Четвъртък, 30 Юни 2022
12
дек
5

Д-р Георги Николов: За мен е чест да съм част от екипа на най-голямата спешна болница в страната      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Георги Николов е завършил медицина в Медицински университет - София през 1998 г. От 2014 г. е част от екипа на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Има придобита специалност по физикална и рехабилитационна медицина от 2018 г. Активно участва в научни форуми у нас и в чужбина. Член е на Българската асоциация по физикална и рехабилитационна медицина за болнична помощ.  

Д-р Николов, на пръв поглед е трудно да бъзе възприета една структура по физикална и рехабилитационна медицина като част от голяма спешна болница. И все пак, практиката в развитите страни показва, че физикалните медици са търсени и необходими специалисти в такива лечебни заведения. Разкажете за Вашето ежедневие като част от екипа на „Пирогов“?

 Като всяка многопрофилна болница и „Пирогов“ има нужда от специалисти по физикална медицина. Специалността ни заема своето място още веднага в следоперативния период при пациентите, при преодоляването на острото състояние. Важно място намира и в интензивните отделения (ОАРИЛ) за ранна рехабилитация. Използваме разнообразни похвати като например дихателна гимнастика, вертикализация и много други. Всеки ден общувам както с много колеги, така и с много болни, които са настанени в различни клиники и отделения. Натоварени сме много, но добрата комуникация помага работата да е успешна. Наистина за мен е чест да съм част от екипа на най-голямата спешна болница в страната!

Всъщност, как избрахте тази специалност, какво Ви привлече в нея?

Физикалната и рехабилитационна медицина е мултипрофилна специалност. Тя включва работа със съчетани травми, болни претърпели изгаряния, пациенти след коремни, гръдни и гинекологични операции, последствия от детски травматизъм. Удовлетворяващо е да използваш възможностите на големия арсенал от методите на специалността в лечението на болните със заболявания на всички органи и системи на човешкия организъм и най-вече това, че можем да го правим през всички етапи на заболяването.

Кои класически методи запазиха мястото си през годините и кои са новите, които навлязоха в резултат на бурния напредък на науката и технологиите?

Класическите методи са кинезитерапевтичните, но и тук прилагаме много нови технологични уреди. Технологиите напредват и ние в отделението работим с модерна апаратура отговаряща на световно ниво. От благотворителната инициатива „Българската Коледа“ в болница „Пирогов“ получихме и вече работим от 2-3 години с високоинтензивен лазер. Така имаме възможност да прилагаме обезболяващи и противовъзпалителни терапии при работата ни с деца. Имаме роботизирани машини, които сами раздвижват, като по този начин се облекчава труда на специалистите по физикална и рехабилитационна медицина, но все още не е създадена машина, която да замени човека. Знаете, че понякога и добрата дума лекува.

В личен план носи ли Ви удовлетворение тази работа?

Всеки ден е различен и е интересен, защото носи нови предизвикателства. Работата ми е такава, че общувам с много хора в болницата. Помагаме и това ми носи удовлетвореност.

Кои проблеми във физикалната и рехабилитационната медицина според Вас не търпят отлагане?

Физикалната и рехабилитационна медицина, според мен, е недооценена като специалност особено като заплащане от НЗОК. А не бива да забравяме, че ние работим и помагаме на пациентите във възстановителния им период. Поради тази причина вярвам, че се нуждаем от промени, които да адаптират адекватната продължителност на лечебния процес в съответствие със стандартите на нашата специалност и състоянието на пациента.

Как виждате развитието си като специалист в спешната болница?

Имаме много млади хора, които работят добре. Бих искал всички да имаме възможности за допълнителни обучения и квалификации. Така ще знаем как се развиват специалностите ни от една страна, а от друга страна – ще можем да прилагаме наученото в България и да лекуваме в родината си. Болница „Пирогов“ е уникално място, защото при нас може да се види и да се лекува всичко: от рутинен враснал нокът до тежка патология. Това е и причината за младите специалисти „Пирогов“ да е школа и пример.

Какви промени бихте искали да видите в отделението?

Мечтая си да разширим дейността на отделението. При добър инвестиционен план ще можем да получим още по-добро клинично обзавеждане. Колкото повече колеги специализират, търсят и надграждат знания и умения, толкова по-добри ще сме не само в нашето отделение по физикална и рехабилитационна медицина, а и в цялото лечебно заведение.

Какво искате да пожелаете на колегите си в края на една трудна пандемична година?

Желая на колегите да бъдат здрави! Ние се борим да върнем здравето на хиляди наши пациенти, затова и пожеланието ми към колегите е да останат здрави, за да помагат. Да не се отказват пред трудностите и да чувстват удовлетворение от добре свършената работа!Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TWcH

Лекар 13.12.2021 00:05:05

Никаква чест не е да си част от екипа на най-голямата спешна болница в страната. Колегата е живо доказателство за това.

Гост 12.12.2021 14:02:37

Колега, завършил си 7 години след мен ,а изглеждаш като завършил 70 години преди мен. Определено Семашко те е съсипал. Направо ме ужасява като те гледам със съжаление какво е направила комунистическата 'здравна' система с докторите. А знам ,че ако не направим усилия да се махнем от Семашко всеки инвидуално при това незабавно ,ще сме осъдени да работим докато паднем възнак в кабинета си,а това вече е прекалено и незаслужено.Пожелавам на всички колеги за Новата година - да премахнат от себе си тумора Семашко.

В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 12.12.2021 17:01:13

Правилно отбелязвате, колега. А здравните мародери ще напират през вратата на кабинета, и през падналия възнак лекар ще просъскват на тръгване: "Ууууу, не го е срам! Да вземе да умре точно преди да дойде реда ми!" И стискайки сгънатия на четири, омазан като баница, заветен безплатен талон, ще се изнизват от коридора, разминавайки се с почерненото семейство на Лекаря си...

Гост 12.12.2021 15:30:13

Да,за съжаление колегата е много състарен. Не , че аз съм подмладен,ама съм вече на пенсионна възраст. Наистина Семашко, комунизмът и безплатното слугуване ни състаряват, разболяват и погубват!

СФП 12.12.2021 12:26:39

Спешна физикална помощ.


Всичко за коронавируса
Още новини
Момченце се роди в линейка на път за Момчилград
30.06.2022 17:17:34

Момченце се роди в линейка на път за Момчилград

Момченце проплака в линейка на път за болницата в Момчилград, съобщиха регионални медии. ...

Омбудсманът: Недопустимо е хора с увреждания да си плащат за достъпна среда
30.06.2022 16:59:05

Омбудсманът: Недопустимо е хора с увреждания да си плащат за достъпна среда

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до социалния министър в оставка Георги Гьоков, в кое ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...