Четвъртък, 30 Юни 2022
07
апр
4

Д-р Ани Танева: Пожелавам на колегите си да имат волята и смелостта да работят в тези особени времена

За младите специалисти е важно да имат възможността да се усъвършенстват непрекъснатоМладият невролог д-р Ани Танева е част от екипа на Клиниката по неврология на „Александровска“ болница, който под ръководството на проф. Ивайло Търнев откри миналата година нова болест, за която получи световно признание. Става дума за прогресивна мускулна дистрофия тип пояс-крайник и нейната последно описана форма тип 2 Z, която се дължи на мутации в ген, който води до мускулно увреждане.

Д-р Танева започва специализацията си при проф. Търнев и от миналата година има защитена специалност „Неврология“. По повод Световния ден на здравето – 7 април, тя разказа пред Zdrave.net защо остава в Клиниката по неврология, която е и експертен център по наследствени нервни и метаболитни заболявания, вместо да прави кариера в чужбина, какви са предизвикателствата пред младите лекари у нас и какво трябва да се промени в здравната ни система.

Д-р Танева, статистиката показва, че повече от половината завършващи лекари у нас напускат или планират да напуснат страната веднага след дипломирането си. Вас какво Ви задържа в България?

Никога не съм имала такива амбиции. Привързана съм към семейството си и към корените си и това е основната причина. След като завърших „Медицина“, за мое щастие имах късмета да срещна проф. Ивайло Търнев и неговия екип и имах възможността да започна да работя с тях. Работата с този екип за мен беше много мотивираща и вдъхновяваща, което беше причината на остана и след края на специализацията си.

Лесно ли успяхте да започнете специализация?

Започнах специализацията при нови условия. Бях от първата група специализанти в „Александровска“ болница на трудов договор. Преди това беше доста по-различно, защото специализацията беше теоретично обучение, за което не се заплащаше и не се водеше като трудов стаж на колегите. Проблемът сега обаче е, че има недостатъчно отпуснати места за специализация.

Защо избрахте редките болести?

Няма как, като част от екипа на проф. Търнев, да нямам интерес към тях. Докторантурата ми също е на тема за рядко невро-мускулно заболяване. Клиниката по нервни болести в „Александровска“ болница, като Експертен център по наследствени неврологични и метаболитни заболявания, е сборно място на пациенти с редки болести от цялата страна, затова и работата при нас дава добра основа за добиване на опит в тази област. Медицината непрекъснато се развива и особено генетиката, която стои в основата на много от редките заболявания, с които се занимаваме. За щастие през последните години има и много нови възможности за лечение на някои от редките болести, което всъщност е и смисълът на нашата работа, освен проследяването на пациентите и осигуряването на общи грижи.

Колко от тези нови варианти за лечение са достъпни в България?

Най-вече се отнася за транстиретиновата фамилна амилоидоза и спиналната мускулна атрофия.  Все още не са толкова, колкото на нас като лекари, а и на пациентите, би ни се искало, но все пак става дума за редки заболявания и скъпоструващо лечение.

Сега, когато случаите на COVID са много намалели, каква е равносметката Ви по отношение на хората с редки болести и коронавирусна инфекция?

Равносметката е за всички хора, не само за пациентите с редки болести, и показва, че трябва да обръщаме повече внимание на здравето си по принцип. За да можем, когато се сблъскаме с подобни извънредни ситуации, да се справяме по-добре. За съжаление има доста трудности пред хората във връзка с достъпа до лекарска помощ. В това отношение здравната ни система има нужда от промени, за да може да функционира правилно и в полза на всички.

Какъв според Вас е главният проблем на системата и какво е решението му?

Много сериозен проблем е цялостната организация на здравната ни система и върху това трябва доста да се поработи, за да може да има удовлетворение както за лекарите, така и за пациентите. Нужно е да се промени организацията на работа, на достъпа до лекарска помощ, да се преоцени бюрократщината, която повече пречи, отколкото да помага. 

За съжаление не мога да кажа какво е решението, тъй като изисква комплексни и многостранни усилия на много хора и институции. Основен проблем  е и липсата на кадри, липсата на стимул за младите лекари и сестри, който да ги задържи в България, като той може да бъде както финансов, така и като възможности за развитие.

Казвате, че само по-добро финансиране няма да бъде достатъчно, за да задържи младите лекари.

Разбира се, че всяка една работа трябва да има адекватно финансово възнаграждение, особено когато се отнася за млади хора, които тепърва изграждат семейство и самостоятелен живот. Това е много важна част, но не е само проблемът, че липсва добро финансово възнаграждение, защото има много други неща, които са пречка. Това, че младите хора избират да работят извън България не е само защото ще получават по-добро заплащане, а заради възможностите за работа и развитие в адекватна среда.  За младите специалисти е важно да имат възможността да се усъвършенстват непрекъснато, да могат да се специализират в по-тясна област на интересите си, да могат да пътуват и да обменят опит и знания с колеги навън.

Какво пожелавате на колегите си за Деня на здравето?

Да са здрави на първо място, да имат волята и смелостта да продължават да работят в тези особени времена и да продължават да обичат професията си, защото това е в основата на успеха и щастието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
qFCZ

Давид 25.04.2022 21:33:34

?Браво? Честит Празник и успех!

Един ОПЛ на 33 15.04.2022 12:28:21

Цялата тази галимация с редките неврологични болести има нулев ефект върху общественото здравеопазване в държавата. Само дисертации се пишат и титли се трупат.

Fisher 11.04.2022 22:26:01

Много добре знаем кои започват работа след дипломирането директно в Александровска.Браво на парашутистите!

гост 07.04.2022 13:42:17

Честит Празник и успех!


Всичко за коронавируса
Още новини
Системата за онлайн регистрация за COVID ваксинация временно спира работа
30.06.2022 16:17:17

Системата за онлайн регистрация за COVID ваксинация временно спира работа

От утре, 1 юли, системата за онлайн регистрация за ваксинация срещу COVID-19, достъпна на сайта w ...

Мускулно-скелетните увреждания – на второ място по икономически загуби за обществото
30.06.2022 15:44:21

Мускулно-скелетните увреждания – на второ място по икономически загуби за обществото

Мускулно-скелетните увреждания се нареждат на второ място по размер на икономически загуби за общ ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...