!
Неделя, 21 Юли 2024
16
май
16
 

Ако няма приватизация, може да има ликвидация*

Вторник, 16 Май 2017 | 15:24:15 Д-р Стойчо Кацаров
16

Правителството е изготвило законопроект, с който ще се забрани приватизацията. Оттук нататък обособени части от имущества на държавни дружества или техни дъщерни фирми ще бъдат продавани по предложение на МС, одобрено от парламента, гласи още з

Правителството е изготвило законопроект, с който ще се забрани приватизацията.

Оттук нататък обособени части от имущества на държавни дружества или техни дъщерни фирми ще бъдат продавани по предложение на МС, одобрено от парламента, гласи още законопроектът.

Ресурсът на българската държава за приватизация е изчерпан. Оттук нататък няма да продаваме, а ще развиваме държавните дружества, заяви новият министър на икономиката Емил Караниколов пред Нова тв. Парадоксално, г-н Караниколов е досегашният шеф на агенцията по приватизация. Самата агенция няма да бъде закрита, въпреки че вече няма какво да прави.

Забраната за приватизация засяга и акциите и дяловете на държавата в болниците. Повечето от тях и досега бяха в забранителен списък на закона. Ресурсът за приватизация на лечебните заведения за болнична помощ обаче не само не е изчерпан, той е такъв, какъвто е бил преди 20 години, защото нито една акция или дял от такива болници не бяха приватизирани.

Повечето държавни болници имат натрупани огромни дългове, достигащи половин милиард лева. От доклад на Министерството на здравеопазването преди две години за финансовото състояние на държавните болници се виждаше, че най-малко половината от тях са във фактическа несъстоятелност и задълженията им надхвърлят активите. Тежкото финансово състояние пречи на инвестициите и привличането на добри специалисти, напротив – последните напускат. Отливът на добри лекари води до отлив на пациенти, а от там и до по-малко приходи, което води до още по-лошо финансово състояние.

Въпреки че правителството скрито субсидира държавните болници – къде под формата на закупена и безвъзмездно дадена апаратура, къде чрез безлихвени заеми, в това число и от държавната банка за развитие – те не могат да излязат от дълговата спирала.

Държавните субсидии са пари, хвърлени на вятъра, и само отлагат неизбежното. Приватизацията е единствената възможност губещите държавни дружества да се оздравят, като се подобри мениджмънтът и се влее частен капитал.

Забраната за приватизация обрича губещите държавни болници на ликвидация. Пострадали от това ще са работещите в тези болници. Губещи са техните пациенти, губещи са контрагентите, чиито стоки и услуги никога няма да бъдат платени. Губещи са данъкоплатците, които ще покрият остатъчните загуби, в това число и загубите на НАП и държавния бюджет.

Разбира се, правителството може да забрани и ликвидацията и каквото му хрумне още.


*Коментарът на д-р Стойчо Кацаров е публикуван на сайта на Центъра за защита правата в здравеопазванетоКоментари по темата

Правила на форума за коментари
CPmF

Гост 17.05.2017 15:56:28

Ами сам си си избрал това,колега! И като се скъсваш от бачкане и печелене,кога харчиш напечеленото, като нямаш време за отпуск. За приватизацията съм съгласен.Аз пък съм в едно ДКЦ на 4 часа и не им треперя на пациентите.Авторитетът ми е твърде висок за 34 г грухане, за да ми го сринат някакви си никакви! Дадох си младостта и здравето в БП,животът си обаче няма да им дам.

маймуняк 17.05.2017 12:10:22

Както се вижда и от настоящите коментари, чрез древния изпитан метод разделя и владей "управниците" ни пак ще постигнат целта си. А тя е ясна на всички ни - с трици маймуни да ловят и от реализираната "икономия" да удовлетворяват прасешкия си глад! И докато продължаваме да се делим на спешни, неотложни, държавни, частни, болнични, извънболнични, ОПЛ, специалисти, лаборанти, сестри, санитари ...все по-безпрепятствено ще я постигат!

док 17.05.2017 05:49:17

Хайде стига с Германия и подобни....отворени....защо не сравните кой тук се преглеща от Спешна помощ и по СПО и кой там???? Как тук ше се измете циганията,мърлячите и мързеливците,на които не им се чака при ОПЛ от всички спешни структури??

