!
Събота, 15 Юни 2024
17
юли
19
 

Купонът свърши, категоричен д-р Мирослав Ненков

Болнични директори ще бъдат разследвани от прокуратурата

Понеделник, 17 Юли 2017 | 10:40:11
19

Болнични директори ще бъдат разследвани от прокуратурата. Това стана ясно от интервю на зам.-министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков пред btv. Като пример за нарушение той даде ортопедичната болница в Горна Баня, чийто директор е поис

Болнични директори ще бъдат разследвани от прокуратурата. Това стана ясно от интервю на зам.-министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков пред btv.

Като пример за нарушение той даде ортопедичната болница в Горна Баня, чийто директор е поискал помощ от министерство на здравеопазването за ремонт на стойност 70 000 лв. След проверка от страна на ведомството е станало ясно, че в лечебното заведение действително има нужда от ремонт, но директорът вече е бил получил оферти от три фирми на стойност около 20 000 лв. „За този човек купонът свърши“, категоричен бе д-р Ненков.

Той коментира и състоянието на болницата в Ловеч, завявайки, че тя е буквално в кома. Зам.-здравният министър изтъкна и предприети мерки от страна на МЗ за нейното спасяване, като уточни, че ръководният екип е сменен изцяло с външни хора и тя ще бъде преструктурирана.

От думите му стана още ясно, че ще бъде извършена проверка и в „Пирогов“ по отношение на ремонт на медицинския център там.

Д-р Мирослав Ненков гостува и в БНР, където коментира и някои теми, свързани с НЗОК. Той определи единствения кандидат за управител на касата в лицето на проф. Камен Плочев като един от „топ специалистите в тази област в страната“ и „смел мъж“. Що се касае до евентуална актуализация на бюджета на здравния фонд, д-р Ненков посочи, че въпросът предстои да се анализира. Той допълни, че предстои да се определи новия бюджет на здравната каса и отбеляза, че в този период се появяват най-различни искания за включване на нови пътеки, както и за увеличаване на настоящите пътеки като средства. В същото време, заяви д-р Ненков, парите са едни и същи и нямат да станат драстично по-големи тази година. „Това е един много сложен баланс, затова според мен няма логика да бъдат гледани болниците като търговски дружества. Да, строг контрол върху финансите на болниците трябва да има, но не знам дали това е механизмът точно с търговските дружества. Да, на най-работещите болници парите не стигат, на тежките големи болници, които поемат огромна спешност, да, парите не стигат“, коментира в тази връзка той.

„На пациент, който е минал през една общинска, една областна и е дошъл в една университетска болница с едно и също заболяване за първите две болници няма никаква санкция, затова че те са лекували едно и също заболяване очевидно неефективно, за да стигне пациентът до университетската болница. Затова ние не ги знаем колко са тези пациенти, ние не знаем колко пари по такъв вид пациенти са похарчени и как би могло да се контролират тези хора, примерно, това е една капчица от всичките тези дефицити“, допълни още той. 

Д-р Ненков коментира и нападението над лекар от болница „Шейново“ , като го определи за отвратителен нечовешки инцидент. Той обаче изтъкна, че има много повече случаи на агресия над медицински персонал от тези, които биват съобщават в медиите. По думите му бърз ефект за превенция на подобни ситуации би имало, ако в случай като този в „Шейново“ се стигне до ефективна присъда. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
w$Ac

Гост 22.07.2017 18:55:18

А някой от Министерството знае ли какво се случва в Майчин дом, каква прокуратура какви пет лева бе. Доведоха Директор съсипал две общински болници. Взел си верните доберманки и правят каша след каша.

един уволнен! 22.07.2017 15:48:15

Правилно непослушните на прокурор !Непослушните уволнени!Най- непослушните дисциплинарно!Равнис миррррно ! Здраве желаем !

лили 19.07.2017 20:50:48

Аз съм ЗА разследване от прокуратурата! Ама като се започне от директорите от 1999 г. И веднъж завинаги да излезе наяве кой, какво и колко. Защото сегашната ситуация е резултат от яко крадене години наред, и не без участие на "чадъри " на високо ниво.

Патриот-майтапчия 21.07.2017 20:51:58

"...На 4 пъти гербаджията искал от търговеца да му бъде предаден по 1 тон суджук, на обща стойност 45 хиляди лева. Мартинов всеки път казвал, че стоката е предназначена лично за министър-председателя. Искани били още - около 60 кг телешка пъстърма, филе "Елена" и други. Проверката показала, че дори и един суджук не е достигнал до премиера,.."

Гост 18.07.2017 21:33:59

А Света Марина кога ще я проверявате? Краси и Вальо ООД крадат като за последно, ремонтите се правят на двойни и тройни цени, всичко е изнесено на външни фирми за да е по-ясна комисионната. На всичкото отгоре Вальо изгони доста кадърни лекари с арогантното си поведение. Скоро ще си остане сам в болницата да си ползва прескъпата апаратура.

