!
Вторник, 23 Април 2024
19
май
10
 

Средства към момента няма

Безплатното протезиране на пенсионерите се отлага за неизвестно кога

Пациентите не са циркаджийски мечки, категорични от Българския зъболекарски съюз

Петък, 19 Май 2017 | 15:26:25 Полина Тодорова
10

Обещаните безплатни дейности по възстановяване на дъвкателния апарат при възрастни хора над 75-години, които трябваше да станат факт от 1-ви юли тази година, се отлагат за неизвестно кога. Това стана ясно на пресконференция на Българския зъболекарски с

Обещаните безплатни дейности по възстановяване на дъвкателния апарат при възрастни хора над 75-години, които трябваше да станат факт от 1-ви юли тази година, се отлагат за неизвестно кога. Това стана ясно на пресконференция на Българския зъболекарски съюз, ден след като управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов съобщи, че нужните в размер на 20 милиона средства за протезиране на пенсионерите ги няма. От ръководството на БЗС опровергаха редица изнесени от него данни, касаещи изразходването на средствата за дентална дейност, и буквално го обвиниха в лъжа. Така или иначе стана ясно, че въпреки изразената категорична готовност от страна на зъболекарския съюз за осъществяване на протезирането на пенсионерите, средства за това към момента няма.

Припомняме, ангажимент за допълнителната стоматологична услуга бе поет от служебния здравния министър д-р Илко Семерджиев, като впоследствие тя залегна в наредбата за основния пакет дейности, заплащани от касата. Нужните средства трябваше да дойдат от резерва на НЗОК. На заседанието на здравната комисия вчера обаче управителят на фонда беше категоричен, че пари за протезите няма. Допълнително той информира, че очертаващият се дефицит в НЗОК ще е в размер на 117 милиона лева, като в сумата влиза и вече разпределеният резерв, без заложени средства за протезиране на пенсионерите.

От думите на председателя на БЗС д-р Борислав Миланов стана ясно, че решението за включването на тази дейност е било изцяло политическо. “Д-­р Семерджиев ясно и категорично заяви, че протезите, тяхното включване като дейност, е политическо решение, подкрепено от президента, съгласувано с министър­-председателя и минало през решение на Министерски съвет. Като резултат от всичко това са осигурени 20 милиона лева“, заяви той.

Той представи подробна хронологична справка за проведените срещи по въпроса между ръководствата на съсловната организация, НЗОК и д-р Илко Семерджиев, в качеството му на служебен министър. Една от тях е била на 28-ми март в касата. „Шокът за всички присъстващи от наша страна беше твърдението на д-р Глинка Комитов, че той изобщо не е запознат с абсолютно нищо, че не знае защо сме там, а що се отнася до финансиране и договаряне на подобна дейност, нито има официално представен документ, нито някога според твърденията му Надзорният съвет е коментирал, камо ли да е вземал подобни решения. Това се оказа най-опашата лъжа, която аз съм чувал от устата на д-р Комитов“, категоричен бе д-р Миланов. Той обясни, че въпросът с протезите е бил обсъден на проведено по-рано заседание на Надзорния съвет, като според него това е станало по унизителен както за българските пациенти, така и за изпълнителните на дентална помощ начин. Последвала е спешна среща със здравния министър д-р Семерджиев, на което по думите на Миланов е потвърдено, че средства за протезирането има.

Председателят на БЗС обвини управителя на НЗОК и в друга лъжа, а именно изразходването на средствата по бюджета за дентална помощ, представено вчера от д-р Комитов, като категорично отрече отложените плащания по това перо от 2016 г. да са разплатени с бюджета от тази година. В тази връзка той представи и документ с решения на Надзорния съвет на касата, в които изрично се посочва, че отложените от 2016 г. 14 млн. няма да бъдат взети от предвидените за тази година 147 млн. за дентална дейност.

„Българският зъболекарски съюз стриктно ще спази поетите отговорности за това тази дейност да бъде реализирана. Няма да допуснем по никакви причини някой да се заиграва и да си измива ръцете с нас“, увери д-р Миланов, като коментира, че  българските пациенти не са циркаджийски мечки. Той допълни, че е получил уверение от д-р Семерджиев, че той също ще изпрати позиция по проблема до настоящия Надзорен съвет на касата.