един 16.05.2017 22:06:24

С риск да ядосам някой държавен колега ще споделя следното .В частния сектор съм от 10 години . Няма отпуска от 10 години ,работя всяка събота от 10 години ,ако почивам почивам в тези 3-4 дни ,които са уж официални празници, треперя на всеки пациент ,защото може да ми срине авторите за секунди.Да ,печеля много ,но ми се скъсват шортите от бачкане .Истината за здравеопазването е следната-ТОТАЛНА ПРИВАТИЗАЦИЯ !

Гост 16.05.2017 17:06:39

Много ми е интересно къде ще се преглеждате д-р Кацаров Вие и семейството Ви през нощта, в празничните и почивните дни ,като не съм видял някоя частна болница, специализирана, ДКЦ или специалисти да работят по това време.Всички търсят Спешното отделение на областната болница или дежурните болнични специалисти.Естествено там се получава безплатна помощ ,която е за сметка на персонала.А болниците затъват защото работата е много , а финансирането -МИЗЕРНО. Публикувайте сравнителни таблици за финансите на една европейска болница и една българска

БЛС-Въоръжено Крило 16.05.2017 17:52:59

Кателиева,(познах те пак) стига си се прравила на важна. Пациентите в Германия, Канада и Дания през нощта се преглеждат от Спешна помощ ( от 70 години е така )ако са със спешно състояние. Ако не са спешни си записват в понеделник час при личния лекар. СТИГА СТЕ ЗАДАВАЛИ ГЛУПАВИ ВЪПРОСИ !

хахаха 16.05.2017 19:21:58

Не позна поста ми,за пореден път и не се е родил още този дето ще ми забрани да питам ,да се аргументирам ида казвам истината.-Привиждам ти се , явно ти липсвам!

Гост 16.05.2017 21:22:46

Така е ,то има и други на нивото на акъла на Кателиева. Глупавите въпроси няма да спрат само с нея, мда

аз 16.05.2017 17:35:55

Ами няма да се преглеждате,бе! Ще си чакате джипито.Или ако не искате да чакате ще си плащате.Безплатното вече свърши!

до горния 16.05.2017 19:26:34

Каня те в спешния кабинет да го кажеш на ромd от Филиповци ,на стареца от Люлин и на безработната от Надежда.Да видим дали ще се прибереш ненабит,непроклет и незаснет от Господари на ефира.Защото в приватизираната болница на д-р Кацаров трябва да се плаща,нали така!!!!

питане 17.05.2017 00:05:51

Как да ги отсявам като триажът отворковци всезнайковци? Говоря за приватизирането болници в болния мозък на Кацаров. В колко частни болници има спешни отделения - в нито една? А защо ? Защото в частните болници не се разкриват отделения който са губещи - като СПЕШНО ,инфекциозно , белодробно , общо кардиологично.................. . А бе какво си губя времето с кръстени капацитети .

Гост 16.05.2017 21:25:37

Като не можеш да отсяваш спешни от не спешни било то мангал,лелка или пиянде, то тогава ще си трайкаш и ще ги обслужваш. И коя е тази болница на Кацаров ?

Гост 16.05.2017 16:53:18

Болниците трябва да бъдат с изплатени дългове от държавата.И да бъдат подарени,да-подарени на лекарите.На тези роби,които цял живот са грухали почти безплатно и са си дали младостта,здравето и живота на тези болници.И така начисто ще се види кой може да си стопанисва болницата.

Др 16.05.2017 16:31:17

Не е казал подобно нещо. Айде стига уйдурми. А държавните болници са едни коптори с шефове партийни далавераджии.

Браво! 16.05.2017 16:16:58

Каза си го накрая д-р Кацаров - да ликвидираме с нормативен хаос и договорно начало наречено НРД общинските болници и да ги приватизираме .Ще оставим някоя друга болница за социално слаби ,неосигурени и полиморбидни пациенти. А ние ще приемаме само платежоспособни онкоболни , ще сменяме лещи, стави , ще слагаме стендове на всички възможни съдове в човешкото тяло, ще правим цезарево сечение с /без показание , инвитро процедури ,докато нещастниците имат пари, ще правим пластични операции ........! Ако забравих някоя доходоносна пътека , то е щото скоро няма да има и пътеки !Ще ликвидирате и НЗОК,че те пък се усетиха ,че ги точите! Да живее царица парица!

Гост 16.05.2017 17:55:17

Държавата е лош стопанин. Колко пъти да ви се казва на вас каскетите и колко доказателства още са нужни за да ви уврат тиквите


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти
21.07.2024 09:43:10 Невена Попова

Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти

Д-р Константин Христов е роден в Плевен. Завършва медицина с отл ...

Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК
20.07.2024 13:26:02

Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) продължават да пристигат ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...