!
Вторник, 16 Юли 2024
23
авг
3
 

Д-р Делян Георгиев:

Агресията срещу екипите на Спешна помощ е ежедневие

Сряда, 23 Август 2017 | 11:47:10
3

Зачестяват случаите на агресия срещу медицински персонал, смятат служители на ЦСМП – София. „За съжаление агресията към екипите на Спешна помощ стана ежедневие агресия”, каза д-р Делян Георгиев, завеждащ смяна в ЦСМП – София пре

Зачестяват случаите на агресия срещу медицински персонал, смятат служители на ЦСМП – София. „За съжаление агресията към екипите на Спешна помощ стана ежедневие агресия”, каза д-р Делян Георгиев, завеждащ смяна в ЦСМП – София пред bTV по повод последния случай, при който, докато преглеждали пациентка, синът й влезнал при тях с нож.

„Момчето ни посрещна доста афектирано, със сълзи на очите, бащата ни посрещна гол до кръста, целия изпотен, много нервен, с крясъци, че съпругата му има инсулт и трябва да отиде в болница. Когато влязохме в апартамента, видяхме една жена, която седеше нормално на леглото, без симптоми на безсъзнание”, разказва Валери Темелков, който е бил част от спешния екип в столичния квартал „Надежда“. Започва рутинен преглед и в един момент 17-годишният син на двойката се появил на вратата, държейки голям кухненски нож в ръка. „Веднага реагирах и му казах да спре и да пусне ножа. Той може би се стресна от тонът ми, защото го казах рязко”, допълни Темелков.

Д-р Георгиев даде пример от практиката си за проблемни пациенти. „В кв. „Люлин” живее един наш абонат – човек, който се обажда почти ежедневно на спешна помощ, лъже, измисля симптоми и много затруднява работата ни, а ние сме длъжни да изпратим екип. Този абонат ни посрещна с медицинската сестра на адреса чисто гол, с бразилско мачете в ръка. Заби мачетето в масата и каза: „Сега ме преглеждайте, защото аз не съм добре”. А на него реално му няма нищо, освен леко психическо заболяване“, разказа д-р Георгиев.

 „В кв. „Люлин” живее един наш абонат – човек, който се обажда почти ежедневно на спешна помощ, лъже, измисля симптоми и много затруднява работата ни, а ние сме длъжни да изпратим екип. Този абонат ни посрещна с медицинската сестра на адреса чисто гол, с бразилско мачете в ръка. Заби мачетето в масата и каза: „Сега ме преглеждайте, защото аз не съм добре”. А на него реално му няма нищо, освен леко психическо заболяване“, разказа д-р Георгиев.

„Имаме случай с наш колега, на когото в „Обеля“ му опряха пистолет в главата. За един случай, в който той нямаше какво да направи и как повече да помогне“, допълни д-р Георгиев. По думите му проблемите с агресията се коренят във възпитанието на обществото.  „Не е нормално 17-годишно дете да извади нож на лекари, каза още той.

„Няма практическа възможност да има полицейски екип с всеки медицински екип“, каза парамедикът Валери Темелков, който е присъствал на последния случай.

„Колегите от органите на МВР винаги се отзовават бързо. Проблемът е, че обстановката в дома на пациента може да се промени за секунди. Виждал съм го нееднократно. Сами разбирате, че няма технологично време да отреагират полицаите. Трябва да се засилят мерките за сигурност на екипите на Спешна помощ допълнително и като се направят някои законови промени. Инкриминализира се посегателството над медицински екипи, но на този етап има двама души подведени под отговорност“, допълни д-р Георгиев.

Междувременно Софийска районна прокуратура се самосезира от материали в електронните и печатни медии, относно осъществени закани към екип на Бърза помощ, посетил адрес в кв. „Надежда” в София на 21 август, съобщават от пресцентъра на СРП.

Образувана е прокурорска преписка относно наличие на данни за извършено престъпление от общ характер, като извършването на проверката е възложена на служители при Второ Районно управление - СДВР.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zgyN

Патриотично настроен млад лекар 23.08.2017 13:16:52

Искам да изкажа своята безмерна благодарност, че в най-скоро време местоработата ми ще бъде оборудвана с най-съвременен, ефективен, качествен, направо по последен писък на световните изисквания и стандарти, ПАНИК БУТОН и ЗАЩИТАВАЩО ПЕРСОНАЛА видеонаблюдение. Тази нова придобивка, както и безплатната възможност за обучителни курсове по самозащита в работна среда, дадена на мен и колегите, определено ме карат да загърбя всякакви планове за търсене на работа в чужбина! Очаквам следващите лични, професионални, синдикални "бонуси" за практикуващите тази велика Професия, под формата на "безплатни" бронежилетки (кавичките ги слагам, защото и те ще излязат на практика от джоба на персонала), бронирани стъкла на вратите на спешните отделения, безплатни курсове за комуникация (разбирай - "полягане" пред агресивните "пациенти") и персонална служебна радиостанция, на която директно да заявяваме агресията срещу нас и да описваме потрошените си носове, охлузени ръце и изгорена, стъпквана ежедневно, озлочестена ДУША!

Гост 23.08.2017 12:20:58

А е толкова просто - разформироване на ЦСМП , преминаване на отдела "Спешна помощ" от МЗ в състава на МВР , всички пожарникари изкарват курсове за парамедици и тръгват на адреси , в линейките задължително единият от екипа ( двама яки мъжаги -парамедици ) да е с оръжие . По този начин всички -от тел 112 ди екипа на терен ще са подчинени на едно министерство , всички ще са трета категория труд , ще са единни с полиция и пожарна . и най-вече ще са защитени .

666 23.08.2017 12:17:45

Поради тази причина несменяемия началник на ЦСМП-София поиска от ВАС да отмени наредбата за намаленото работно време за работещите в Бърза помощ-София-там нямало рискове!!!!!!!!!!!!!!! Коментар от администрацията-"тия" цял ден се возят в линейките??????????????


Всичко за коронавируса
Още новини
Нито един нов случай на морбили за миналата седмица
15.07.2024 17:22:41

Нито един нов случай на морбили за миналата седмица

След пет поредни седмици на регистриране на нови случаи на морбили у нас, за миналата седмица не ...

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница
15.07.2024 16:59:16

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница

От два месеца в болницата в Горна Оряховица има назначен психолог, който оказва подкрепа на пацие ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...