Междувременно от НЗОК посочиха пред Zdrave.net, че въпросът ще бъде обсъден на предстоящо заседание на Надзорния съвет. От там припомниха, че д-р Семерджиев е предвидил дейността по протезирането след съгласуване с министъра на финансите в служебния кабинет Кирил Ананиев, който сега поема председателството на надзора на касата.

Така или иначе дали ще има безплатно протезиране за българските пенсионери, въпреки дадените уверения, не е ясно. Ако средства не се намерят, тази дейност няма как да бъде реализирана, категорични бяха от БЗС.

Дори това да се случи обаче, безплатна ще е денталната дейност,  а самата протеза ще се заплаща от пенсионерите. Средната цена на протеза възлиза на около 200 лева. Изработването на една протеза е свързано с минимум шест посещения, от които пет са клинични, а шестото е свързано с евентуални забележки от страна на пациента. Всичко това е свързано с разходи, разясни още д-р Миланов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hc87

академик 21.05.2017 18:43:20

До Гостенка от Айтос - направо ме разби с мечтите си за Нелия Михайлова. Та тя е дясното м..до на Миланов, какво очакваш? Провинциална посредственост, послушание, липса на идеи...Миланов, Шарков, Михайлова, Павлов, Гачев са едно котило. Заедно са по кьорсофрите и далаверите.

академик 21.05.2017 10:38:15

Който е повярвал на това с протезите, очевидно не е сред интелигентните. Миланов със сигурност. Раздаването на едни пари на калпак е мислене на прост зъболекар, а не на човек с визия. И то със сигурност, че не малка част ще бъдат окрадени. Точно както със силантите. Ако Миланов и дружинката около него бяха спряли да се занимават със "сложната политическа ситуация", с КТБ, ако вместо да скачат на амбразурата в защита на Павлов бяха се замислили защо преглед на зъболекар може да струва 6.30 и кое, всъщност в тази страна срува 6.30, щяха да са успешни ръководители. Сега са само едни сервилни чиновници.

Гост 20.05.2017 09:22:34

Миланов, много лошо изигран и неправилен ход в предизборната ти кампания. Е, то е така като ползваш кофти съветници.

Гост 19.05.2017 22:56:03

Министърът може да си говори каквото си иска. Съвсем доскоро имаше един министър, за който реформата щеше да започне следващата събота. И всичко щеше да стане до две седмици. И екипът му беше отбор нагли празноглавци. Ама преди говориш за пари е добре да питаш финансите.

Глупости на таркалета! 19.05.2017 21:41:41

Когато се твърди,че нещо ще бъде платено,и твърдението излиза от високо ново- в случая министър го твърди,то това значи,че средства са осигурени.Нали така!?!? Безсмислени приказки-на пазара!Хайде сега пак от касата нито чули, нито разбрали!Докога????Моля ви, несериозно е!Гафовете станаха твърде много!

Гост 19.05.2017 21:13:06

Миланов е доста нагъл лъжец и ако майка му някога го е възпитавала, това очевидно е било твърде отдавна. Чудно е как е станал дентален лекар. Ясно е, че му се искат още парички, но все пак..... Вече 18 години има здравна каса и за толкова време БЛС и БЗС не разбраха как стои въпроса с финансите. Приема се бюджет и той е толкова. Не може да се надвишава. Ако трябва някога да се вдига шум то е когато се приема бюджета. Само, че тогава всички си мълчаха и гледаха тавана, навели глави.

Гост 19.05.2017 20:38:25

С това си поведение, Комитов превърна касата на кочина

Гост 19.05.2017 21:15:33

А стига бе горната, знаем коя си. Престани да се опитваш да се месиш защото забърка големи каши.

Гост 20.05.2017 00:27:55

Изнервени сте нещо....това пак румен го е писал...

Гостенка от Айтос 21.05.2017 11:54:41

Всички от БЗС са маскари, подлоги на НЗОК. Докато имаме клика от сорта на Миланов и ония хитър дебил Шарков никога няма да вървим напред. Не съм сигурна тия двамата изобщо зъболекари ли са още или се издържат само от съюза. Дано Нелия ги измете на следващото събрание.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър
22.04.2024 17:20:21 Невена Попова

Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър

Почти на финала сме, подготвяме последната документация около преместването на Държавната психиат ...

Законите, които парламентът не прие
22.04.2024 16:36:43 Надежда Ненова

Законите, които парламентът не прие

За една година работа 49-ия парламент прие два бюджета на НЗОК и МЗ, одобри Националната здравна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...