномесечна стойност през изминалите месеци. И в същото време ни казват, че само с 8% ще вдигнат цените на пътеките и те са достатъчни, за да бъдат разходвани всички средства. Тук изобщо не говорим даже за надсъбраните средства и резерва, който практически беше предвиден от предишното управление на МФ в лицето на министър Асен Василев и предишните представители на държавната квота в Надзора за българските болници. Всички пари от ред „Болнична помощ“ в бюджета плюс 140 млн. лв. от резерва. Сегашното ръководство на Надзорния съвет отнема от бюджета, актуализиран през юни месец, в който бяха включени и COVID компенсациите с обещаните, че тези средства ще стигнат, макар и по друг начин до болниците.

Всичко това следва да покаже само едно – пари има, те бяха осигурени още от предишното Финансово министерство. Всички твърдения и от управителя на Касата, и от председателя на Надзорния съвет не отговорят на истината. Съответно най-вероятно няма да подпишем такъв анекс.

Трудно ми е да говоря. Обидно ми е заради всички български лекари. Ние смокинов лист на решенията на Надзорния съвет, който дори не си прави труда да обсъжда нещо с нас, няма да станем.

Нищо ли не променя увеличението?

Може би щеше да води до нещо, ако бяха пристъпили към приемане на методика, която беше обсъдена и беше постигнато съгласие по нея и в кабинета на министъра на финансите, и в кабинета на министъра на здравеопазването, и в кабинета на председателя на Надзорния съвет. Тази методика не е нещо ново и се случи и в края на миналата година. Разбирам от вчерашния брифинг на проф. Салчев, че той никога не е чувал за такова нещо и по закон не можело да се случи да се разпредели икономията според свършената работа. Припомням, че миналата година точно същото ръководство и на Надзорния съвет, и на Касата раздаде без да се отчете свършената за последните три месеца на годината на болниците, в абсолютен разрез с всякакви правила, пари като на бюджетни организации. В същото време там, където не успя да го направи – в ПИМП и СИМП, в резултат на усилията на БЛС и приетата методика, лечебните заведения в доболничната помощ получиха икономиите на база извършена дейност.

Такава методика за болниците сме изпратили в НЗОК още преди един месец, като имаме и съответните входящи номера. Само че явно за Здравната каса писмата от БЛС са просто хартия, която отива в коша, след като даже не си спомнят за такива предложения. Това говори за една изключителна надменност към медиците, прикрита зад уж някакво притеснение за бъдещето.

Не заслужават българските болници и българските лекари да бъдат третирани по този начин. Особено на фона на призивите на ЕС да се преразгледа финансирането в здравеопазването като проценти с цел преодоляване на кризата, пред която е изправена Европа. Нагло е да излезеш и да хвърлиш един залък и да кажеш, ако го вземете, го взимайте, ако не – оправяйте се. Нова ще доведе единствено до верижни протести, откази от работа на цели болнични колективи, дори някъде директорите да опитват да ги спират. Не директорите не искат да дават парите на медиците, а държавата в лицето на представителите си в Надзора на НЗОК.

Уважаеми колеги, медицински сестри и всички работещи в здравния сектор, вашите директори не могат да ви дадат обещаните заплати, защото НЗОК като поделение на Министерството на финансите, реши да укрие около 200 млн. лв. с мотива, че не знае какви ще бъдат приходите за следващата година, което всички знаем, че не е така. Притеснявайки се за септември месец догодина, ви обричат на глад сега.

Какви действия ще предприемете?

Първата стъпка е направена. Ще отнесем въпроса и с нарочно писмо до парламента. Той е органът, който може да реши въпросите, касаещи здравеопазването, въпросът изобщо за функционирането на НЗОК, за бързото взимане на решения при неясни схеми, за мотаенето и тупкането на топката, когато става въпрос за решаване на проблемите на лекарите. Ние ще опишем проблемите подробно, както и какво точно се случва в нашата страна и защо няма да има лекари и медицински сестри при това отношение.

От решенията на Надзорния съвет става ясно, че има и 20 млн. лв. надсъбрани здравни вноски. Това са допълнителни средства, които обаче има опасност да бъдат върнати в бюджета.

Това е другата голяма тайна, която изглежда имат право да знаят само двама-трима души в държавата, макар че това би трябвало да е обществена информация. Това, което се говори е, че надсъбраните средства, както всяка година, дори и без инфлация, са около 70-80 млн. лв. Тази година се твърди, че ще са повече, а Надзорът говори за 20 млн. лв.?! Никога нищо не е давала Касата. Припомням, че в началото на годината от НЗОК говореха, че може да се увеличат цените с 5%, защото с толкова бил увеличен бюджета. В същото време от БЛС говорехме, че може да се постигне увеличение от 35%. В крайна сметка успяхме да постигнем увеличението от 25%, но ако то беше истинско, а не скрито през таблиците с обеми, болниците нямаше да формират такава голяма икономия. Сега отново Касата нищо не дава. Това, че на Надзорен съвет са приети някакви увеличения с 8%, не означава нищо. Истинските предложения за увеличение на цените идват от нас. Да, първоначално искахме те да са 20%, защото включвахме всички пари от резерва. Съобразявайки се обаче с тревогите и да бъдем конструктивни, ние се съгласихме и с 15% увеличени, но с приемане на методика. Решението на Надзорния съвет във вчерашния му вариант не значи нищо. По правилният вариант беше решението да бъде взето съвместно от нас и Надзора и да подпишем анекса. Всичко друго е имитация на дейност.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
y1M2

Годт 17.11.2022 20:05:00

Този психото бълнуващ ватенки и онзи който бълнува кочинки са един и същ боклук!

