Петък, 29 Септември 2023
13
апр
1
 

Неврологът д-р Елена Чорбаджиева:

Болните от Паркинсон не са обречени

Четвъртък, 13 Април 2017 | 15:08:25 Полина Тодорова
1

На 11 април светът отбеляза деня, посветен на болестта на Паркинсон. Какви са симптомите

На 11 април светът отбеляза деня, посветен на болестта на Паркинсон. Какви са симптомите на заболяването, неговото лечение, както и новостите в терапията, попитахме д-р Елена Чорбаджиева, която е невролог в Първо неврологично отделение към Клиниката за двигателни нарушения на Многопрофолна болница за активно лечение по неврология и психиатрия „Свети Наум“ в София.

Тя завършва висшето си образование в Медицински университет – София през 2008 г. Клиничният опит и научните интереси на д-р Чорбаджиева са в областта на двигателните нарушения, паркинсоновата болест, множествената склероза. Тя е член на Българско дружество по неврология, Сдружение "Асоциация двигателни нарушения и множествена склероза" и Българско дружество по главоболие и болка."

Д-р Чорбаджиева, наскоро бе отбелязан денят, посветен на борбата с болестта на Паркинсон. Колко са засегнатите от това заболяване в България?

Смята се, че около 15 000 души в България са с паркинсова болест, като около 10-15% от тях са в късната фаза на заболяването. Като цяло в света заболелите са близо шест милиона.

Наблюдава ли се ръст на хората с подобна диагноза?

Има тенденция за увеличаване на невродегенеративните заболявания в световен мащаб и България не прави изключение от този процес. Все пак те не са толкова често разпространени колкото други заболявания като сърдечно-съдовите, онкологичните и други.

Кои са основните фактори, водещи до заболяването?

Няма единодушно становище по въпроса, свързан с причинителите на болестта на Паркинсон. Има различни теории, които могат да обяснят по-високата заболеваемост. Най-съвременната концепция е че тя се причинява от белтъчни частици, които се наричат приони. Фактори на околната среда като радиация, свободни радикали, излагане на високи нива на диоксид и оксид също могат да доведат до отключване на заболяването. Съществуват и генетични фактори – има изолирани гени при фамилии, при които заболяването се предава по наследство.

Как можем да разпознаем болестта на Паркинсон?

Симптомите на заболяването се разделят основно на двигателни и недвигателни. Най-разпознаваемият симптом в първата група е треперенето или т. нар. тремор. Важно е обаче да се направи разграничение, че треперенето при Паркинсон трябва да е в спокойно състояние и да започва едностранно – от едната ръка или крак. Когато засегне и двете ръце, вече имаме съмнение за друго заболяване – например есенциален тремор. Друга основна характеристика на заболяването е ригидността – скованост и напрегнатост на мускулите. Болните могат да усещат това състояние по различен начин – болки в раменната става, в китката, недобро извършване на движенията в пълен обем, което повлиява и на дейности от ежедневието като хранене, обличане, сресване. Не на последно място е общото забавяне на движенията и подходката или т. нар. брадикинезия – при него се наблюдава изоставяне, провлачване с единия крак или пък невъзможност за пълноценни движения с едната ръка. Това са началните симптоми. За поставяне на диагнозата е нужно да имаме поне два от тях. Паркинсоновата болест обаче може да започне много преди това във времето с един депресивен синдром, който се нарежда сред немоторните белези. Също така характерна е загубата на обоняние при тези пациенти, която може да се наблюдава две-три години преди появата на двигателните симптоми. Нарушения с терморегулацията, както и констипацията също могат да насочат към тази симптоматика. 

Какво е лечението на заболяването?

За щастие лечение има. В самото начало на терапевтичния курс се използват таблетни форми или леводопа щадяща терапия, особено при младите пациенти в началото на заболяването - МАО-В инхибитори и допаминови агонисти. Впоследствие се преминава към същинското лечение с леводопа в различен режим, като с времето се скъсява интервала на приема на лекарствата и се повишава дозата, за да може да се компенсират двигателните симптоми. През първите години на заболяването това лечение се оказва ефективно, но с напредването му пациентът вече навлиза в късната фаза на Паркинсон, когато лекарствата действат все по-малко и се скъсява периодът на действие на единичната доза – тоест, ако тя първоначално е действала 5-6 часа, ефектът се намалява на 4-3. Тогава вече терапията става неефективна, а и ние не можем да даваме на пациентите си всеки час да примат таблетки, защото и те имат своите странични ефекти.

Как продължава терапията на този етап от болестта?

На този етап се преминава към един от трите методи за лечение на късна паркинсова болест – два от тях са инфузионните терапии чрез интестинален гел или подкожно приложение на апоморфин. Третият метод е дълбоката мозъчна стимулация с поставяне на електроди в мозъка.

До колко важна е ранната диагностика на заболяването като фактор за нейното успешно лечение?

Важно е пациентът да попадне на точния специалист, който трябва да е невролог, занимаващ се с двигателни нарушения, тоест да има опит с паркинсонологията. Тогава няма проблем за поставянето на диагнозата и започване на лечението. Колкото по-рано се диагностицира заболяването, толкова са и по-големи шансовете за успеваемост по отношение на само на терапията, но и за смекчаване на симптомите му, които намалява и прогресията му. Всеки случай обаче е индивидуален. Има пациенти, които се „хващат” в началото на заболяването, а други години след това.

Реакцията при чуване на диагнозата Паркинсон естествено е на притеснение и страх, както от страна на болния, така и на близките му. Какъв е вашият отговор като специалист на тези притеснения?

Паркинсон е хронична болест и пациентът трябва да свикне с мисълта, че трябва  да се научи да живее докрай с това заболяване – да разпознава симптомите му и да знае кога в различните случаи може да си помогне сам или с помощта на близките си. Ролята на самия човек също е много важна – той не трябва да се изолира и отчуждава. Например леките двигателни упражнения, както и разходката на слънце, плуването биха спомогнали за подобряване на общото състояние, както и разбира се на емоционалния статус. В редица проучвания е доказано, че двигателната активност спомага за облекчаване на моторните симптоми на болестта. Заболяването има лечение, което може да намали прогресирането му, да облекчи симптомите и подобри качеството на живот. На сегашния етап на медицината не можем да го излекуваме напълно, но можем да повлияем в тази посока. Също така надежда за пациентите са разработващите се в момента ваксини, които биха могли да спрат развитието на заболяването и пациентът изобщо да не се разболее. Така че пациентите не трябва да губят надежда, че са обречени, това не е така. Медицината се развива с бързи темпове – надяваме се и в областта на неврологията скоро да има иновативни методи за лечение.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mj36

Петко Димитров Петков 05.08.2017 12:08:04

Тези кретени отНЗОК невиждат ли че само ДМС Е единственото спасение за болните от Пйаркинсон тези изроди трябва да изкарат 12часа без лекарства за да разберат как се чувстват болните от Паркинсон.Бог да пази България от изродите на НЗОК.


Всичко за коронавируса
Още новини
Окончателно: Частните болници няма да правят обществени поръчки за лекарства
29.09.2023 19:28:45

Окончателно: Частните болници няма да правят обществени поръчки за лекарства

Частните болници няма да правят обществени поръчки за лекарствени продукти. Това прие днес с абсо ...

Създадоха Асоциация на производителите и вносителите на медицински изделия
29.09.2023 17:18:35

Създадоха Асоциация на производителите и вносителите на медицински изделия

Днес официално беше представена МедТех България – Асоциация на производителите и доставчици ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...