Гост 18.07.2017 19:57:34

Уважаеми Здраве.нет, по каква причина не ни информирате за позицията на проф. Миланов? Да не би защото не се вписва в мейнстрийма на управляващата мутро-комунистическа с наци-социалистически уклон (Атака, ПФ) болшевишка кохорта? "Прокуратурата няма място в болниците. Тази позиция изрази в ефира Bulgaria ON AIR бившият директор на "Пирогов" проф. Милан Миланов. Поводът за коментара му е изказване на заместник здравния министър д-р Мирослав Ненков, който заяви, че директори на болници ще бъдат дадени на прокурор заради злоупотреби. "Бих посъветвал д-р Ненков да си мери думите" - заяви проф. Миланов - "Разходите на едно лечебно заведение, поради безпаричието, много пъти не се отнасят по законовия ред. Аз съжалявам моите колеги, които в момента са директори, тъй като те вървят по ръба на бръснача. Единият им крак е в закона, другият извън закона, ако искат лечебните им заведения да лекуват". Според проф. Миланов прокуратурата няма какво да прави там, освен при явни доказателства за някакви престъпления, а това, за което се говори било изключително трудно доказуемо и свързано с нужди, които не се отчитат. Според него целият шум около обществените поръчки в здравните заведения е, за да се прикрие неспособността на властта да финансира здравеопазването с толкова пари, колкото са необходими. Надлимитните средства, които НЗОК дължи на болниците са около 57 млн. лева, добави той. А за зачестилите случаи на нападения над лекари бе категоричен, че агресията у пациентите идва от насаждането на разбирането, че лекарите са измамници, бившият шеф на "Пирогов" коментира лаконично: "Слабата власт винаги иска да има враг, този враг бяхме ние", посочи проф. Миланов."Фактор.Бг

шеговито 18.07.2017 12:52:23

Кой е по-тежък - наш Миро или наша Злата?

Ивайло 18.07.2017 00:16:48

ВМИ- бе за прокуратурата, ама всички анестезиолози във властта се наместихте и сега ще ни занимавате с "кон боб яделиили кой бой яде! Кой лобира за директори на болници, кой с по- фалшива диплома е, кой трябва да изисква и проверява, кой? Златица - жълтица ли!.. То май всички болници трябва да се освидетелстват!

Старият доктор 17.07.2017 20:04:37

Мирославе аз не мога да те разбера теб?! Ти мазохист ли си или просто обичаш лайната та разрешаваш да те заливат с тях твоите хора и "началници". То кенеф да беше щеше да се препълниш, а ти ....дайте още и още!

игликакомерс 17.07.2017 14:59:28

Миро да влезе в"лудниците". Карлуково, Курило, Раднево, Бяла и другите. Все държавни предприятия!И да вземе да прочете заявените политики от 2001 насам. Отдавна тези предприятия не обслужват болните, а персонала. Крайно време е да се превърнат юридически в това, в което са се превърнали фактически- ПРИЮТИ. И да се дадат на Социалното министерство. То има нужда от такива , а МЗ ще спести около 15 милиона, които може да прехвърли на друго място за обслужване на пациенти с психологични разстройства. По този начин настоящото ръководство на МЗ ще се впише в рамките на Европейските изисквания и тенденции, за които е уведомено преди 17 години. Или и "този решителен мъж" ще се окаже част от схемаджийството!?

Драганка 17.07.2017 14:45:36

Тези от Министерството на Здравеопазването, кога ще ги дават на прокуратурата?

Гост 17.07.2017 14:08:58

Този е тотално луд

Гост 17.07.2017 14:05:48

Тоя прогнил от корупционни практики шопар докога ще мета тарикатски лафчета без да върши и грам работа за това, за което е назначен?

Иглика 17.07.2017 13:48:30

Баба Злата тя ли ще проверява. Та като даваме сигнал за злоупотреба тя благодари и толкоз! Ако някой се внедри в лудниците ще види какви извращения и престъпления се случват. Ама тези пациенти за затворени до живот "до смърт. Управата е престъпна и толерирана от МЗ. Редовия персунал, той е за затвор. Една лудница изхранва едно село персонал и няколко градчета. Хора, без ценз, инвалиди, пенсионерки и друг престъпен контингент. Не случайно и ДАНС и репортери влизаха и какво продължава се. Пое болницата след скандала един честен и професионалист за три месеца сложиха друг престъпник от вътре, защото искал, а не защото ставал с фалшива диплома по мениджмънт и готово! За две години си прави каквото му хрумне, кръшкане, далавери и освободи честтните, за щото му пречат на бащенията. Осем човека напуснаха и все добри и професионалналисти. Ще ги лапнат на вън! Двама вече поеха. Колко сигнала трябва да даваме. Зам. Министъра да си вдигне задника и да види коренспонденцията. Лично. Че от временни кабинети, избори, кадруване и т. н. Лудите не се налудуваха, но и изгинаха!

Прокуратурата 17.07.2017 12:50:04

Сега като назначите Глинка Комитов за съветник, той ще ползва незаконно назначената главна секретарка на НЗОК - Гергана Анрдеева и тя ще ви напише доносите до прокуратурата.

ЗевзЕк 17.07.2017 15:11:23

За да има успех пУдобно начинание трябва да се ползват хора с Утвърден МНОГОГОДИШЕН опит, знания и ДОКАЗАНИ Умения в тази област. Традиции в тУй отношение имат наше Ванче и компания, а и с връзките й успеха е гаранЦия - Франция. Всичко останало е пУцане в темното

Правен факултет 17.07.2017 14:13:17

Глупости ще ги напише друг път. Андреева е кръгла нула.

Гост 17.07.2017 14:07:43

do brata na Krasteva li da gi puskat ili do oniya prokurori , koito pokriha Pesho-vaksinata

Гост 17.07.2017 11:31:13

Пускай баба ти Злата да вършее. Тя знае как да изпълни поръчките. И гледай прокуратурата да не налази теб. Също си бъркал в меда още като служебен министър. Нищо не се забравя, хубавецо


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол
15.06.2024 11:15:06

ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол

EMA започна преглед на лекарствата, съдържащи метамизол поради опасения, че въведените мерки за м ...

3 са новите случая на COVID-19
15.06.2024 09:52:49

3 са новите случая на COVID-19

3 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие, показват данните на Един ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...