Питащ 16.11.2022 14:12:24

А този Маджаров е СМОКИНОВ ЛИСТ на Тиков. Спомнете си от коя пловдивска болница дойде!

Да се саморазпусне! 11.11.2022 12:04:56

БЛС от години е изразител на корпоративни интереси. Това не е смокинов лист, а придатък и рупор на тези интереси. Нищо общо с лекарите. Само законът поддържа жива тази организация

ОБЩИНСКИ ЛЕКАР 11.11.2022 08:03:34

АБЕ Г-Н ГОСТ,РАЗБЕРИ ЧЕ МАЛКИТЕ ОБЩИНИ СА БЕДНИ КАТО ЦЪРКОВНИ МИШКИ,А ТИ КАЗВАШ ЧЕ ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ СА ОТГОВОРНОСТ НА ОБЩИНИТЕ,АКО ТАКА ПРОДЪЛЖАВА РЕФОРМАТА И НЕ СЕ НАПРАВИ ТАКА ЧЕ МАЛКИТЕ ОТДАЛИЧЕНИ И ТРУДНО ДОСТЪПНИ РАЙОНИ ,БОЛНИЦИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОДПОМАГАТ НЕ ОТ БЕДНИТЕ ОБЩИНИ ,А ДЪРЖАВАТА ДА ИМА ОТГОВОРНОСТ ЗА ТЯХ.

Гост 10.11.2022 08:08:18

Ненаядохте се! Взимахте пари да си стоите в къщи и да ходите по екскурзии. Сега искате пари наготово. Все някой ви е виновен

Гост 11.11.2022 09:19:35

Тъапанар ,ако го кажеш това на някой западен доктор (който е с 16-20 пъти по-висока заплата от българския) ще влезеш в някоя психиатрия като невмненяем индивид с деменция и копролалия.

surg 10.11.2022 10:30:12

курчо, нима искаш твоя лекар и сестра да ходят в парцали, полугладни, пеш до работата, и да не са почивали от 12 години, верно ли - ми като искаш медицина за 1 лев, получаваш точно такава - не се ли сещаш

аз 10.11.2022 08:34:35

А вие не се налекувахте. Всеки ден висите по кабинетите като сополи.

ОБЩИНСКИ ЛЕКАР 10.11.2022 07:20:23

ОСТАВКА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БЛС-Д-Р МАДЖАРОВ,КОЙТО ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ САМО НА ЧАСНИТЕ БОЛНИЦИ/БОЛНИЦИТЕ НА Д-Р ТИКОВ/,А НИЩО НЕ Е НАПРАВИЛ ЗА МАЛКИТЕ ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ.

Гост 10.11.2022 09:54:36

Общинските болници са отговорност на общината. Работите по същите пътеки, както и частните болници, както и областните - защо търсиш специално отношение?

гост 09.11.2022 20:44:03

БЛС е Частна организация, която защитава интересите на Тиков, с членския внос на глупаците!

Гост 11.11.2022 09:13:14

Глупости, бе ватник. Ти просто пищиш предварително, защото идва големия чеп за вас с кешови плащания и липса на лекари при това. Запомни ми текста как ще плащаш навсякъде на лекари по пазарни цени до 5 години (най-мноио)

Гост 09.11.2022 19:32:51

От години преговори няма. Здравно осигурителния модел е грубо деформиран, а принципите, по които беше създаден са отдавна ликвидирани. На БЛС са отнети основни функции, което прави съществуването му абсолютно ненужно. Необходима е нова съсловна организация по типа на лекарската камара.

Дост 09.11.2022 19:32:08

Преговори действително няма! БЛС се държат мутренски и се опитват да налагат текстове за безконтролно точене на касата !

Гост 11.11.2022 09:15:42

Така е . НИКАКВИ ПАРИ НА ДОКТОРИТЕ ОТ НЗОК. Вие ватниците трябва да си плащате КЕШ на доктора. На нас е нит трябва НЗОК ,само на гащници някакви им трябва за да ограбват докторите с прегледи за без пари.

Гост 09.11.2022 19:26:13

Меджидиев нали е в ръководството на БЛС, защо не се разберат с Маджаров?

Златанов 09.11.2022 18:17:36

Златанов не е златен. Вън всички дъртофелници от МЗ и НЗОК! Дайте на медицинските работници заслуженото възнаграждение, иначе всички ще страдам. Освен Златанови, разбира се, те ще са в болница Лозенец...

Беден 09.11.2022 17:54:11

Какъв разум и колегиалност търсите от Наsiралчев

Гост 09.11.2022 17:44:37

БЛС като искат оставката на председателя на НС на НЗОК, защо не поискат оставката на министъра? Златанов в качеството му на зам.-министър при всички случаи съгласува действията си с министъра - Асен Меджидиев. Нали така?


Всичко за коронавируса
Още новини
Директорът на УМБАЛ
30.01.2023 10:09:22

Директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечев е подал молба за напускане

Директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" - д-р Дечо Дечев, е подал молба за напускане, ...

Гърция очаква пик на коронавируса през февруари
30.01.2023 09:31:03

Гърция очаква пик на коронавируса през февруари

Коронавирусът ще показва нарастваща тенденция към разпространение до средата на февруари, според ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...